Vägen fram till Sveriges starkaste kaffevarumärke
Ett gott kaffe av hög kvalitet kräver schyst råkaffe och ett erfaret hantverk. Det vet Arvid Nordquist som i många år har arbetat med ansvarsfull och hållbar kaffeproduktion. Allt började med en delikatessbutik 1884 och 1962 lanserades varumärket Classic kaffe. Men vem var Arvid, och vad har hänt med kaffet genom åren? Låt oss backa historiebandet.
När Arvid Nordquist slog upp portarna till den första delikatessbutiken under eget namn i hörnet av Nybrogatan och Kommendörsgatan på Östermalm i Stockholm tog han 70 öre kilot för kaffet. Invigningen skedde fredagen den 12 september 1884 och affärsidén var enkel – att sälja varor av högsta kvalitet.
LÄS OCKSÅ: Valet av kaffe gör skillnad – för en lite bättre kafébransch

I dag räknas priset på kaffet från Arvid Nordquist i kronor och inte ören, men det är samma Arvid som en gång drev delikatessbutik på fyra olika adresser i huvudstaden som åsyftas på förpackningen.
UPPTÄCK MER: Baristan Linnea Vannesjö tycker till om kaffe i och till mat
Kärleken till svenskrostat kaffe
Passionen för kaffe har alltid varit en hörnsten i Arvid Nordquists verksamhet, något som blev än mer tydligt när Arvids son Bengt Nordquist tog över. Han var drivande till att kaffet skulle rostas i Sverige för att lättare kunna kontrollera kvaliteten.
Den 27 november 1961 invigdes Arvid Nordquists nya lokaler med rosteri i Solna (givetvis firades det med nybryggt kaffe!) och 1962 lanserades Classic kaffe mörkrost. Det blev snabbt en favorit hemma i stugorna och succén upprepades med Classic kaffe mellanrost 1968.

Apropå kvalitet – visste du att Arvid Nordquist var först i Sverige med att kvalitetsdeklarera sitt kaffe? Från och med våren 1973 skrevs bönornas ursprung ut på Classic kaffe-burkarna och också bönsorten – 100 procent arabica, då precis som nu med skillnaden att allt kaffe från Arvid Nordquist är 100 procent hållbart certifierat av Rainforest Alliance, Fairtrade och/eller Krav, vilket företaget är ensamma om på den svenska marknaden.
LÄS OCKSÅ: Rättvist kaffe i alla led – fördelarna med Fairtrade
Med åren blev rosteriet för litet, så 1982 var det dags för återinvigning med en sprillans ny, toppmodern maskinpark som kunde ge en bättre aromutveckling och djupare smak än den tidigare rostningsmetoden. Kaffet rostats fortfarande på samma plats, nuförtiden fossilfritt.
Arvid Nordquist jobbar hårt för att minska klimatpåverkan i hela värdekedjan och för de utsläpp som är svåra att komma åt klimatkompenserar företaget till 100 procent sedan 2011.

Prisbelönt då – grönare nu
”Finare kaffe kan vi inte göra. Burken var det enda som gick att förbättra”. Så löd reklamen för Classic kaffe 1976 när kaffet började förpackas i en ny plåtburk med guldtext. 1981 byts plåtburken ut till en kartong med plastlock. Ett genidrag, skulle det visa sig, då den några år senare vinner två fina priser och senare också blir utnämnd till 80-talets förpackning.
Den fyrkantiga kaffeförpackningen tog mindre plats att transportera och lagra jämfört med den gamla plåtburken, men den skulle nog inte uppfylla Arvid Nordquists hållbarhetskrav i mer modern tid. En miljövänligare förpackning lanserades 1993 och under 2019 började kaffet successivt landa i en ännu grönare förpackning.

Kvalitet – grunden till allt
Arvid Nordquists sista butik på Nybrogatan 39 gick i graven 1981, men god smak, hög kvalitet och bra råvaror har fortsatt vara ledord för det kaffeproducerande familjeföretaget som också är nordiskt sälj- och marknadsföringsbolag för egna och andras varumärken inom kaffe, te, vin, öl, livsmedel och så kallad non food, exempelvis tvätt- och sköljmedel.
Sedan 1995 är Arvids barnbarn Anders Nordquist vd för familjeföretaget och hans son Wilhelm Nordquist är i dag inköpsdirektör för råkaffe – ett jobb som kräver att han testar uppemot 300 koppar kaffe om dagen!
I september 2022 utsågs Arvid Nordquist, för tredje året i rad, till Sveriges starkaste kaffevarumärke, enligt Evimetrix Sweden Brand Award. Priset baserar sig på Nöjd Kund Index (NKI) och kännedom. Företaget ser det som ett fint bevis på att större smaken och omsorgen om människa och miljö uppskattas. Det lönar sig att satsa på kvalitet som håller i längden helt enkelt.