Recept

Tataki på oxfilé med jordnötter och ponzu

Ca 30 min
4

Tataki kallas det japanska tillagningssättet som innebär att du bryner, halstrar eller bränner av kött eller fisk så att råvaran tillagas endast på ytan. Förutom att det blir det bästa av två världar mellan tillagat och rått är det ett smart sätt att få en dyrare köttbit att räcka längre. Servera i salladsblad med bland annat ponzu – japansk soja och citrus i ett!

Ingredienser

  • 1 oxfilémedaljong (ca 200 g)
  • 2 salladslökar
  • ¼ rödlök
  • ½ dl torrostade jordnötter
  • 16 gemsalladsblad
  • ½ dl Kikkoman Ponzu Lemon
  • rapsolja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • limeklyftor till servering

Gör så här

  1. Krydda oxfilén med salt och peppar.

  2. Hetta upp lite olja i en stekpanna på högsta temperatur. Bryn oxfilén runt om i 30–60 sekunder. Köttet ska få en rejäl stekyta, men fortfarande ha en rå kärna. Låt svalna helt. Skär sedan oxfilén i tunna skivor tvärsöver fibrerna.

  3. Strimla salladslöken. Skär rödlöken i supertunna skivor och lägg gärna i isvatten för att mildra löksmaken och göra den riktigt krispig. Plocka loss salladsbladen och skölj i kallt vatten (mår också bra av att ligga i isvatten och krispa till sig). Grovhacka jordnötterna.

  4. Vid servering: Lägg ut salladsbladen på ett fat. Fyll med skivad oxfilé, salladslök och rödlök. Häll på ponzusåsen och pressa över några droppar lime. Strö över jordnötterna.


    Tips!
    Oxfilén kan ersättas med stekt svamp, gärna portobello, för en vegetarisk rätt. Varför inte bjuda in till mingelfest (exempelvis i adventstider) och servera tatakin tillsammans med ostpaj i krustader med grönkål och hasselnötter och tarte flambée med sötpotatis, bacon och jalapeño, gärna till varm sangria med ingefära, apelsin och kanel i glasen.

Upptäck fler recept med ponzu