Lanseringar i TS – tillfälligt sortiment på Systembolaget

Nästan varje fredag lanserar Systembolaget noga utvalda drycker i begränsat antal och under en begränsad tid – många av dem hett eftertraktade. Så häng på låset om du vill säkra ditt köp! Vi förklarar hur det tillfälliga sortimentet funkar och listar aktuella släpp.

Visste du att Systembolaget erbjuder långt fler drycker än de cirka 2 400 du hittar i deras fasta sortiment? Detta uppdateras fyra gånger per år, men vad som gör det än oftare är det tillfälliga sortimentet, vilket dryckesskribenter, vinfluencers och andra branschprofiler sällan är sena med att uppmärksamma och tipsa om på olika sätt.

Ställ klockan och var beredd

Det tillfälliga sortimentet, eller TS som det kallas i invigda kretsar, syftar till att svara upp mot svenskarnas ökade intresse för småskaliga, unika produkter och ibland lite mer udda ursprung, druvor och andra råvaror. Enligt Systembolaget har dryckerna stor internationell efterfrågan, men begränsad tillgång, vilket i kombination med att de bara finns tillgängliga under en viss tid kan göra det svårt att få tag på vissa av dessa drycker med ”det lilla extra”.

När tillfälligt sortiment släpps på Systembolaget är av ovan nämnda anledningar högst relevant att ha koll på. Sedan november 2021 sker lanseringarna de flesta fredagar klockan tio, och notera klockslaget, för det är inte omöjligt att lagret tar slut på direkten.

Aktuella lanseringar

Här ser du ibland drycker som redan har haft sitt lanseringsdatum, men det beror i så fall på att de fortfarande finns att få tag på, i butik eller via webblager. Det händer också att vi listar nya drycker i beställningssortimentet eller via endast webblansering när volymerna är små. Datumen för dessa lanseringar följer sällan varje fredag-principen, men kan ändå betraktas som tillfälliga då de fort tar slut.

Med det sagt reserverar vi oss även för slutförsäljning.

Tillfälligt sortiment 23 april (för beställning)

Bollinger La Grande Année Rosé 2015
nr 73614, 144 flaskor

Denna crème de la crème av roséchampagner är ett annat uttryck av Bollinger La Grande Année där 5 procent av husets röda stilla vin La Côte aux Enfants adderas. Det bidrar till en större fyllighet, elegant tanninstruktur och ett långt avslut. I doften finns koncentrerade aromer av frukt med toner av jordgubbar, mandarin och rabarber. Servera vid 8–10 grader till exempelvis gratinerad hummer eller en claufotis med aprikoser. Njut direkt eller lagra.

Druvblandning: 62 procent pinot noir (varav 5 procent La Côte aux Enfants Pinot Noir) och 38 procent chardonnay

Tillfälligt sortiment 24 april (för beställning)

Bollinger La Grande Année 2015 Magnum
nr 73616, 160 flaskor

Vad sägs om en prestigecuvée från ”det stora året” på magnumflaska? Den gyllengula färgen speglar både vinets ålder och Bollingers vinmakarmetoder. I doften återfinns toner av stenfrukt, äpple, plommon och en touch av honung följt av mörka bär och mandel, för att sedan avslutas med mango, vanilj och en antydan av ek. Smaken är komplex med en fyllig textur. Inledande toner av plommonmarmelad övergår till choklad och citrusfrukter, vilka adderar en fin syra som förlängs av mineraliga nyanser. Servera vid 8–10 grader till foie gras med karamelliserat äpple, ankbröst med hallon- och tranbärssås, fransk hårdost eller chokladkräm med hallon. Drick nu eller lagra 5–10 år.

Druvblandning: 60 procent pinot noir och 40 procent chardonnay

Visste du att…
Ett vin på magnumflaska är perfekt om du vill lagra vin länge. I flaskan finns nämligen mindre syre i relation till vinets mängd och därför mognar vinet långsammare.

Tips!
Från och med den 18 april hittar du Bollinger La Grande Année Brut 2015 (nr 7579) i Systembolagets fasta sortiment. Det är samma generösa och fruktkoncentrerade cuvée som ovan, men på standardflaska, från ett stort år med fantastiska väderförhållanden som resulterade i en skörd av hög kvalitet.

Vinet är resultatet av ett äkta hantverk med en första jäsning på gamla små ekfat för att maximera komplexitet och lagringspotential. Efter en andra jäsning i flaska lagras vinet på jästfällningen i över åtta år – nästan dubbelt upp mot vad appellationen kräver. Riddling och degorgering sker för hand. En gourmetchampagne att njuta av i väl tilltagen kupa!

Tillfälligt sortiment 1 juni

Nedan ser du lanseringar där den första ingår i tillfälligt sortiment tid (TST) och den andra i tillfälligt sortiment säsong (TSS). Bägge produkterna finns i Systembolagets butiker under en begränsad tid, men antalet är inte specificerat på samma sätt som för fredagslanseringarna.

Sparkling Tea by Pettersson & Munthe
nr 1901

Mousserande dryck med tydlig smak av grönt te som följs upp av blommiga undertoner toppat med frisk bergamot och timutpeppar. De delikata bubblorna och balanserade sötman gör detta lyxiga svenskproducerade sparkling tea till ett fräscht alkoholfritt alternativ med karaktäristisk ”brut”-känsla – för alla tillfällen, även till mat, exempelvis ost och kallskuret, fisk, skaldjur, asiatiska rätter och gärna lite mer tempererad till grillat kött.

Oddbird Rosé
nr 13057

Vin på burk har blivit en klimatsmart kategori att räkna med på senare år och detta alkohobefriade mousserande rosévin gjort på 100 procent tempranillo från Spanien är inget undantag. Färgen är vackert orangerosa och vinet smakar bärigt och friskt av smultron, vattenmelon, körsbär och blodgrape. Perfekt att ta med på picknick eller servera till rätter av fisk, kyckling och gärna sallader.

Visste du att…
Systembolaget köper in och beskriver dryckerna i tillfälligt sortiment på samma sätt som för det fasta sortimentet. Etiketter eller särskilda hyllplatser märkta med ”tillfälligt sortiment” guidar dig som konsument. Utbudet varierar från butik till butik, men du kan alltid beställa online och hämta ut där du önskar eller om möjligt välja hemleverans.

Så klickar du hem tillfälliga droppar

Inför varje släpp i tillfälligt sortiment kan du enkelt se vilka drycker som lanseras. Via Systembolagets onlinebutik kan du annars beställa exakt det du önskar – förutsatt att du väljer leverans till en butik som inte har den temporära drycken i sitt lager.

Ska du handla i onlinebutiken behöver du ha ett konto och vara inloggad. Handlar det om en riktigt åtråvärd dryck rekommenderar vi att du lägger den i varukorgen lite innan lanseringen för att sedan uppdatera sidan prick klockan tio och snabbt checka ut i kassan. Sedan är det bara att hoppas på att köpet går igenom, luta dig tillbaka och lugnt invänta leveransen.

Relaterade artiklar att ta del av