Recept

Gurktapas med pokesås och vitlökschiliolja

Ca 15 min
4

Saltgurka, smetana och honung är ett klassiskt ryskt tilltugg som vi har inspirerats lite av i denna härliga plockrätt med asiatiska förtecken. Vanlig gurka och en fetare yoghurt binds ihop av en smaksatt japansk sojasås och syrlig hetta från världens mest sålda pepparsås.

Ingredienser

  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk TABASCO® Original pepparsås
  • 1 liten gurka
  • ½ dl Kikkoman Poke
  • ½ msk rostade sesamfrön
  • 2 dl medelhavsyoghurt (10 %)
  • Maldon® havssalt

Gör så här

  1. Skala och finhacka vitlöken.

  2. Fräs vitlöken mjuk i olivoljan i en stekpanna. Tillsätt TABASCO® Original pepparsås.

  3. Halvera gurkan längs med, kärna ur och skär i halvmånar.

  4. Blanda gurka, pokesås och sesamfrön.

  5. Lägg upp yoghurten på ett fat. Sprid ut gurkröran ovanpå. Ringla på vitlökschilioljan och strö över havssalt. Servera med tunna skivor rostad surdegsbaguette eller crostini.


    Tips!
    Som receptnamnet antyder är detta en utmärkt rätt att ha med på en större tapasbuffé, men den passar också att servera som tillbehör till rå lax, räkor och kräftor.

Tips på fler såser, röror och goda guckor