Crémant för kräsna – bättre än billig champagne

Längs den drygt 100 mil vindlande floden Loire i Frankrike tillverkas några av världens mest välsmakande viner. Här, i medeltidsstaden Saumur ligger det kvalitetsmedvetna vinhuset Langlois-Chateau, vars Crémants de Loire med extra lång lagring anses vara bland det bästa mousserande vin du kan få tag på utanför Champagne.

Floden Loire flyter genom centrala Frankrike omgiven av slott och vinrankor. Ett av de mindre vinhus som ligger i Loiredalen, med säte i medeltidsstaden Saumur, är Langlois-Chateau. Vinhuset grundades av vinmakaren Edouard Langlois och hans livs kärlek Jeanne Chateau strax före första världskrigets utbrott. Deras inriktning var mousserande vin som fick sin karaktär av den kalkrika jorden.

Tragiskt nog stupade Edouard i kriget, vilket ledde till att Jeanne sällade sig till skaran av ”bubbelänkor” som drev företaget vidare.

Crémant med champagne i ryggen

Langlois-Chateau förfogar över ett flertal mindre vingårdar främst i Saumur, men också i Saumur-Champigny, Sancerre och Muscadet. Hälften av produktionen är stilla premiumviner och den andra hälften utgörs av mousserande vin.

Ett stort utvecklingssteg kom när champagnehuset Bollinger klev in som majoritetsägare 1973. Det har bidragit till att öka kvaliteten ytterligare utan att göra avkall på den fina familjekänslan och omsorg om detaljerna. Sedan 1999 är vingårdarna hållbarhetscertifierade enligt Terra Vitis, och 30 hektar i Saumur och Saumur Champigny är ekologiskt certifierade.

LÄS OCKSÅ: Guide till världens festliga bubblor – inklusive alkoholfri spumante

Langlois Chateau
Den moderna definitionen av crémant blev officiell i början av 1980-talet, när uttrycket ”méthode champenoise” på mousserande vin utanför Champagne inte längre fick användas.

Tuffa krav trots lillebrorsstatus

Crémant är ett mousserande vin som tillverkas på samma sätt som champagne, enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Det får bara inte stå champagne på flaskan när produktionen sker i ett annat franskt distrikt än just Champagne. Vilka druvor som används skiljer sig delvis åt i crémant vs champagne och också lagringstiden.

De franska vinlagarna är visserligen hårdare när det gäller framställningen av champagne, men det krävs ändå en hel del för att få kallas crémant. Druvorna ska skördas för hand och just en Crémant de Loire måste lagras minst tolv månader på sin jästfällning. Hos Langlois-Chateau sker lagringen under betydligt längre tid än så för att få en större smakrikedom.

Langlois-Chateau Chenin Blanc
Huvuddruvan i Langlois-Chateaus finaste mousserande viner är chenin blanc (känd som karaktärsdruvan för Loire) där den bidrar med hög syra.

Crémant må kallas för champagnes lillebror, men det är inte riktigt rättvist. För en välgjord crémant är alltid ett bättre val än en billig champagne. Särskilt en Crémant de Loire som har blivit utsett till det mest prisvärda mousserande vinet över 130 kronor i Vinordic Wine Challenge 2020 och i övrigt får finfina omdömen av vinkännare och dryckesjournalister.

3 x Crémant de Loire

Langlois Crémant de Loire Brut
nr 7404, 159 kr

Hantverksmässigt framställd crémant gjord på chenin blanc, cabernet franc och chardonnay. Var druva och växtplats vinifieras för sig med en första jäsning på ståltank. Vinet blandas sedan med lagrat vin från de bästa årgångarna före en andra jäsning på flaska följt av minst 24 månaders mognad på jästfällningen. Vinet doftar generöst av äpplen, rostade nötter och brioche. Smaken är torr med fin fruktighet av päron, citrus och honung. Servera vid 8–10 grader till fisk, skaldjur eller som aperitif till löjromschips eller parmesankex.

Langlois Crémant de Loire Brut Rosé
nr 76063, 189 kr (BS)

En piggt rosafärgad crémant gjord på cabernet franc. Druvorna handplockas och skalen får macerera med vinet till rätt färgintensitet och smak. Doften domineras av röda bär och frukt. Smaken är fruktig med inslag av röda bär, en balanserad syra och ett elegant avslut. Vinet ligger minst 18 månader på sin jästfällning före degorgering. Servera vid 8–10 grader som aperitif, till hårdost, mjukost, charkuterier, lantpaté och lätt syrliga desserter.

Quadrille de Langlois-Chateau Extra Brut 2016
nr 93056, 239 kr (BS)

Quadrille är en årgångscrémant i absoluta toppklass gjord på druvor från fyra olika vingårdar i Saumur. Blenden består av 50 procent chenin blanc, 20 procent pinot noir, 15 procent cabernet franc och 15 procent chardonnay. Andra jäsningen på flaska sker i minst fyra år, vinet lagras sedan i minst sex månader före försäljning. Doften bär toner av brioche, nötter och torkad frukt. Bubblorna är små och smaken krämig med en fin syra tillsammans med härliga citrus- och hallonaromer. Servera vid 8–10 grader som aperitif eller till rätter av fisk och ljust kött. Drick nu eller lagra upp till 10 år.

8 franska ursprung för crémant

Beteckningen crémant är skyddad av fransk lag, men den är tillåten att användas av andra länder inom EU som uppfyller samma kvalitetsvillkor, exempelvis Tyskland och Luxemburg där Crémant de Luxembourg är det finaste bubblet som finns att få från det senare landet.

I Frankrike tillverkas crémant på flera håll. Generellt sett används de druvor som respektive distrikt gör sina bästa stilla viner på, vilket gör crémant till ett variationsrikt vin som tar sig många uttryck. Men står det Crémant de Loire eller Crémant de Bourgogne på flaskan vet du åtminstone varifrån på kartan bubblet kommer och kan gräva dig djupare utifrån det.

Förutom Loire och Bourgogne är Alsace, Jura och Limoux vanliga ursprung för crémant. I den senare skryts det med att munkarna i benediktinerklostret St-Hilaire söder om Carcassone i Limoux var först i landet med att lyckas framställa mousserande vin redan 1531. Alltså cirka 140 år före Dom Pérignon i Champagne.

Crémant produceras också i Bordeaux, Die och Savojen.

För dig också gillar rött, veganskt vin och rosé