Recept

Brynt smörbrownie med flingsalt

Ca 40 min
10

Mat- och dryckesprofilen Frida Lund bakar sin saltstänkta chokladkaka så ofta att hon har gett den smeknamnet BSB – brynt smörbrownie. Receptet är beräknat för att du ska kunna äta minst tre stora skedar av smeten innan den gräddas (för det kommer du att vilja göra!).

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 dl kakaopulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 stor nypa flingsalt
  • färska bär till servering (t ex hallon och jordgubbar)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Bryn smöret i en kastrull tills det börjar skumma och dofta nötigt. Ta från värmen och låt svalna något.

  3. Klä en avlång form, ca 20x30 cm, eller en springform, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.

  4. Blanda ägg, socker, mjöl, kakao, vaniljsocker och lite flingsalt i en bunke. Rör ner smöret.

  5. Häll smeten i formen. Ställ in i mitten av ugnen i 23–27 minuter. Låt svalna något.

  6. Strö lite extra flingsalt över kakan vid servering. Servera med färska bär.

Matcha med dryck

KWV Red Muscadel

Läs mer

Oddbird Spumante

Läs mer

Fuller's London Porter

Läs mer
3 tips på drycker som passar till

Tips på fler söta och salta recept