Recept

Lemon posset med rosa spumante och hallon

Över 60 min
4

Sociala medier med TikTok i spetsen må ha gett Storbritanniens svar på pannacotta ett trendigt uppsving, men bland britter är lemon posset en klassisk efterrätt sedan länge. I det här receptet ”på svenska” smaksätter vi den med ett alkoholfritt mousserande rosévin och hallon som gör den snyggt rosa och friskt kompatibel till samma bubbel att dricka till.

Ingredienser

Gör så här

  1. Mosa eller mixa ihop hallonen med vinet. Sila bort kärnorna.

  2. Koka upp grädde och socker i en kastrull. Låt sjuda ett par minuter.

  3. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt hallonpuré och citronjuice under vispning.

  4. Häll upp gräddblandningen i 4 glas eller portionsskålar. Ställ in i kylen att tjockna minst 4 timmar, men gärna över natten.

  5. Sötsalta karamellnötter: Smält sockret till en gyllene karamell i en liten stekpanna. Tillsätt cashewnötterna och blanda med karamellen. Rör ner smöret för att få nötterna att separera från varandra. Häll upp på bakplåtspapper. Låt svalna. Grovhacka nötterna.

  6. Vid servering: Garnera posseten med frystorkade eller färska hallon. Strö över nötterna.

    Visste du att…

    Posset härstammar från medeltiden då varm mjölk blandades med vin eller öl för att sedan kryddas. Vinet/ölet hade samma funktion som citronjuicen har i modern tid, det vill säga att få grädden att tjockna på naturlig väg i stället för att använda gelatin, gelésocker, agar agar eller vegegel. En posset är lösare i konsistensen än pannacotta, men det är det vi gillar!

    Preppa som en kock
    Dagen före
    - Gör posseten och häll i glas/portionsskålar
    - Karamellisera och grovhacka cashewnötterna

    Innan gästerna kommer
    - Toppa efterrätten med hallon

    Strax före servering
    - Strö över cashewnötterna

Matcha med dryck

Oddbird Spumante Rosé

Läs mer

Langlois Crémant de Loire Brut Rosé

(BS)

Läs mer

Ayala Rosé

(BS)

Läs mer
Passar att dricka till

Hellre bjuda på en efterrätt med glass?