Recept

Julens nya silltallrik med maxade smaker

Över 60 min
4

Gillar du att introducera en ny sill på julbordet varje år? Här får du förslag på två krämiga sillar och en matig matjessill med spännande smaksättning. Om du har svårt att välja – satsa på en hel silltallrik! Sillarna passar förresten lika bra till påsk eller midsommar.

Ingredienser

  • salt och nymalen svartpeppar
  • Äpple- och senapssill
  • 1 förpackning 5-minuterssill (420 g)
  • ½ rött äpple
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • ½ msk honung
  • 2 tsk Colman’s senapspulver
  • 1 msk finskuren gräslök
  • Sriracha- och limesill
  • 1 förpackning 5-minuterssill (420 g)
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl medelhavsyoghurt (10 %)
  • ½ msk honung
  • 1 msk TABASCO® Sriracha pepparsås
  • finrivet skal av 1 lime
  • Asiatisk nubbesallad
  • ½ liten rödlök
  • 4 kalla, kokta potatisar
  • 1 burk matjessill (ca 200 g)
  • 1 ½ dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1 msk wasabipasta
  • 1 ½ msk Kikkoman Poke
  • ½ dl finskuren dill

Gör så här

  1. Äpple- och senapssill: Häll av sillen och skär i ca 2 cm sneda bitar om den är hel. Kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Rör ihop majonnäs, crème fraiche och honung. Sikta ner senapspulvret. Blanda ner äpple, sill och gräslök. Smaka av med salt och peppar. Lägg i en glasburk med lock. Ställ i kylen minst 1 timme, men gärna över natten.

  2. Sriracha- och limesill: Häll av sillen och skär i ca 2 cm sneda bitar om den är hel. Rör ihop majonnäs, crème fraiche, honung, TABASCO® Sriracha pepparsås och limeskal. Blanda ner sillen. Smaka av med salt och peppar. Lägg i en glasburk med lock. Ställ i kylen minst 1 timme, men gärna över natten.

  3. Asiatisk nubbesallad: Skala och finhacka rödlöken. Skala och tärna potatisen. Häll av sillen och skär i mindre bitar. Rör ihop majonnäs, gräddfil, wasabi och pokesås. Blanda ner rödlök, potatis, sill och dill. Smaka av med salt och peppar. Servera med knäckebröd.


    Tips!
    Lägg in aubergine i en 1-2-3-lag och använd i stället för sill. Skär den först i cm–tjocka skivor, sedan i cm–breda stavar. Koka upp 3 delar vatten, 2 delar strösocker och 1 del ättiksprit (12 %). Häll den varma lagen över auberginen. Låt svalna i rumstemperatur. Ställ i kylen minst 8 timmar. Smaksätt enligt något av förslagen ovan. Gör ”sillarna” helt veganska med äggfri majonnäs, växtbaserad crème fraiche och agavesirap i stället för honung.

Fisk- och skaldjursrätter med smaksäkert resultat