Recept

Sötpotatissallad med ponzu och kalkon

Ca 60 min
4

Matig, färgglad sallad? Varsågod, vi ger dig en smakrik sådan med bakad sötpotatis (eller varför inte grillad?), söta tomater, pepprig rucola, sälta, syra och umami från en aromatisk ponzusås och trevligt crunch från rostade pumpakärnor. Suveränt gott till stekt kalkon!

Ingredienser

  • 500 g kalkonbröstfilé
  • 1 tsk mortlad rosépeppar
  • finrivet skal av 1 citron
  • 700 g sötpotatis
  • 350 g kvisttomater
  • finrivet skal av 2 lime
  • 1 påse rucola (ca 65 g)
  • ½ dl rostade pumpakärnor
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 2 msk Kikkoman Ponzu Lemon
  • olja till stekning
  • Maldon® havssalt
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.

  2. Gnid in kalkonen med 1 tsk havssalt, rosépeppar och citronskal.

  3. Bryn kalkonen runt om i 2 msk olja i en stekpanna. Lägg i en ugnssäker form. Sätt in i mitten av ugnen tills innertemperaturen i den tjockaste delen av köttet är 65 grader. Ta ut, linda in i smörpapper och låt vila 5–10 minuter.

  4. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta sötpotatisen och stick några hål i dem med en gaffel eller potatissticka. Lägg i en ugnssäker form. Sätt in i mitten av ugnen tills sötpotatisen är mjuk, det tar 30–40 minuter, alternativt grilla på indirekt värme.

  5. Skär tomaterna i grova tärningar. Lägg i en skål. Blanda ihop med limeskal, rucola och pumpakärnor.

  6. Skala sötpotatisen. Dela den i grövre bitar. Blanda med tomatsalladen. Ringla över kallpressad rapsolja och ponzusås. Smaka av med havssalt och peppar.

  7. Vid servering: Skär kalkonköttet i skivor. Servera med den ljumma sötpotatissalladen.


    Tips!
    Självklart går det bra att byta kalkon mot kyckling, fläskfilé, halloumi/grillost eller tofu.

Mer att laga med asiatisk ponzusås