Recept

Spaghetti carbonara med ärtsallad

Ca 40 min
4

Nej, det ska kanske inte vara grädde i spaghetti carbonara, men vi trotsar ”förbudet” och har i en skvätt ändå. För just gräddigheten i pastan tillsammans med sältan från bacon och parmesan är precis vad som behövs för att möta upp en citronsyrlig, krispig ärtsallad.

Ingredienser

  • 280 g tärnat bacon
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl matlagningsgrädde
  • 75 g riven parmesan
  • 300 g spaghetti
  • några droppar TABASCO® Original pepparsås
  • salt och nymalen svartpeppar
  • riven parmesan till servering
  • Ärtsallad
  • 150 g sockerärter
  • 1 schalottenlök
  • 5 rädisor
  • finrivet skal av ½ citron
  • Dressing
  • 1 msk Kikkoman Ponzu Lemon
  • 1 tsk Kikkoman Sushi-risvinäger
  • ½ msk olivolja

Gör så här

  1. Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

  2. Knäck äggen i en bunke. Vispa ihop med grädde och parmesan till en slät smet.

  3. Koka pastan 2 minuter kortare tid än enligt anvisningen på förpackningen. Häll av och låt rinna av i ett durkslag, men spara 1 dl av pastavattnet.

  4. Häll tillbaka pastan i kastrullen. Tillsätt pastavattnet och äggsmeten. Rör om på medelvärme tills såsen blir krämig och pastan färdigkokt. Rör ner baconet och fortsätt röra tills allt är blandat. Smaka av med TABASCO® Original pepparsås, salt och peppar.

  5. Ärtsallad: Strimla sockerärterna på längden. Skala, dela och finhacka schalottenlöken. Skär rädisorna i tunna skivor eller i kvartar. Blanda sockerärter, lök, rädisor och rivet citronskal i en skål.

  6. Dressing: Rör ihop ponzusås, sushi-risvinäger och olivolja. Häll över salladen.

  7. Servera spaghetti carbonaran med mer riven parmesan, gärna några extra stänk TABASCO® Original pepparsås samt ärtsalladen


    Tips!
    Meatfree Monday? Byt ut bacon mot sojabönor (stek gärna på dem lite lätt) alternativt att du fintärnar och knapersteker halloumi eller rökt tofu.

Shout out till alla pastaälskare – vi har fler recept!