Recept

Poké bowl med lax och mango

Ca 30 min
4

Ett tag såg vi dem överallt – poké bowls – den hawaiianska rätten med marinerad fisk och olika färgglada frukter och grönsaker prydligt lagda i små högar ovanpå ris i en skål. Typ så här, med bland annat marinerad Salmalax, mango, picklad zucchini och chilimajonnäs.

Ingredienser

  • 2 dl sushiris
  • 1 mogen mango
  • 100 g rödkål
  • 400 g skinn- och benfri laxfilé (gärna Salmalax)
  • ¾ dl Kikkoman Pokesås
  • 1 dl sojabönor
  • 1 msk rostade sesamfrön eller furikake
  • Picklad zucchini
  • 150 g zucchini
  • ½ dl Kikkoman Sushi-risvinäger
  • ½ msk Kikkoman Original sojasås
  • Chilimajonnäs
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk TABASCO® Buffalo pepparsås
  • några stänk TABASCO® Original pepparsås

Gör så här

  1. Börja med att pickla zucchinin. Skär zucchinin i tunna skivor med hjälp av en mandolin eller osthyvel och lägg i en skål. Häll över sushi-risvinäger och sojasås. Låt marinera ca 20 minuter.

  2. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

  3. Dela mangon längs med kärnan på båda sidor. Vänd mangohalvorna med skalsidan nedåt och skär ett rutmönster i fruktköttet. Gröp ut mangotärningarna ur skalet med en sked. Skala mangobiten som är kvar, runt kärnan. Skär loss resterande fruktkött och tärna det. Strimla rödkålen.

  4. Skär laxen i cm–stora tärningar. Lägg i en skål, häll på pokesåsen och blanda runt. Låt marinera i 5 minuter.

  5. Blanda ihop ingredienserna till chilimajonnäsen.

  6. Fördela riset i fyra skålar. Toppa med picklad zucchini, mango, rödkål, lax och sojabönor. Strö över rostade sesamfrön eller furikake. Servera med chilimajonnäsen.

Fler recept med pokesåsen från Kikkoman