Recept

Biff Rydberg med senapsgrädde

Ca 50 min
4

Vad sägs om en lyxigare form av pyttipanna till mysmiddag? Perfekt rosastekt oxfilé, gyllenbrun lök och frasig potatis är grundkomponenterna i Biff Rydberg, som blir smakmässigt komplett med en klick senapsgrädde och gärna råa äggulor till servering.

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 800 g fast potatis
  • 600 g oxfilé
  • 2 msk hackad persilja
  • 4 äggulor
  • Maldon havssalt
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör och olja till stekning
  • Senapsgrädde
  • 1 msk Colman’s senapspulver
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 75 grader.

  2. Skala, dela och finhacka löken.

  3. Skala och skär potatisen i cm–stora tärningar. Skölj dem i kallt vatten för att bli av med stärkelsen. Häll av i ett durkslag och låt rinna av ordentligt.

  4. Skär köttet i 2x2 cm stora tärningar. Lägg dem på hushållspapper.

  5. Stek potatisen i smör och olja på medelvärme tills den blir gyllenbrun och mjuk inuti. Krydda med salt och peppar. Lägg i ugnssäker form och håll varmt i ugnen.

  6. Fräs löken i smör tills den blivit mjuk och fått lite färg. Lägg upp bredvid potatisen.

  7. Krydda köttbitarna runtom med salt och peppar. Hetta upp smör och olja i stekpannan. Stek köttet i omgångar tills bitarna är brynta på utsidan och rosa på insidan. Lägg upp i formen bredvid potatisen och löken.

  8. Senapsgrädde: Sikta ner senapspulvret i grädden. Vispa fluffigt med elvisp.

  9. Strö persilja och havssalt över potatis och kött. Servera med varsin äggula och en klick senapsgrädde.


    Tips!
    Det går bra att ta ryggbiff i stället för oxfilé. Eller varför inte göra en ”Grön Rydberg” med stekt svamp (t ex kastanjechampinjoner, ostronskivling eller shiitake) i stället för kött?

Hellre laga fågel, fisk eller grönt?