Snabbguide till olika sorters champagne

Det finns bara en sorts äkta champagne, om än i många stilar, och den kommer från det franska vindistriktet med samma namn. Så långt är säkert de allra flesta med, men känner du dig förvirrad över skumpatermer som standardcuvée, millésime och Blanc de Blancs? Lugn, vi hjälper dig att reda ut begreppen som används för olika sorters champagne!

Årgångslös champagne

Huvuddelen av all champagne som produceras är inte årgångsbetecknad och kallas för standardcuvée, non-vintage eller multi-vintage, som Champagne Bollinger brukar benämna det. Alla producenter har sin egen variant, men i grund och botten är standardcuvéen en blandning av olika årgångar. Den ska smaka likadant år efter år och representerar husets stil.

Årgångschampagne

De år då druvskörden varit av extra hög kvalitet väljer de flesta champagnehus att göra en årgångsbetecknad champagne, en så kallad vintage på engelska eller millésimé på franska. Årgångschampagne måste lagras minst tre år på jästfällningen och görs alltså på druvor från ett specifikt år. Till skillnad från en standardcuvée får den en unik identitet för varje årgång, vilka i sin tur blir mer eller mindre åtråvärda på marknaden.

Prestigecuvée

Nu har vi kommit till créme de la créme av champagner. Här sparar producenten inte på krutet för att få fram den allra yppersta premiumchampagnen. En prestigecuvée görs på viner från de bästa åren, ofta är den årgångsbetecknad. Druvorna kommer från Grand Cru-lägen eller vinhusets egenägda mark och framställningen innehåller i regel något extraordinärt. Ett exempel är Bollinger R.D. 2008 (nr 92499, 3 499 kr) vars signum är att den har legat på sin jästfällning mer än fyra gånger så lång tid som appellationen kräver.

Ultraprestige

Detta är förvisso en prestigecuvée, men vissa producenter använder uttrycket för att verkligen förstärka att det handlar om en champagne i högst rang av dem alla. Det är exempelvis här som otroligt exklusiva Bollinger Vielles Vignes Françaises kvalar in.

Roséchampagne

Kan vara ”all of the above” men vinmakarmässigt är det ett kapitel för sig som vi sparar till en annan gång. Till dess – varför inte lära dig mer om att kombinera rosévin med mat?

Champagne, liksom andra typer av mousserande vin, kan också vara betecknad Blanc de Blancs eller Blanc de Noirs. Den förstnämnda görs på 100 procent chardonnay (grön druva) medan den sistnämnda är gjord på de blåa druvorna pinot noir och/eller pinot meunier.

Tips!
Prova att servera din årgångschampagne eller prestigecuvée i en generös bourgognekupa vid något högre temperatur, 10–12 grader. Det får verkligen alla aromer att blomma ut!

6 champagner – från non-vintage till prestigecuvée

Bollinger Special Cuvée Brut

329 kr (375 ml)

Läs mer

Bollinger Special Cuvée Brut

629 kr

Läs mer

Bollinger Special Cuvée Brut

1 399 kr (1 500 ml)

Läs mer

Bollinger Rosé

829 kr

Läs mer

Bollinger La Grande Année 2014

1 899 kr

Läs mer

Bollinger R.D. 2008

3 499 kr

Läs mer

Fler artiklar med fokus på champagne