

Recept
Svamprisotto med brynt smör, picklade trattkantareller och hasselnötter
Matcha en frisk, ljus lageröl till en krämig och smakrik svamprisotto. Receptet är framtaget av matprofilen Jennifer Eriksson (@gottigheter) och är en perfekt maträtt till helgmenyn.
Ingredienser
- Picklad svamp
- 400 g svamp (gärna trattkantareller och skogschampinjon)
- 1 dl socker
- 2 dl vatten
- 0,5 dl ättikssprit 12%
- Risotto
- 350 g risottoris
- 1,2 liter vatten
- 2 msk kantarell- eller grönsaksbuljong
- 3 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 dl vitt vin
- 1 dl hasselnötter
- 2 dl parmesan
- 25 g smör
- olivolja
- gräslök
Gör så här
Börja med att pickla trattkantareller (ca 100 g). Koka snabbt upp vatten, socker & ättikssprit. Häll över den råa svampen och låt svalna.
Hacka övrig svamp grovt och stek i torr panna, salta och ner med en klick smör. Lägg åt sidan.
Hetta upp vatten och buljong.
Finhacka schalotten och vitlök och stek mjukt i olivolja i annan kastrull. Häll på risottoriset och stek ett par minuter.
Häll på vin och koka in i riset. På med en stor slev buljong och rör och på med mer buljong om vartannat. Tar ca 15-20 min. Smaka av med salt och peppar.
Försök gnugga bort skalet på hasselnötterna mellan en kökshandduk och grovhacka. Rosta hasselnötterna i ugn eller torr panna.
När risotton typ är klar, lägg ner sista buljongen och vänd i den stekta svampen. Stäng av plattan och rör ner finriven parmesan. Låt stå och vila.
Fiska upp den picklade svampen och stek hastigt i lite smör.
Bryn smör och finhacka gräslöken.
Toppa risotton med svamp, hasselnötter, en sked brynt smör, finhackad gräslök, parmesan och nymalen peppar.