Recept

Vegansk pasta vongole med svamp

Ca 30 min
4

Det tog nästan ett halvår för matbloggaren Gustav Johansson att få till det perfekta receptet på vegansk pasta vongole. De traditionella hjärtmusslorna ersätter han med svamp och algen nori. Tillsammans med lök, vitlök, persilja, tomater, vitt vin och en het, vinägersyrlig pepparsås är det lätt en av de bästa pastarätterna han har gjort!

Ingredienser

  • 500 g ostronskivling eller kungsmussling
  • 2 noriark
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 kruka krus- eller bladpersilja
  • ¾ dl vitt vin (oekat)
  • 2 dl havregrädde
  • 300 g pasta (gärna linguine)
  • finrivet skal från 1 citron
  • 2–3 dl pastavatten
  • olivolja
  • TABASCO® Original pepparsås
  • flingsalt

Gör så här

  1. Dra isär de mindre svamparna. Skär de större svamparna i 2–3 cm breda bitar.

  2. Krossa/smula sönder noriarken. Blanda med svamp, 1 msk olivolja, ½ tsk havssalt och TABASCO® Original pepparsås efter smak. Ställ åt sidan.

  3. Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Halvera tomaterna. Finhacka persiljan, också stjälkarna, men spara några persiljekvistar till garnering.

  4. Stek svampen i olivolja i en stor stekpanna tills all vätska har kokat in och den börjar få färg. Ta upp och lägg åt sidan.

  5. Koka upp välsaltat vatten till pastan i en rymlig kastrull.

  6. Fräs lök, vitlök och hackade persiljestjälkar i olivolja i stekpannan tills löken blivit genomskinlig, utan att det tar färg. Tillsätt tomaterna och fräs ytterligare 3–4 minuter tills de börjar mjukna. Häll på vinet och låt det koka in någon minut. Tillsätt grädden och rör om. Smaka av med havssalt och ev mer TABASCO® Original pepparsås.

  7. Lägg ner pastan i kokvattnet och börja koka medan såsen fortsätter puttra på låg värme. Rör ner svampen i såsen när pastan börjar bli klar.

  8. Sleva ner pastan direkt från kastrullen till stekpannan med såsen. Tillsätt citronskal och resterande persilja. Späd med pastavatten och rör om så att allt blandas.

  9. Fortsätt värma en liten stund tills såsen har tjocknat. Smaka ev av med mer havssalt och TABASCO® Original persiljesås. Garnera med persiljekvistar. Servera genast.


    Tips!
    Variera rätten med olika sorters svamp, exempelvis shiitake och/eller champinjoner. Viktigt är att du ser till att hantera svampen likadant, att låta all vätska koka in och ge den bra med färg i stekpannan. Blek och sladdrig/vattnig svamp är inte lika kul och gott helt enkelt.

Laga en annan rätt signerad Jävligt Gott-Gustav