Recept

Minibiskvier med kaffekrisp

Över 60 min
20

Finns det något godare än nybryggt kaffe och choklad? Baristan Linnea Vannesjö fyller sina chokladtäckta minibiskvier med en intensiv kaffesmörkräm och toppar med ett kaffekrisp – båda gjorda på ett extra mörkrostat kaffe. Gör biskvierna just små – så får du ta två!

Ingredienser

  • 1 ½ dl mandelmjöl
  • 1 ½ dl strösocker 
  • 2 medelstora äggvitor
  • 300 g mörk choklad
  • Kaffesmörkräm
  • 100 g mörk choklad
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 2 ½ dl florsocker
  • 2 äggulor
  • ½ tsk Maldon havssalt
  • 2 ½ msk malet kaffe (gärna Arvid Nordquist Selection Amigas)
  • Kaffekrisp 
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk malet kaffe (gärna Arvid Nordquist Selection Amigas)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Blanda mandelmjöl och socker i en bunke. Vispa äggvitorna vita och fluffiga i en annan bunke. Vänd ner i den torra blandningen och blanda försiktigt till en jämn smet.

  3. Fyll smeten i en spritspåse. Spritsa ca 20 platta rundlar stora som femkronor på en bakpappersklädd plåt. Grädda i biskvibottnarna i mitten av ugnen ca 8 minuter, tills kanterna är lätt gyllene. Låt svalna på plåten.

  4. Kaffesmörkräm: Hacka och smält chokladen över vattenbad. Lägg smöret i en skål. Sikta ner florsockret och rör ihop. Tillsätt äggulor och salt. Rör ner den smälta chokladen, malet kaffe eller bryggkaffe. Fortsätt röra till en jämn, slät kräm. Ställ in i kylen.

  5. Kaffekrisp: Värm en kastrull på medelvärme. Häll i sockret. Täck med plastfolie. Ta bort plasten när det mesta av sockret har smält och blivit gyllene. Rör tills allt har smält. Häll ut karamellen i ett tunt lager på en bakpappersklädd plåt. Strö över malet kaffe. Låt svalna. Krossa till ett krisp, lite grövre än rörsocker, det får gärna vara lite ojämna bitar.

  6. Bred kaffesmörkrämen på biskviernas undersida. Ställ in i kylen för att kallna.

  7. Hacka chokladen. Smält hälften över vattenbad. Ta från värmen och rör ner resterande choklad tills den också har smält.

  8. Doppa biskvierna i den smälta chokladen. Strö över kaffekrispet. Låt stelna. Förvara minibiskvierna svalt, men inte i kylskåp för då kan chokladen får en matt yta.


    Tips!
    Det går alldeles utmärkt att frysa in minibiskvierna och tina efter behov.

Fler kaffedoftande recept från Linnea Vannesjö