SMAKA svarar på 5 vanliga frågor om te

Vilket te innehåller mest koffein? Vad utmärker ett ekologiskt te och hur lyder de senaste råden gällande te vid graviditet och amning? Förutom att ge svar på detta fördjupar vi oss i teets botaniska ursprung och hälsonyttan med te på det stora hela.

Te är förvisso inte lika starkt förknippat med koffein som kaffe, men nog finns det anledning att reda ut hur mycket koffein te innehåller. För det är nämligen något många undrar, liksom hur mycket te det är okej att dricka när man är gravid och hur nyttigt te är.

Ekologiskt te har blivit allt vanligare, men vad krävs för att det ska bli det? Vi börjar med att svara på den kanske allra mest grundläggande frågan – vad te egentligen är.

1. Vad är egentligen te?

Jomen, det är faktiskt en relevant fråga. För det finns te, och så finns det ”riktigt” te. Te av det sistnämnda slaget görs av torkade blad från teplantan Camellia sinensis, dess två underarter samt tusentals korsningar och hybrider därtill. Hur det färdiga teet kommer att se ut, dofta och smaka beror på en rad olika faktorer. Givetvis har genetik, jordmån, klimat och övriga växtbetingelser betydelse, men avgörande för om det blir ett svart, grönt, gult, vitt, oolong eller pu er-te är hur tebladen behandlas efter skörd.

LÄS MER: Skillnaden mellan grönt, svart och rött te (med flera sorter)

Hur är det då med te av det förstnämnda slaget ovan? Här hittar vi exempelvis rooibos, även kallat för rött te, örtte och fruktte. Detta är inga teer i botanisk bemärkelse, men kallas ändå det för den värmande (eller svalkande) dryck de alla resulterar i.

Arvid Nordquist Skogsglänta
Rooibos betyder ”röd buske” på afrikaans. Busken heter aspalathus linearis på latin och växer i Sydafrika där barr och bark används till att göra naturligt koffeinfria teer. Skogsglänta är ett ekologiskt rooibos-te med söt smak av jordgubbar och hallon – prova gärna i en bål!

2. Hur mycket koffein innehåller te?

Allt ”riktigt” te innehåller koffein, men mindre än kaffe. Koffeinhalten i drickfärdigt te varierar med sort, växtplats, tidpunkt för skörd, dosering och bryggning, så ett exakt svar skulle kräva kemiska analyser för varje kopp. Vi nöjer oss därför med Efsas referensvärden som visar att svart te innehåller cirka 22 milligram koffein och grönt te lite drygt 15 milligram koffein per deciliter, motsvarande 33 respektive 22,5 milligram koffein i en standardkopp svart respektive grönt te (à 1,5 deciliter).

SE OCKSÅ: Här får du svaret på hur mycket koffein det är i kaffe

Låt dig inte luras av färgen på teet bara! Visst, grönt te har generellt sett lägre koffeinhalt än svart te, men det finns undantag. Vi tänker främst på matcha – ett intensivt grönt te där hela blad från teplantan har pulveriserats, vilket innebär att du också dricker upp tebladen och därmed får i dig betydligt mer koffein än om du hade avlägsnat teet efter bryggning. Det är så klart meningen och matcha-fantaster kan inte nog vurma för det japanska tepulvret.

Arvid Nordquist Lakritstäppa
Svårt att somna om du dricker te eller kaffe alltför sent? Välj ett koffeinfritt alternativ – förslagsvis det ekologiska örtteet Lakritstäppa med naturlig sötma från lakritsrot och frisk smak av citronmeliss.

Visste du att…
Den uppiggande lilla molekylen koffein finns naturligt i teplantans blad där ämnet hjälper till att skydda växten från insektsangrepp. Länge och ofta hette det tein i te, men det är exakt samma koffein som återfinns lika naturligt i till exempel kaffe, choklad, maté och guarana.

