SMAKAs bästa tips vid köp av en presskanna

En bra kaffepress avsedd för pressobryggning kostar inte särskilt mycket, men det finns några saker att tänka på. Som att den ska gå lätt att använda, ha rätt filterstorlek och vara enkel att rengöra. Ja, förutom att kaffet du väljer bör vara färskt och av hög kvalitet!

Det finns många olika pressobryggare att välja mellan. De kan exempelvis vara gjorda i glas, mer eller mindre tåligt för kraftiga förändringar i temperatur, och/eller metall, ha dubbla väggar för längre varmhållning och rymmer alltifrån två till åtta koppar kaffe. Så hur ska man tänka när man är i färd att köpa en kaffepress till sig själv, eller kanske vill ge bort i present?

3 tips vid köp av en presskanna

1) Lätt att använda

Det kan vara stor skillnad i användarvänlighet mellan olika typer av presskannor. Välj en där filtret går att pressa ner i en jämn hastighet utan alltför mycket kraft och där pressknoppen ligger skönt i handflatan för att underlätta pressningen.

2) Rätt filterstorlek

Säkerställ att filterplattan glider tätt mot insidan av kaffepressen och att filtret är tillräckligt finmaskigt för att inte släppa igenom några kaffepartiklar, men det får heller inte vara för tätt så det går trögt att pressa igenom. Vissa presskannor filtrerar kaffet i dubbla steg för en ännu effektivare bryggning utan sump i det färdiga kaffet.

3) Smidig att rengöra

Förutom friskt och kallt vatten, färskt kaffe av hög kvalitet, rätt temperatur och tid är ren utrustning A och O för optimal smak på det färdiga kaffet. Satsa därför en pressobryggare som är enkel att ta isär, tömma och diska ur.

Franskpressen som blev dansk

Pressobryggaren med sitt speciella metallfilter har sitt ursprung i Frankrike där smeden Henri-Otto Mayer och affärsmannen Jacques-Victor Delforge tog patent på den första modellen 1852. Den designades om 1929 av två italienare, men det skulle dröja fram till 1958 innan ”franskpressen” blev populär på bredare front, när den schweiziska designern Faliero Bondanini lanserade presskannan ”Chambord” via det franska företaget S.A. Martin.

Parallellt skapades presskannans ”tvilling”, La Cafetière, av brittiska Household Articles Ltd., men när Danish Bodum Holding köpte upp S.A. Martin 1991 fick den inte längre säljas. Sedan dess har Bodum Chambord blivit en av de vanligaste pressobryggarna på marknaden, även om det i dag (och som ovan nämnt) finns en uppsjö andra modeller att botanisera bland.

Ta del av andra tips och guider