Crémant för kräsna – bättre än billig champagne

Längs den drygt 100 mil vindlande floden Loire i Frankrike tillverkas några av världens mest välrenommerade viner. Här, i medeltidsstaden Saumur, ligger det anrika vinhuset Langlois, vars eleganta Crémants de Loire med extra lång lagring anses höra till de bästa mousserande vinerna du kan få tag på utanför Champagne. Nu med ny design!

Floden Loire flyter genom centrala Frankrike omgiven av slott och vinrankor. Ett av de mindre vinhus som ligger i Loiredalen, med säte i medeltidsstaden Saumur, är Langlois.

Vinhuset grundades av vinmakaren Edouard Langlois och hans livs kärlek Jeanne Chateau strax före första världskrigets utbrott. Deras inriktning var mousserande vin som fick sin karaktär av den kalkrika jorden. Tragiskt nog stupade Edouard i kriget, vilket ledde till att Jeanne sällade sig till skaran av ”bubbelänkor” som drev företaget vidare.

Crémant med champagne i ryggen

Langlois förfogar över ett flertal mindre vingårdar i Saumur, men också i Saumur-Champigny. Ett stort utvecklingssteg togs när champagnehuset Bollinger blev majoritetsägare 1973.

Bollingers stöd har ökat den redan höga kvaliteten än mer, samtidigt som omsorgen om detaljerna och den fina familjekänslan lever kvar. Sedan 1999 är vingårdarna certifierade enligt hållbarhetsstandarden Terra Vitis, och vissa odlingar i Saumur och Saumur-Champigny är dessutom ekologiskt certifierade.

Langlois Chateau
Den moderna definitionen av crémant blev officiell i början av 1980-talet, när uttrycket ”méthode champenoise” på mousserande vin utanför Champagne inte längre fick användas.

Tuffa krav trots lillebrorsstatus

Crémant tillverkas på samma sätt som champagne, det vill säga enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska. Det får bara inte stå champagne på flaskan.

Därtill är de franska vinlagarna hårdare när det gäller framställningen av champagne, men det krävs ändå en hel del för att få kallas crémant. Bland annat ska druvorna skördas för hand och just en Crémant de Loire måste lagras minst tolv månader på sin jästfällning.

Langlois-Chateau Chenin Blanc
Huvuddruvan i Langlois mousserande viner är chenin blanc, karaktärsdruvan för Loire, där den bidrar med hög syra och tydlig druvkaraktär.

Langlois lagrar sina crémants betydligt längre än vad lagen kräver för att uppnå en ännu större smakrikedom, väl i klass med många billigare champagner. Så att kalla crémant för champagnes lillebror är inte riktigt rättvist då en välgjord crémant många gånger faktiskt är ett bättre val än en enklare champagne. Crémant från Langlois är ett strålande exempel!

Tips på crémant från Langlois

Langlois Crémant de Loire Réserve Brut
nr 7404, 169 kr

Hantverksmässigt framställd crémant gjord på chenin blanc, cabernet franc och chardonnay. Varje druvsort och växtplats vinifieras var för sig med en första jäsning på ståltank. Vinet blandas sedan med lagrat vin från de bästa årgångarna före en andra jäsning på flaska följt av minst 24 månaders mognad på jästfällningen. Vinet doftar generöst av äpplen, rostade nötter och brioche. Smaken är torr med fin fruktighet av päron, citrus och honung. Servera vid 8–10 grader till fisk, skaldjur eller som aperitif till löjromschips eller parmesankex.

Langlois Crémant de Loire Brut Rosé
nr 76063, 219 kr (BS)

En piggt rosafärgad crémant gjord på cabernet franc. Druvorna handplockas och skalen får macerera med vinet till rätt färgintensitet och smak. Doften domineras av röda bär och frukt. Smaken är fruktig med inslag av röda bär, en balanserad syra och ett elegant avslut. Vinet ligger minst 18 månader på sin jästfällning före degorgering. Servera vid 8–10 grader som aperitif, till hårdost, mjukost, charkuterier, lantpaté eller lätt syrliga desserter.

Fler ursprung för crémant

Crémant tillverkas inte bara i Loire, utan på flera håll i Frankrike. Generellt sett används de druvor som respektive distrikt gör sina bästa stilla viner på, vilket gör crémant till ett vin med många olika uttryck. Men står det Crémant de Loire eller Crémant de Bourgogne på flaskan vet du åtminstone varifrån på kartan bubblet kommer och kan gräva dig djupare utifrån det.

Alsace, Jura och Limoux är tre andra vanliga ursprung för crémant. I det senare skryts det med att munkarna i benediktinerklostret St-Hilaire söder om Carcassone i Limoux var först i landet med att lyckas framställa mousserande vin redan 1531. Alltså cirka 140 år före Dom Pérignon i Champagne. Crémant produceras även i Bordeaux, Die och Savojen.

Visste du att…
Beteckningen crémant är skyddad av fransk lag, men den är tillåten att användas av andra länder inom EU som uppfyller samma kvalitetskrav, exempelvis Tyskland och Luxemburg.

Tips på andra artiklar att läsa