Recept

Tre sorters smaksatt havssalt

Under 60 min
1

Testat att smaksätta ditt eget salt? Det är hur enkelt som helst! Välj ett havssalt av hög kvalitet och bestäm sedan vilken smakväg du vill ta; chilisalt med vinäger, jalapeño- och basilikasalt eller syrligt citronsalt. Givetvis står det dig fritt att göra ett, två – eller alla tre.

Ingredienser

  • Chilisalt med vinäger
  • 1 dl Maldon havssalt
  • 1 tsk TABASCO® Original pepparsås
  • Jalapeño- och basilikasalt
  • 1 dl Maldon havssalt
  • 1 tsk TABASCO® Grön pepparsås
  • ½ dl färska basilikablad
  • Syrligt citronsalt
  • 1 dl Maldon havssalt
  • finrivet skal av 1 citron

Gör så här

  1. Chilisalt med vinäger: Sätt ugnen på 50 grader. Mortla salt och TABASCO®. Sprid ut saltet på en bakpappersklädd plåt. Sätt in i mitten av ugnen tills saltet har torkat, ca 30 minuter. Låt svalna. Förvara torrt i en ren glasburk med lock. Saltet passar till exempelvis äggrätter, grönkålschips, ugnsrostad potatis och brödkrutonger.

  2. Jalapeño- och basilikasalt: Sätt ugnen på 50 grader. Mixa salt, TABASCO® Grön pepparsås och basilika. Sprid ut saltet på bakpappersklädd plåt. Sätt in i mitten av ugnen tills saltet har torkat, ca 40 minuter. Låt svalna. Förvara torrt i en ren glasburk med lock. Saltet passar till exempelvis guacamole, att strö över sallader eller som smaksättning av hemgjorda brödkrutonger.

  3. Syrligt citronsalt: Sätt ugnen på 60 grader. Mortla salt och rivet citronskal. Sprid ut saltet på en bakpappersklädd plåt. Sätt in i mitten av ugnen tills saltet har torkat, ca 30 minuter. Låt svalna. Förvara torrt i en ren glasburk med lock. Saltet passar till exempelvis fisk- och skaldjursrätter eller att strö över olika slags grönsaker.

    Tips!
    En burk hemgjort smaksatt havssalt är den perfekta gå bort-presenten.

Fler recept med minst en nypa havssalt