Recept

Varm sangria med ingefära, apelsin och kanel

Ca 45 min
12

Förknippar du sangria med en kall vinbaserad bål att inta främst under årets varmare månader? Då vet du kanske inte att spanjorerna brukar göra en varm version av sangria under de kallare vintermånaderna. Här gör vi den med ett fruktigt och smakrikt rött vin, självklart från Spanien, och smaksätter med alla de rätta kryddorna. Gott och värmande!

Ingredienser

  • 100 g färsk ingefära
  • 2 apelsiner
  • 1 ½ liter rött vin (t ex Candidato Ecologico, nr 22335, 199 kr)
  • 2 kanelstänger
  • 200 g honung
  • 200 g strösocker

Gör så här

  1. Skala och skiva ingefäran. Skär apelsinen i ca 3 mm tjocka skivor. Halvera 6 av apelsinskivorna och spara till servering.

  2. Lägg resterande apelsinskivor i en kastrull tillsammans med skivad ingefära, vin, kanelstänger, honung och socker. Hetta upp försiktigt under omrörning till ca 60 grader. Ta från värmen och låt stå minst 30 minuter.

  3. Vid servering: Hetta upp igen till ca 60 grader. Fördela de halverade apelsinskivorna i glas eller muggar. Häll på den varma sangrian. Servera genast.


    Tips!
    Förbered gärna sangrian dagen innan, den blir bara ännu godare av att stå och dra över natten. Bjud in till mingelfest (exempelvis i adventstider) och servera den varma sangrian tillsammans med ostpaj i krustader med grönkål och hasselnötter, tataki på oxfilé med jordnötter och ponzu samt tarte flambée med sötpotatis, bacon och jalapeño.

Annat kryddat vin och bubblig tebål