Recept

Laxtartar Asian style med habaneromajonnäs

Ca 40 min
4

Satsa på ett säkert kort till förrätt – en lika vackert upplagd som smakfull tartar med perfekt kokt sushiris och sojamarinerad lax. Krispig gurka fräschar upp och en majonnäs med fruktigt chilisting gör anrättningen komplett. Laxtartaren passar också alldeles ypperligt på påskbordet eller på midsommarbuffén.

Ingredienser

  • 2 dl sushiris
  • 2 msk Kikkoman Sushi-risvinäger
  • ½ gurka
  • 300 g skinn- och benfri laxfilé (gärna salma- eller fröyalax)
  • Sojamarinad
  • 2 msk Kikkoman Sushi & Sashimi sojasås
  • 1 msk Kikkoman Sushi-risvinäger
  • ½ msk sesamolja
  • 1 tsk strösocker
  • ½ msk finriven färsk ingefära
  • Habaneromajonnäs
  • 1 dl majonnäs
  • några droppar TABASCO® Habanero pepparsås
  • Till garnering
  • 1 msk sesamfrön (gärna svarta och/eller chilirostade)
  • ½ tunnhyvlad gurka
  • ½ ask smörgåskrasse

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Smaksätt med sushi-risvinäger medan riset fortfarande är lite ljummet. Låt kallna.

  2. Skär gurkan i ½ cm små tärningar. Skär laxen i lika fina tärningar.

  3. Blanda ihop ingredienserna till sojamarinaden i en skål. Lägg ner laxen och låt marinera fram till servering.

  4. Habaneromajonnäs: Lägg majonnäsen i en skål. Smaka av med valfri mängd TABASCO® Habanero pepparsås.

  5. Vid servering: Forma små puckar av riset, ca 8 cm i diameter och 3 cm höga, ta gärna hjälp av en stans/kakring. Bred majonnäsen på riset. Lägg på ett lager gurka och sedan ett lager marinerad lax. Strö över sesamfrön och toppa med tunnhyvlad gurka. Klipp över lite smörgåskrasse.


    Tips!
    Osäker på hur du kokar det perfekta sushiriset? Här visar kocken Frida Ronge hur du bäst går till väga. Nästa gång kanske du blir sugen på att bjuda på hennes temaki – tacos på japanska!

Fler festliga förrätter att laga