Recept

Okonomiyaki-paj på filodeg

Under 60 min
6

Okonomiyaki är ursprungligen en matig japansk kålpannkaka som serveras tillsammans med majonnäs och tonkatsusås. Christin Kashou, Sveriges mästerkock 2021, väljer här att addera mer grönsaker och förädla pannkakan till en vacker paj med frasig filodeg. Varför inte servera på kräftskivan i stället för den klassiska västerbottenspajen?

Ingredienser

  • 25 g smör
  • 5 ark tinad filodeg (ca 200 g)
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Fyllning
  • 150 g vitkål
  • ½ zucchini
  • 4 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 3 msk Kikkoman Original sojasås
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • Tonkatsusås
  • 2 msk Kikkoman Original sojasås
  • ½ dl ketchup
  • 1 msk worcestersås
  • 1 msk honung
  • 1 msk Kikkoman Sushi-risvinäger
  • Toppings
  • ½ dl majonnäs
  • 2 tunt skivade salladslökar
  • 1 ask vattenkrasse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Fyllning: Finstrimla vitkål och zucchini. Vispa ihop ägg, mjöl, bakpulver, soja och grädde i en bunke. Blanda ner kålen och zucchinin. Smaka av med salt och peppar.

  3. Smält smöret. Pensla botten av en pajform, ca 24 cm i diameter, med lite av det smälta smöret. Lägg filodegsarken omlott i formen, pensla med smör mellan varje lager. Låt gärna degen vecka sig över pajformskanten.

  4. Häll fyllningen i filodegsskalet. Sätt in i mitten av ugnen 30–40 minuter. Täck med en bit folie om pajen börjar få för mycket färg. Låt svalna något före servering.

  5. Blanda ihop ingredienserna till tonkatsusåsen i en skål.

  6. Vid servering: Toppa pajen med tonkatsusås, majonnäs, salladslök och vattenkrasse.


    Tips!
    Filodeg hittar du oftast både i kyl- och frysdisken i välsorterade mataffärer. Köper du fryst, tina den långsamt i kylen för bästa resultat.

Okonomiyaki på tre andra sätt (och en salt våffla!)