Recept

Pankofriterad banan med vaniljglass och sojakolasås

Ca 30 min
4

Friterade bananer med vaniljglass är en klassisk dessert på svenska kinakrogar. Här är en variant där bananerna paneras i det asiatiska ströbrödet panko. Det ger en extra spröd och frasig yta samt en lättare textur. Över glassen ringlar vi en salt kolasås – med japansk soja!

Ingredienser

  • 4 bananer
  • 1 ½–2 dl vetemjöl
  • ¼ tsk malen kanel
  • 2 ägg
  • 1 ½–2 dl Kikkoman Panko
  • neutral olja till fritering
  • myntablad till garnering
  • Sojakolasås
  • 100 g strösocker
  • 40 g rumsvarmt smör
  • 60 g rumsvarm vispgrädde
  • 1–2 msk Kikkoman Original sojasås
  • Till servering
  • 4 kulor vaniljglass
  • ½ skivad banan
  • färska bär (t ex hallon och blåbär)

Gör så här

  1. Börja med sojakolasåsen. Smält sockret i en kastrull tills det har blivit jämnt ljusbrunt. Rör försiktigt då och då. Tillsätt smöret under omrörning. Häll på grädde och sojasås. Fortsätt röra till en slät och jämn sås.

  2. Skala bananerna. Halvera dem på längden och dela på mitten.

  3. Blanda mjöl och kanel i en djup tallrik. Vispa upp äggen i en annan tallrik och häll panko på en tredje tallrik.

  4. Vänd bananerna först i mjölblandningen, sedan i ägg och till sist i panko. Lägg på en skärbräda och låt torka en liten stund.

  5. Fritera bananerna gyllenbruna i rikligt med olja. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

  6. Lägg upp de friterade bananbitarna på tallrikar tillsammans med vaniljglass, skivad banan och färska bär. Ringla sojakolasås över glassen. Garnera med myntablad. Servera genast.


    Tips!
    Vill du hellre göra en salt chokladsås? Bryt 100 g mörk choklad i bitar. Smält chokladen över vattenbad. Tillsätt 125 g vispgrädde och värm försiktigt under omrörning. Smaka av med 1–2 msk Kikkoman Original sojasås.

Fler söta saker att utforska