Recept

Penne alla vodka (vodkapasta)

Ca 30 min
4

Vodkapastan sägs ha sitt ursprung i New York, där den serverades på nattklubbar på 1980-talet. Den räknas till en av klassikerna i det italiensk-amerikanska köket så vad passar väl bättre än att addera den rätta hettan i form av en pepparsås från en amerikanska södern?

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor
  • 160 g tärnad pancetta
  • 1 dl vodka
  • 1 burk körsbärstomater (à 400 g)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk TABASCO® Original pepparsås
  • 300 g pasta (gärna penne)
  • olivolja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar
  • riven parmesan eller pecorino till servering

Gör så här

  1. Skala och skiva vitlöken.

  2. Stek pancettan krispig i 1 msk olivolja i en stekpanna eller gryta. Tillsätt vitlöken och fortsätt fräsa 1–2 minuter. Häll på vodkan och låt koka ihop ett par minuter. Rör ner tomaterna. Mosa dem lätt med en slev. Tillsätt grädde och TABASCO® Original pepparsås. Koka upp och sjud ca 10 minuter under lock till en krämig tomatsås.

  3. Koka pastan ca 2 minuter kortare tid än enligt anvisning på förpackningen. Häll av, men spara 1 dl av pastavattnet.

  4. Rör ner pastan i såsen. Späd med pastavattnet och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.

  5. Servera med riven parmesan eller pecorino och gärna mer TABASCO® Original pepparsås att stänka över för de som önskar ännu mer hetta.


    Visste du att…
    Det blir ingen alkohol kvar i den färdiga pastarätten, så den går utmärkt att servera till gäster i alla åldrar. Vodkan hjälper till att lyfta och förhöja smakerna, precis som TABASCO® Original pepparsås. Testa att använda gin nästa gång, det blir minst lika gott!

Laga någon annan av våra härliga pastarätter