Lanseringar i TS – tillfälligt sortiment på Systembolaget

Nästan varje fredag lanserar Systembolaget noga utvalda drycker i begränsat antal och under en begränsad tid – många av dem hett eftertraktade. Så häng på låset om du vill säkra ditt köp! Vi förklarar hur det tillfälliga sortimentet funkar och listar aktuella släpp.

Visste du att Systembolaget erbjuder långt fler drycker än de cirka 2 400 du hittar i deras fasta sortiment? Detta uppdateras fyra gånger per år, men vad som gör det än oftare är det tillfälliga sortimentet, vilket dryckesskribenter, vinfluencers och andra branschprofiler sällan är sena med att uppmärksamma och tipsa om på olika sätt.

Ställ klockan och var beredd

Det tillfälliga sortimentet, eller TS som det kallas i invigda kretsar, syftar till att svara upp mot svenskarnas ökade intresse för småskaliga, unika produkter och ibland lite mer udda ursprung, druvor och andra råvaror. Enligt Systembolaget har dryckerna stor internationell efterfrågan, men begränsad tillgång, vilket i kombination med att de bara finns tillgängliga under en viss tid kan göra det svårt att få tag på vissa av dessa drycker med ”det lilla extra”.

När tillfälligt sortiment släpps på Systembolaget är av ovan nämnda anledningar högst relevant att ha koll på. Sedan november 2021 sker lanseringarna de flesta fredagar klockan tio, och notera klockslaget, för det är inte omöjligt att lagret tar slut på direkten.

Aktuella lanseringar

Det kan hända att vi listar drycker på tillfälligt besök som redan har haft sitt lanseringsdatum, men att de fortfarande finns att få tag på, i butik eller via webblager. Med det sagt reserverar vi oss även för slutförsäljning.

Tillfälligt sortiment 9 februari

KWV The Mentors Cabernet Franc 2021
nr 93287, 209 kr, 3 600 flaskor

The Mentors är KWVs premiumserie där små partier av högklassiga druvor möter modern vinmakning med passion och kärlek att tillverka viner av yppersta kvalitet. Här är det druvan cabernet franc som står i centrum för ett elegant rött vin med koncentrerad, mogen frukt, mörka körsbär, blyerts och viss kryddighet med välintegrerade tanniner. Vinet har lagrats i 18 månader på till största delen nya, franska ekfat. Servera vid 16–18 grader till rätter av nöt, kalv eller njut av det på egen hand för en extraordinär dryckesupplevelse!

Tillfälligt sortiment 23 februari

EKO! Clos Saint-Florent 2020
nr 92441, 249 kr, 4 800 flaskor 

Druvorna till detta ekologiska vita vin på 100 procent chenin blanc skördades för hand från odlingar längs Loirefloden i Saumur Blanc. Vinet är fylligt och smakrikt med en komplex doft som bär toner av honung och torkade aprikoser. Tolv månaders ekfatslagring bidrar med rostad karaktär och nötighet. Servera vid 8–10 grader till skaldjursrisotto, kycklingrätter, stekt lax med beurre blanc eller till en bit blåmögelost, förslagsvis Fourme d’Ambert.

Tillfälligt sortiment 1 mars

Produttori del Barbaresco DOCG 2019
nr 93942, 399 kr, 4 800 flaskor 

Från ett av Piemontes äldsta vinkooperativ släpps ett sant samlarvin på 100 procent nebbiolo. Druvorna kommer från olika vingårdar med premiumlägen runt om i Barbaresco, där medlemmarna får betalt efter kvalitet, vilket säkerställer en hög och jämn nivå. I glaset får du ett mediumfylligt vin med toner av körsbär, björnbär, viol, örter och läder med ett elegant avslut. Servera vid 16–18 grader till pasta eller rätter av nöt, fläsk eller kyckling.

Visste du att…
Systembolaget köper in, kvalitetssäkrar och beskriver dryckerna i tillfälligt sortiment på samma sätt som för det fasta sortimentet. Etiketter eller särskilda hyllplatser märkta med ”tillfälligt sortiment” guidar dig som konsument. Utbudet varierar från butik till butik, men du kan alltid beställa online och hämta ut där du önskar eller om möjligt välja hemleverans.

Så klickar du hem tillfälliga droppar

Inför varje släpp i tillfälligt sortiment kan du enkelt se vilka drycker som lanseras. Via Systembolagets onlinebutik kan du annars beställa exakt det du önskar – förutsatt att du väljer leverans till en butik som inte har den temporära drycken i sitt lager.

Ska du handla i onlinebutiken behöver du ha ett konto och vara inloggad. Handlar det om en riktigt åtråvärd dryck rekommenderar vi att du lägger den i varukorgen lite innan lanseringen för att sedan uppdatera sidan prick klockan tio och snabbt checka ut i kassan. Sedan är det bara att hoppas på att köpet går igenom, luta dig tillbaka och lugnt invänta leveransen.

Relaterade artiklar att ta del av