Recept

Tofubowl

Ca 20 min
2

Tofu går att tillaga på miljontals olika vis och passar även till dessert, tipsar systrarna Evelina och Emmy Hammelfelt. Här håller de sig dock till en lunchbowl med karamelliserad tofu. På så vis får den nästan en smak av salt kola. Inte riktigt dessert, men nästan!

Ingredienser

  • 1 ½ dl jasminris
  • 150 g vitkål
  • 150 g rödkål
  • 200 g grönkål
  • 250 g cocktailtomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 cm färsk ingefära
  • 400 g fast naturell tofu
  • 2 msk solrosolja
  • 4 msk glutenfri japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 2 msk agavesirap
  • 2 msk sesamfrön
  • 2 msk rostad lök

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

  2. Hyvla och skär upp samtliga grönsaker (förbered som om det vore tacos helt enkelt). Skala och finhacka eller finriv vitlök och ingefära.

  3. Låt tofun rinna av. Torka eventuellt bort överflödig vätska med hushållspapper. Skär sedan tofun i små kuber.

  4. Stek tofubitarna i solrosolja på medelhög värme i en stekpanna tills de börjar få färg. Tillsätt soja, risvinäger, agavesirap, vitlök och ingefära. Rör om och stek ytterligare några minuter.

  5. Fördela riset i skålar. Fyll på med tofu och grönsaker. Toppa med sesamfrön och rostad lök. Servera genast.


    SMAKA tipsar!
    Livsmedelsverkets analyser påvisar inte gluten i den klassiska japanska sojasåsen från Kikkoman trots att vete är en av fyra ingredienser, och menar därför att denna inte borde innebära någon risk för glutenintoleranta. Men för den som vill vara på den helt säkra sidan finns Kikkoman Tamari glutenfri sojasås, tillverkad av endast sojabönor, vatten och salt. Den är lika mångsidig och fyllig i smaken som originalet, och också halal-certifierad.

I stället för kött – tofu, svamp och bönor