Recept

Asiatisk moules marinières med jalapeño-aioli

Ca 30 min
4

Moules marinières – låter det tjusigt? Ja, visst gör det, men särskilt svårlagat är det inte. Denna sydfranska musselgryta med vitt vin låter sig dessutom enkelt varieras. Här styr vi den åt det asiatiska smakhållet med kokosgrädde, sriracha och lime. Om vi vore du skulle vi servera den med frasiga sötpotatispommes och en snabbgjord aioli med jalapeño.

Ingredienser

  • 1 kg blåmusslor
  • ½ purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 bit färsk ingefära (ca 30 g)
  • 1 citrongräs
  • 2 dl oekat torrt vitt vin
  • 1 burk kokosgrädde (400 ml)
  • 1 msk vit miso
  • 2 msk TABASCO® Sriracha pepparsås
  • 1 kruka hackad koriander
  • olivolja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Jalapeño-aioli
  • 1 ½ dl majonnäs
  • 1 finriven vitlöksklyfta
  • 2 tsk TABASCO® Grön pepparsås

Gör så här

  1. Tvätta blåmusslorna noga i kallt vatten. Dra bort ”skägget” på de musslor där det sticker ut. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.

  2. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skiva ingefäran. Banka på nedre delen av citrongräset med knivskaftet. Gör en knut på det.

  3. Fräs purjolök, vitlök och ingefära i olivolja i en stor kastrull, tills det mjuknar utan att ta färg. Tillsätt musslor, citrongräs, vin, kokosgrädde, miso och TABASCO® Sriracha pepparsås. Koka upp och låt koka 3–5 minuter under lock, tills musslorna är klara och har öppnat upp sig. Skaka kastrullen då och då.

  4. Jalapeño-aioli: Blanda majonnäs och vitlök i en skål. Rör ner TABASCO® Grön pepparsås, men låt den inte blandas helt, utan mer bli som en ”swirl” i majonnäsen.

  5. Ta upp och varmhåll musslorna. Koka ner spadet några minuter utan lock. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer TABASCO® Sriracha pepparsås. Lägg tillbaka musslorna och rör ner koriandern.

  6. Servera musslorna med jalapeño-aiolin och gärna sötpotatispommes.


    Tips!
    Gör som belgarna och fransmännen – ät musslorna med ett tomt musselskal genom att nypa det om innanmätet. Och var inte orolig för musslor som inte har öppnat sig efter tillagning. Rådet att slänga dessa är en seglivad myt. De går fint att äta, enligt branschorganisationen Svensk Fisk. Testa att koka dessa ytterligare ett par minuter, annars bräcker du upp skalet.

Laga annat med sriracha – bortom majonnäs