Recept

Rödkålssallad med ädelost och senapsdadeldressing

Ca 40 min
6

Rödkålen får ofta stå i skuggan av storebror vitkål och får främst äran att stoltsera på julbordet. Den här rödkålssalladen med krämig ädelost, picklat äpple, karamelliserade nötter och sötsyrlig dressing är inget undantag, men den passar lika bra att äta året runt.

Ingredienser

  • 250 g rödkål
  • 100 g ädelost (t ex St Agur)
  • 1 påse rucola (ca 65 g)
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Picklat äpple
  • ¾ dl Kikkoman Sushi-risvinäger
  • ½ dl vatten
  • 1 tsk timbutpeppar
  • 1 syrligt äpple
  • Karamelliserade nötter
  • 100 g valnötter
  • 1 msk dadelsirap
  • några stänk TABASCO® Habanero pepparsås
  • Maldon havssalt
  • Senapsdadeldressing
  • 1 msk Grey Poupon Old Style dijonsenap
  • ½ msk Kikkoman Sushi-risvinäger
  • ½ msk dadelsirap
  • ½ dl matolja
  • ev 1 msk vatten

Gör så här

  1. Började med det picklade äpplet. Koka upp sushi-risvinäger, vatten och timbutpeppar i en kastrull. Låt svalna. Dela, kärna ur och skär äpplet i tunna skivor. Lägg ner dem i lagen. Låt stå minst 1 timme.

  2. Karamelliserade nötter: Bryt valnötterna i mindre bitar. Rosta dem i en torr, het stekpanna. Blanda ihop dadelsirap och några stänk TABASCO® Habanero pepparsås. Ringla sirapen på nötterna och karamellisera på medelvärme. Bred ut nötterna på bakplåtspapper. Strö över havssalt. Låt svalna.

  3. Senapsdadeldressing: Rör ihop dijonsenap, sushi-risvinäger och dadelsirap. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Tillsätt eventuellt vatten för en lösare konsistens. Smaka av med salt och peppar.

  4. Strimla rödkålen. Smula ädelosten. Lägg i en skål tillsammans med rucolan. Häll på dressingen och blanda ordentligt.

  5. Lägg upp salladen på ett fat. Stick ner de picklade äppelskivorna. Strö över nötterna.


    Tips!
    Rödkålssalladen passar som tillbehör till julskinka, köttbullar, revbensspjäll eller rakt upp och ner som den är tillsammans med ett gott bröd och gärna vispat brynt sojasmör med miso.

Upptäck fler gröna rätter (till jul eller när du önskar)