3. Vad innebär det att ett te är ekologiskt?

Ett ekologiskt te har bland annat odlats utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, vilket gynnar den biologiska mångfalden och ger en bättre arbetsmiljö för människorna inom teodling. För att ett te ska få marknadsföras och säljas som ekologiskt måste det vara certifierat och kontrollerat av tredje part i alla led från odling till butikshylla. Det kan du känna dig trygg med om förpackningen är märkt med Krav eller det så kallade EU-lövet.

Arvid Nordquist Te
Samtliga teer i Arvid Nordquists sortiment med skandinavisk twist på utvalda frukter, bär och kryddor är ekologiskt certifierade enligt EUs regelverk och därmed märkta med EU-lövet.

Kraven för ekologisk produktion går att tillämpa på alla sorters te, även rooibos och örtte. Men det räcker inte med ekologiska teblad eller annan huvudråvara – alla ingredienser ska vara ekologiska. Sedan den 1 januari 2022, när nya EU-regler för ekologiska produkter trädde i kraft, är dessutom endast naturliga aromer tillåtna i smaksatta ekologiska teer. Minst 95 procent av en naturlig arom ska komma från den namngivna källan, exempelvis citronarom, medan resterande del kan komma från andra naturliga källor, till exempel apelsin.

LÄS MER: Välj ekologiskt kaffe – för en godare eftersmak

4. Vilka råd gäller kring te vid graviditet och amning?

Enligt Livsmedelsverket bör gravida begränsa sitt intag av koffein till max 200 milligram per dag, vilket motsvarar fyra till sex koppar svart te (à 1,5 deciliter). Forskning visar att för höga koffeinintag, över 300 milligram per dag, kan öka risken för missfall, att barnet växer sämre eller att det föds litet för sin ålder*. Viktigt att tänka på är att många får i sig koffein även från annat, däribland kaffe, cola- och energidrycker, choklad och vissa läkemedel, då det är den totala mängden koffein som räknas.

För ammande kvinnor och spädbarn finns inget begränsande råd kring te och koffein. Däremot håller Livsmedelsverket på att se över om rooibos, kamomillte och andra sorters koffeinfria örtteer kan vara skadligt vid amning. Rådet är därför att vara försiktig med dessa teer tills vidare. Gravida kvinnor rekommenderas också att vara försiktiga med örtteer och först rådgöra med sin barnmorska eller läkare innan de dricker dem.

*) Studier visar att fostrets vikt kan påverkas även vid lägre intag än 300 milligram koffein per dag, men att intag upp till max 200 milligram koffein per dag inte utgör någon risk.

5. Hur pass nyttigt är det att dricka te?

Det råder ingen brist på artiklar i ämnet te och hälsa. Te tillskrivs i det närmaste magiska mirakelförmågor i flera av dessa, inte minst det tidigare nämnda matcha-teet. Även om det mycket väl kan finnas enskilda vetenskapliga studier som visar på specifika hälsoeffekter får livsmedelsföretag enbart använda de närings- och hälsopåståenden som EU-kommissionen har godkänt. Hur dessa ska skrivas och vilka krav det aktuella livsmedlet behöver uppfylla är tydligt reglerat, även om informationen i sig är frivillig att upplysa konsumenterna om.

Om vi så lämnar regelverket har te historiskt alltid ansetts vara en hälsodryck. Till att börja med i Kina, där te upptäcktes för flera tusen år sedan. Otaliga är de åkommor och oönskade tillstånd legender om te sägs motverka eller rent av bota. Många studier inom den moderna forskningen lyfter fram det gröna teets positiva egenskaper, främst i form av antioxidanter, vilka bidrar till att skydda våra celler mot oxidativ stress (men då bedrivs också merparten av dagens teforskning i Japan, där det dricks mestadels grönt te).

Koffein, aminosyran teanin och fluor är andra ämnen i te som i måttliga mängder tillskrivs positiva hälsoeffekter. Te innehåller även polyfenoler (tanniner). Dessa är bra för kroppen på många sätt, men höga doser kan bidra till att försvåra upptaget av järn i maten. Te är dock ingen medicin jämfört med riktiga mediciner, men en god, naturlig dryck samt ett hälsosamt och spännande alternativ som måltidsdryck i stället för saft, läsk, öl och vin.

Mer att lära för den vetgirige