Recept

Svampsoppa med vispad senapsgrädde

ca 40 min
4

Får vi lov att fresta med en värmande svampsoppa som vi gör extra lyxig med vispad grädde? Grädden i sig smaksätter vi med senapspulver som tillsammans med råmarinerad svamp gör soppan dubbelt god och maxat smakrik.

Ingredienser

  • 300 g blandsvamp (efter säsong)
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk Grey Poupon dijonsenap
  • 2 msk Kikkoman Glutenfri sojasås
  • 8 dl svampbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
  • 2 msk finskuren gräslök
  • smör till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Råmarinerad svamp
  • 100 g blandsvamp (efter säsong)
  • 1 msk Kikkoman Glutenfri sojasås
  • 1 tsk TABASCO® Grön pepparsås
  • 1 msk Kikkoman Sushi-risvinäger
  • 3 msk olivolja
  • Vispad senapsgrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk Colman´s senapspulver

Gör så här

  1. Ansa svampen. Skär eller riv den i mindre bitar. Skala, dela och finhacka schalottenlöken. Skala och finhacka vitlöken.

  2. Fräs svamp, lök och vitlök i smör ca 5 minuter i en rymlig kastrull. Tillsätt senap, soja och buljong. Koka upp och låt sjuda ca 15 minuter under lock.

  3. Råmarinerad svamp: Ansa och skär svampen i tunna skivor eller hyvla tunt med hjälp av en mandolin. Vispa ihop soja, TABASCO® Grön pepparsås och sushi-risvinäger i en skål. Tillsätt olivoljan droppvis under fortsatt vispning. Lägg i svampen och blanda runt ordentligt. Låt stå och marinera fram till servering.

  4. Vispad senapsgrädde: Häll grädden i en bunke. Sikta ner senapspulvret. Vispa grädden lätt.

  5. Mixa soppan slät med stavmixer direkt i kastrullen eller i en blender. Smaka av med salt och peppar.

  6. Rör ner senapsgrädden i soppan. Häll upp i skålar. Toppa med den råmarinerade svampen. Strö över gräslök. Servera gärna soppan med nybakt bröd och en smakrik hårdost.

    Tips!
    Svampsoppan passar utmärkt som tillbehör till kräftskivan, festlig förrätt eller huvudmåltid.

     

Fler rätter att smaksätta med senapspulver