Recept

Odla skott av senapsfrön

Över 60 min
10

Senapsfrön blir vanligtvis till olika sorters senap; svensk, fransk, brittisk… De växer annars snabbt och lätt till skördeklara skott. Senapsskott är rejält peppriga i smaken, så det räcker med några få på mackan, i salladen, ärtsoppan eller som garnityr på fisken för gott sting.

Ingredienser

  • 1–2 msk senapsfrön
  • 1–2 dl planteringsjord
  • kranvatten i sprayflaska
  • eventuellt lite plastfolie

Gör så här

  1. Lägg senapsfröna i en sil och skölj under rinnande vatten 20–30 sekunder.

  2. Strö ut ett tunt lager jord i en glas- eller plastlåda, ca 10x15 cm, eller fyll en tom Colman’s-burk med jord (den större mängden). Fukta jorden med sprayflaskan.

  3. Sprid ut senapsfröna ovanpå jorden (den mindre mängden i Colman’s-burken).

  4. Ställ ljust och täck gärna med perforerad plastfolie några dagar för att jorden inte ska torka ut lika snabbt. Låt stå tills det har bildats skott, det tar 5–7 dagar. Se till att hålla jorden lätt fuktig hela tiden.

  5. Skörda senapsskotten med en sax. Förvara i kylen för att avstanna odlingen.


    Tips!
    Var lite försiktig med sprayflaskan i början då senapsfrön innehåller vattenlösliga fibrer som bildar en gelé om de blir alltför blöta. Gelén behövs dock för att fröna ska börja gro. Du kan också odla senapsskott på hushållspapper som du viker och håller fuktigt. Lycka till!

Andra sätt att låta maten grönska