Rainforest Alliance visar vägen till hållbarhetsmärkt kaffe

Sedan 2014 är allt kaffe från Arvid Nordquist alltid 100 procent hållbart certifierat, bland annat av Rainforest Alliance. Men vad står Rainforest Alliance för, på vilket sätt bidrar certifieringen till ett bättre kaffe och varför har den en grön groda som symbol?

När du väljer ett kaffe från Arvid Nordquist kan du känna dig trygg med att varje kaffeböna är hållbart certifierad, men vad innebär det egentligen?
 
– Vi tar ansvar för människa och miljö hela vägen från odling till butikshylla och en av de stora milstolparna i vårt ständigt aktiva hållbarhetsarbete var när vi i juni 2014 ställde om till att endast köpa in 100 procent hållbart certifierade kaffebönor, berättar Erica Bertilsson, hållbarhets- och kommunikationsdirektör på Arvid Nordquist.
 
LÄS ÄVEN: ”Vi är fortfarande unika med 100 procent hållbart certifierat kaffe”
 
En hållbarhetsmärkning som du hittar på kaffesorterna i Arvid Nordquist bassortiment är den för Rainforest Alliance. Dessa produkter består av minst 90 procent Rainforest Alliance-certifierade arabicabönor, medan resterande 10 procent i förpackningen kan vara antingen Rainforest Alliance- eller Fairtrade-certifierade.

Bassortiment med Rainforest Alliance
Det måste tydligt framgå om en kaffeförpackning märkt med den gröna grodan-symbolen innehåller mindre än 90 procent Rainforest Alliance-certifierade kaffebönor, men kaffet från Arvid Nordquist går inte under den gränsen och är alltid 100 procent hållbart certifierat.

Så vad är Rainforest Alliance?

Rainforest Alliance grundades 1987 av den amerikanska miljöaktivisten Daniel Katz och har sedan dess växt till att bli en internationell ideell organisation som verkar inom miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Som sådan arbetar man brett med att skydda skogar och bevara biologisk mångfald, vidta åtgärder för klimatet samt värna om mänskliga rättigheter och förbättra försörjningen för odlare och arbetare inom skogs- och jordbrukssektorn.

Hur gör Rainforest Alliance skillnad?

Rainforest Alliances standard för hållbara produktionsmetoder innehåller omfattande kriterier för att säkerställa att odlingen sker med hänsyn till människa och miljö. För att hjälpa kaffeodlarna att uppfylla kriterierna tillhandahåller Rainforest Alliance olika verktyg, stöd och utbildning anpassat utifrån vad respektive odlare har störst behov av.
 
Det insatserna har gemensamt är att de ska bidra till hållbar förvaltning av naturens resurser samtidigt som bönderna får hjälp att utveckla sin produktion. Tillsammans leder detta till ökade intjäningsmöjligheter både i form av större volym och genom den extra premie som Rainforest Alliance-certifierat kaffe betingar. Köparen, det vill säga kafferosterier, betalar nämligen extra vid inköp av för Rainforest Alliance-certifierat kaffe i syfte att minimera risken för ohållbara arbetsmetoder och bristande miljöhänsyn.
 
När du väljer ett Rainforest Alliance-certifierat kaffe bidrar du även till att människorna som arbetar på odlingarna har anställningsavtal med drägliga arbetsvillkor och rätt att organisera sig, en sund arbetsmiljö med tillgång till vård och förbud mot tvångsarbete.

Kaffeodlingar i regnskog
En stor del av kaffeodlingen i världen sker på små familjejordbruk som ofta saknar både kompetens och resurser för att utveckla verksamheten. Det syftar Rainforest Alliance till att åtgärda, så att odlarna kan tjäna mer pengar och därigenom förbättra sin livsmiljö.

Visste du att…
Rainforest Alliance är en tredjepartsverifierad standard vilket innebär att det görs opartiska och oberoende revisioner, det vill säga utomstående kontroller, hos enskilda kaffeodlare, kooperativ och Arvid Nordquist för att säkerställa att standardens alla kriterier uppfylls.

Varför en grön groda som symbol?

Grodor är vad forskare kallar för bioindikatorer, där ett friskt grodbestånd tyder på en hälsosam miljö, och tvärtom. Därför har Rainforest Alliance gjort den rödögda lövgrodan till sin internationella symbol för hållbarhet, men också för att grodor är vanligt förekommande i neotropikerna där deras insatser för att skydda regnskogen inleddes för över 35 år sedan.

Erica Bertilsson
– Vi tror att ett 100 procent hållbart odlat kaffe också skapar möjligheter att odla ett bättre kaffe i framtiden. Så välj ditt kaffe med omtanke, säger Erica Bertilsson.

I september 2020 gick Rainforest Alliance samman med certifieringen UTZ Certified. Då lanserades också det nya sigill som numera pryder alla förpackningar med Rainforest Alliance-certifierat kaffe från Arvid Nordquist.
 
Nyfiken på att veta mer? Besök Rainforest Alliances hemsida eller klicka här om du vill hitta specifik information om just Rainforest Alliance-certifierat kaffe.

6 sorters Rainforest Alliance-certifierat kaffe

Mellan – frisk & nötig

Läs mer

Gran Dia – rund & fruktig

Läs mer

Franskrost – intensiv & kryddig

Läs mer

Festivita – kraftfull & bärig

Läs mer

Svea – djup & bärig

Läs mer

Kok – frisk & intensiv

Läs mer

Andra artiklar kopplat till miljö och klimat