Where chefs eat – Frida Ronges kulinariska guide till Tokyo

Som den Japan-älskare hon är har kocken Frida Ronge besökt den globala foodie-metropolen Tokyo flera gånger. Här ger hon fem tips på hur du äter och dricker gott på japanskt vis, långt från turistfällor och trista dussinhak.

Frida Ronge ger sina bästa tips på matställen du inte får missa i Tokyo. Foto: Emily Dahl

Kocken Frida Ronge har gjort sig känd för att laga mat på nordiska råvaror med japanska tekniker, smaker och tillagningsmetoder. Hennes populära nordisk-japanska matlagning kan du just nu uppleva på restaurang TAK på Brunkebergstorg i centrala Stockholm, där hon är kock och kreativ ledare sedan våren 2017. Hon driver även det egna företaget Frida Ronge Food & Consulting med fokus på utomhusevents, catering och privata middagar. Sedan våren 2019 är hon också aktuell som ambassadör för Kikkoman.

LÄS MER: Här visar Frida Ronge hur du gör temaki – tacos på japanska

Trots ett omättligt intresse för hela den japanska kulturen, dröjde det innan Frida Ronge besökte landet. Inte ens då hon 2010 tävlade och vann en silvermedalj i Seven Sushi Samuari, eller sushi-VM som det också kallas, hade hon varit i Japan. Det mesta hon visste om det japanska köket lärde hon sig via olika tv-program, genom att googla, och krogarna hon jobbade på. 

Fridas 5 bästa Tokyo-tips

För ett antal år sedan mötte Frida Ronge japanofilen Åke Nordgren, Sveriges enda sakesamuraj, och följde med honom till Tokyo. Hon förälskade sig genast i staden och återvänder regelbundet. Här gillar hon att äta och dricka.

1. Onibus Coffee

Den i särklass vackraste platsen att njuta av sakura, körsbärsblommor, är längs kanalen i stadsdelen Nakameguro. Gör det med en take away-kaffe! 

”Superbra, mysig coffee shop (utomhus – ännu härligare!) med riktigt hög kvalitet på kaffet. Hit går jag ALLTID, det finns en skön spirituell energi här. Nakameguro är mitt favoritområde i Tokyo. Här finns också bra second hand- och designbutiker”

Adress: 2-14-1 Kamimeguro, Meguro-ku

2. Gem by moto

GEM by moto är en sakebar som serverar smårätter och drivs av Marie Shiba.

”Underbar sakebar i Ebisu med coola smårätter i baren. Stället drivs av en ung tjej och det känns både modernt, kul och överraskande.”

Adress: 1-30-9 Ebisu, Shibuya-ku

3. Standing Sushi Bar

Tokyo är världens restaurangtätaste stad. Små, enkla sushibarer finns överallt. 

”Så himla schyst ställe att stå upp och äta din sushi. Nivån på maten är förvånansvärt hög för att vara ett enklare sushihak. För att hitta hit, ta första gågatan till vänster när du kommer ut från tågstationen, den där det ligger en massa små restauranger.”

Adress: 3 Chome-21-10, Shinbashi

4. Afuri Ramen

En favorit hos Frida är det här ramen-stället i stadsdelen Nakameguro.

”Bland den godaste ramen jag ätit! Deras signatur-ramen är med yuzu, och kostar strax under hundralappen.”

Adress: 1 Chome-23-1, Kamimeguro

5. Kagurazaka Ishikawa

I det livliga affärs- och businessdistriktet Shinjuku ligger Michelin-krogen Kagurazaka Ishikawa. 

”Trestjärnig Michelin-krog med en helt fantastisk kaiseki-meny. Allt är perfekt! Gillar du fine dining älskar du ett besök här. Servitriserna bär traditionella japanska kimonos och det är som att vara i en dröm. Minns mitt livs bästa risrätt med olika sorters svamp och buljong.”

Adress: 5-37 Kagurazaka, Shinjuku city

SMAKA tipsar:

Tsukiji Fish Market

shutterstock_757756288_OK.jpg
Stig upp i tid och besök Tsukiji Fish Market - världens största partihandelsplats för fisk och skaldjur. 

Om det är någon stad du ska besöka en marknad i så är det i Tokyo. Här, och i Japan överhuvudtaget, finns några av de mest hektiska och spännande. Till Tsukiji Fish Market kommer både privatpersoner och företagare för att köpa sin fisk. Varje år säljs runt 700 000 ton färsk tonfisk och auktionerna börjar i ottan. Glöm inte att ställa väckarklockan!

Adress: 5 Chome-2-1 Tsukiji, Chūō

Besök ett sojamuseum

Den japanska sojasåsen från Kikkoman har varit en följeslagare i Frida Ronges liv ända sedan barnsben. Hon använder den till det mesta, också glass och crème brûlée. Kikkoman har sin vagga i staden Noda, cirka fyra mil norr om Tokyo. Passa på att besöka sojamuseet* som också ligger här och lär dig allt om den umamistinna smaksättaren!

*) Museet är just nu stängd för renovering, men beräknas öppna hösten 2020 igen.

Liten japansk matordslista

Sake – uttalas ”sacke”, inte ”saké”. Sake är liksom öl en bryggd dryck gjord på ris, jäst och vatten. Avnjuts i regel kall som måltidsdryck, men ibland också varm. I Japan finns cirka 1 300 sakebryggerier.

Ramen – japansk nudelsoppa som serveras med olika slags ingredienser och på olika sätt beroende på i vilken region man befinner sig. Det finns fyra huvudsakliga typer av ramen som beskriver soppan och buljongen: shoyu (sojasås), miso (bönpasta), tonkatsu (fläskben) och shio (salt). Tokyo är känt för sin shoyuramen.

Yuzu – asiatisk citrusfrukt som på senare år börjat dyka upp i juiceform i svenska butiker. Frukten är ojämn i skalet och smakar som en blandning mellan grapefrukt och mandarin.

Kaiseki – den japanska staden Kyotos bidrag till världsgastronomin. I grund och botten är det en middag med flera rätter som avslutas med te, men det är en alltför enkel beskrivning. Det är den mest exklusiva måltid du kan uppleva med omtanke och precision i varje liten detalj.

Läs mer om japanska smaker