Recept

Spareribs med rabarberchutney och äpplig coleslaw

Över 60 min
4

Spareribs är korta revbensspjäll som det är meningen att du ska hugga in på med händer och tänder – strunta i besticken med andra ord. Den kryddstarka glazen som du penslar ribsen med passar både till kött och fågel, säkert också en bit lax.

Ingredienser

  • 1 ½–2 kg tunna revbensspjäll eller spareribs
  • 3 dl vatten
  • salt och svartpeppar
  • Het senaps- och sojaglaze
  • 2 finrivna vitlöksklyftor
  • ½ msk Colman ́s senapspulver
  • 2 msk Kikkoman Original sojasås
  • ½ dl flytande honung
  • 2 msk TABASCO® Sriracha pepparsås
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • Äpplig coleslaw
  • 200 g vitkål
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 äpple (gärna granny smith)
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1 msk Kikkoman Sushi-risvinäger
  • 1 msk TABASCO® Sweet & Spicy pepparsås
  • Rabarberchutney
  • 250 g rabarber
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl vatten
  • 1 tsk timbutpeppar
  • 2 msk TABASCO® Sweet & Spicy pepparsås
  • 1 dl rörsocker
  • 1 kruka mynta
  • några stänk TABASCO® Habanero pepparsås
  • majsstärkelse till redning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Skär revbenen i bitar och lägg i en långpanna. Krydda med salt och peppar runt om. Häll vatten i botten av långpannan och täck med aluminiumfolie. Sätt in i mitten av ugnen ca 1 timme, eller tills köttet börja släppa från benen. Gör resten under tiden.

  3. Blanda ihop ingredienserna till glazen.

  4. Äpplig coleslaw: Strimla vitkålen fint. Skala, dela och skär löken i tunna skivor. Skala och grovriv moroten. Grovriv äpplet. Rör ihop majonnäs, gräddfil, sushi-risvinäger och TABASCO® Sweet & Spicy pepparsås i en skål. Blanda ner kål, lök, morot och äpple. Smaka av med salt och peppar.

  5. Rabarberchutney: Skala rabarbern och skär i mindre bitar. Skala, dela och skär löken i klyftor. Skala och finhacka vitlöken. Blanda rabarber, lök och vitlök i en kastrull tillsammans med vatten, timbutpeppar, TABASCO® Sweet & Spicy pepparsås och rörsocker. Koka upp och låt sjuda ca 15 minuter. Red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Koka ytterligare 1 minut, tills chutneyn har tjocknat något. Låt kallna. Hacka myntan grovt och rör ner. Smaka av med salt.

  6. Ta ut revbenen när de är klara och höj temperaturen i ugnen till 225 grader (givetvis kan själva glaze-momentet göras på grillen också).

  7. Lägg över revbenen på en ny plåt med bakplåtspapper. Pensla på glazen runt om. Sätt in den nya plåten i övre delen av ugnen tills köttet har fått fin färg, det tar 10–15 minuter.

  8. Servera spareribsen med coleslaw, chutney och gärna klyftpotatis eller pommes frites.

    Tips!
    Om du inte får tag på TABASCO® Sriracha pepparsås går det bra att använda motsvarande mängd TABASCO® Buffalo pepparsås eller en mindre mängd TABASCO® Original pepparsås. Rabarberchutneyn med mynta passar utmärkt till sommarens grillade rätter. Häll upp den på en väl rengjord burk och förvara i kylen, så håller den i flera veckor.

Tips på fler smakrika rätter att laga