Recept

Köttbullar med gräddsås, rårörda lingon och pressgurka

Ca 40 min
4

Klart köpeköttbullar funkar, men den klassiska kombinationen med gräddsås (gärna gjord i samma stekpanna där köttbullarna har stekts!), rårörda lingon och pressgurka blir oslagbar med hemlagade. I smeten använder vi det asiatiska ströbrödet panko, testa du med!

Ingredienser

  • ¾ dl Kikkoman Panko
  • 1 ½ dl mjölk (3%)
  • 1 tsk Grey Poupon dijonsenap
  • ½ gul lök
  • 1 ägg
  • 500 g nöt- eller blandfärs
  • smör och rapsolja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Rårörda lingon
  • 225 g frysta, tinade lingon
  • 1 dl strösocker
  • Gräddsås
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk (3%)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk Kikkoman Original sojasås
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • Pressgurka
  • 1 liten gurka
  • 1 dl Kikkoman Sushi-risvinäger
  • 2 msk finhackad persilja

Gör så här

  1. Börja med de rårörda lingonen. Blanda lingon och socker i en skål. Låt stå i rumstemperatur tills sockret har lösts upp. Rör då och då.

  2. Pressgurka: Skär gurkan i tunna skivor med hjälp av en osthyvel. Lägg i en skål och blanda med sushi-risvinägern. Låt stå fram till servering. Tillsätt persiljan strax innan.

  3. Blanda panko, mjölk och dijonsenap i en bunke. Låt svälla ca 10 minuter.

  4. Skala, dela och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig i 1 msk smör i en stekpanna.

  5. Tillsätt lök och nöt- eller blandfärs i pankoblandningen. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Blanda väl till en jämn smet, men inte för länge (då riskerar färsen att bli seg).

  6. Rulla smeten till jämnstora köttbullar, gärna med lätt oljade händer, inte fuktade med vatten. Vatten suger nämligen värme ur stekpannan eftersom det först ska omvandlas till ånga (med följden att köttbullarna riskerar att bli mer kokta än stekta).

  7. Stek köttbullarna i omgångar i smör och rapsolja 7–8 minuter i en stor stekpanna på medelvärme. Ta upp och lägg åt sidan.

  8. Gräddsås: Smält 1 msk smör i en kastrull eller i samma stekpanna som köttbullarna har stekt i (rengör den då inte innan). Ta från värmen och rör ner mjölet. Späd med mjölk och grädde lite i taget under vispning, så det inte klumpar sig. Tillsätt fond, soja och gelé. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar.

  9. Servera köttbullarna med gräddsås, rårörda lingon, pressgurka och kokt potatis.


    Tips!
    För en het och lite sötsyrlig take på de rårörda lingonen är det gott att smaksätta dem med några stänk TABASCO® Original pepparsås alternativt 1 msk rom eller whisky (helst inte rökig).

    För en glutenfri rätt, byt Kikkoman Panko mot glutenfritt ströbröd, exempelvis Schär Pan Grati (glutenfritt skorpmjöl), använd Kikkoman Tamari glutenfri sojasås i såsen, kontrollera fonden och red med majsstärkelse.

Frossa i fler husmansrätter (vissa helt vego!)