Recept

Smörstekt torsk med svampsås och sojarostad kål

Ca 30 min
4

Vem behöver kokt potatis till den smörstekta torsken när en gudomlig svampsås stjäl all uppmärksamhet? Ja, det skulle vara om du kompletterar med sojarostad spetskål. Men annars – den gräddiga svampsåsen med dijonsenap och ponzusås är seriöst to die for.

Ingredienser

  • 600 g skinn- och benfri torskfilé
  • smör till stekning
  • persilja eller körvel till garnering
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Svampsås
  • 250 g svamp efter säsong
  • 2 dl crème fraiche
  • ½ dl vispgrädde
  • 1 dl fiskbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
  • 3 msk Kikkoman Ponzu Lemon
  • ½ msk Grey Poupon dijonsenap
  • Sojarostad kål
  • 1 spetskål
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk Kikkoman Tamari glutenfri sojasås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Svampsås: Rensa svampen och skär den i mindre bitar. Fräs svampen i smör i en stekpanna tills den börjar få färg och den mesta vätskan har kokat in, ca 5 minuter. Tillsätt crème fraiche, grädde, fiskbuljong, ponzusås och dijonsenap. Koka upp och sjud 10–15 minuter under lock. Smaka av med peppar.

  3. Sojarostad kål: Skär kålen i 4 klyftor. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Blanda ihop olivolja och soja. Pensla kålen med blandningen. Rosta i mitten av ugnen tills kålen är nätt och jämnt mjuk och har fått lite färg, ca 20 minuter.

  4. Skär fisken i portionsbitar. Krydda runtom med salt och peppar.

  5. Stek fisken i smör i en stekpanna 3–4 minuter per sida eller tills innertemperaturen i den tjockaste delen är 52–56 grader.

  6. Fördela svampsåsen på tallrikar. Lägg fisken ovanpå och den rostade kålen bredvid. Garnera med persilje- eller körvelkvistar.


    Tips!
    Gör en stuvning av svampsåsen genom att reda av den med lite majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Perfekt till en gratinerad svamptoast på ljust surdegsbröd med tomat och riven ost. Eller varför inte som fyllning i crêpes med en fräsch grönsallad till!

Från skog till bord (fler svamprecept alltså)