Recept

Rostad gazpacho med krutong- och kåltopping

ca 30 min
4

Finns det någon bättre sommarsoppa än gazpacho? Genom att först rosta grönsakerna till soppan får den en djupare smak, som förstärks av umami från ponzusås och kryddig, mild hetta från TABASCO® Buffalo pepparsås. Toppa med jalapeñokrutonger och frasig grönkål.

Ingredienser

  • ½ fänkål
  • 1 röd paprika
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 skiva surdegsbröd
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 4 dl tomatjuice
  • 2 msk TABASCO® Buffalo pepparsås
  • 2 msk Kikkoman Ponzu Lemon
  • 2 dl grönsaksbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
  • 2 nävar is
  • Krutong- och kåltopping
  • 50 g grönkål
  • 2 skivor surdegsbröd
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk TABASCO® Grön pepparsås
  • flingsalt att strö över

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Ansa och skär fänkålen i mindre bitar. Dela, kärna ur och grovtärna paprikan. Skala och skär löken i mindre bitar. Skala och grovhacka vitlöken. Skär brödet i tärningar.

  3. Lägg grönsakerna på en bakpappersklädd plåt. Ringla över olivoljan. Krydda med flingsalt. Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

  4. Lägg de rostade grönsakerna i en mixer. Tillsätt tomatjuice, TABASCO® Buffalo pepparsås, ponzusås och is. Mixa slätt.

  5. Krutong- och kåltopping: Plocka bladen från kålstammen och bryt i mindre bitar. Skär brödet i tärningar. Rör ihop olivolja och TABASCO® Grön pepparsås. Pensla på brödet. Stek det sedan till krispiga krutonger i en stekpanna tillsammans med grönkålen. Strö över lite flingsalt. Tillsätt eventuellt mer olivolja under stekning.

  6. Häll upp soppan i skålar. Strö över krutong- och kåltoppingen och servera gärna med extra TABASCO® Grön pepparsås.


    Tips!

    Gazpacho är en perfekt bufférätt. Häll upp soppan i små glas och ställ en flaska TABASCO® Original pepparsås bredvid. Sedan kan gästerna hotta upp soppan efter tycke och smak.

Fler sopprecept och också en god, klassisk gryta