Världens bästa veteöl finns i Bayreuth – och ölhimlen därtill

Drömmer du om att besöka ett europeiskt bryggeri – ställ in siktet på Maisel & Friends i hjärtat av bayerska Bayreuth i sydöstra Tyskland. Här hittar du inte bara ett av landets ledande och flerfaldigt prisade veteölsbryggerier, utan en hel upplevelsevärld inom öl. Jeff Maisel, bryggmästare i fjärde generationen, listar tre saker du absolut inte får missa!

Drygt sju mil nordost om Nürnberg ligger Bayreuth, en stad i det tyska förbundslandet Bayern med cirka 75 000 invånare. Den är kanske främst känd för Bayreuther Festspiele, festivalen för Richard Wagners operor som varje år hålls i byggnaden han för ändamålet lät inviga 1876. Operafestivalen lockar närmare 50 000 besökare och är en anledning så god som någon att bege sig till hit. En annan är Maisel & Friends, särskilt (men inte bara!) om du älskar öl. Det som inte går att uppleva här inom bryggarkonsten, finns knappt.

– Vårt mål är att bli en av världens mest intressanta hot spots för öl och våra dörrar står öppna för besökare från när och fjärran – inte minst Sverige, säger Jeff Maisel, ägare och fjärde generationens bryggmästare.

Jeff Maisel
Jeff Maisel tog över familjeföretaget 1996, efter brödraparet Oscar och Hans Maisel.

Bayersk öltradition i framkant

Familjebryggeriet Maisel’s grundades 1887 av bröderna Hans och Eberhard Maisel, alltså elva år efter att Richard Wagners Bayreuther Festspielhaus stod klart för invigning. Sedan dess har bryggeriet stått pall för två världskrig, gått från att vara lokalt verksamt till att bli stort på exportmarknaden och sedermera världskänt för sina många olika sorters veteöl.

I dag är Maisel’s ett av de ledande veteölsbryggerierna i Tyskland, men under paraplyet Maisel & Friends ryms ett flertal andra varumärken och ölstilar och 2016 fick Jeff Maisel se en av sina stora drömmar gå i uppfyllelse – den om en restaurang och ölbar mitt i bryggeriet.

Topp 3 hos Maisel & Friends

Maisel & Friends ölhimmel i Bayreuth erbjuder allt och lite till för en oförglömlig weekend i den vackra barockstaden. Vi bad Jeff Maisel lista tre saker du absolut inte får missa.

Liebesbier Restaurant & Bar

1. Mat och öl för alla sinnen

Du kan inte åka till Bayreuth utan att ha ätit och/eller druckit på Jeff Maisels personliga ögonsten Liebesbier. Slå dig ner i baren och botanisera bland över 100 olika ölsorter (varav 21 på fat!) eller hugg ett bord i restaurangen och njut av vällagad mat gjord på lokalt och småskaligt producerade råvaror, givetvis perfekt matchad till ölutbudet. Har du tur kan du få en glimt av bryggmästarna in action inne i det toppmoderna bryggeriet. Från vår till tidig höst är den spatiösa uteserveringen öppen och utegrillen ständigt redo för din beställning.

Passa på: Precis bredvid Liebesbier ligger Maisel & Friends ölshop med över 80 olika slags flasköl, flertalet ölglas, textilier med mera, fördelat på 130 kvadratmeter butiksyta.

Maisel's Bier-Erlebniswelt

2. Självguida dig genom ölmuseet

Varje dag mellan klockan 11–17 kan du med hjälp av en audioguide uppleva Maisel’s Bier-Erlebniswelt. Följ hur bryggarkonsten har utvecklats under fyra generationer och lär dig hur öl blev till förr i tiden genom att på nära håll beskåda på utrustningen som användes då, fortfarande kvar på sin ursprungliga plats. Som det familjeägda bryggeri Maisel’s är värnar man om traditionen, hantverket och den djupt gedigna kunskap som finns i huset, samtidigt som det är av yttersta vikt att hela tiden vara innovativa och framtidsorienterade.

Tips!
Självklart kan du boka en ölprovning och göra praktik av all teori du tillskansar dig via den självguidade turen. Antingen bokar du in dig på någon av de schemalagda provningarna eller väljer en skräddarsydd provning för dig och ditt resesällskap. Jeff Maisel poängterar dock att de öppna provningarna i regel hålls på tyska, så det senare kanske är att föredra.

SE OCKSÅ: Styr upp en egen ölprovning hemma – med matchande snacks

Liebesbier Urban Art Hotel

3. Bo på nyöppnat konsthotell

Den 1 januari 2022 slog Liebesbier Urban Art Hotel upp sina portar till ett väldigt speciellt och världsunikt boende med 67 rum fördelat på nio våningar. Kort därefter vann hotellet pris för årets nyöppning, vilket är lätt att förstå när man sätter sig in i storyn bakom. Hotellet är nämligen designat och skapat av nära 70 urbana konstnärer från ett 30-tal länder, där varje rum är målat av olika konstnärer, liksom delar av övrig interiör och exteriör. Du checkar enkelt in med mobilen och använder densamma till att öppna alla dörrar, även till rummet.

För en bra start: Börja dagen med ett träningspass i gymmet och koppla sedan av i bastun med panoramavy över bryggeriet, restaurangen och trädgården.

Veteöl och helles i världsklass

Vi nämnde tidigare att Maisel’s är internationellt kända för sitt veteöl. Däribland veteölet Maisel’s Weisse Original (nr 86574, 23,90 kr, BS) i stilen hefeweizen (weissbier på tyska), utsedd till världens bästa veteöl i World Beer Awards 2018. Framgångsreceptet stavas högkvalitativa ingredienser i form av rent källvatten från bergsregionen Fichtelberg, humle av sorten hallertau, vetemalt ihop med korn- och specialmalt samt bryggeriets egen jäst. Men allt detta vore ingenting utan mästerlig bryggning, menar Jeff Maisel.

– Maisel’s Weisse Original är fantastiskt gott att dricka till söndagsstek, kryddstark asiatisk mat, pizza, pasta, weisswürst eller bara en bit alpost, tipsar han.

LÄS MER: Veteölskokta musslor och andra sätt att använda öl i matlagning

Ett annat framgångsöl är Bayreuther Hell (nr 1075, 20,90 kr) från Maisel’s systerbryggeri Bayreuther Brauhaus. Namnet Hell står för ölstilen helles, vilket är en klassisk ljus lageröl från Tyskland i allmänhet och Bayreuth i synnerhet med en angenäm, måttlig beska.

– Bayreuther Hell är ett kalljäst, ärligt öl som vi har bryggt enligt originalreceptet i flera decennier enligt det bayerska renhetspåbudet (på tyska Bayerisches Reinheitsgebot, en av världens äldsta livsmedelslagstiftningar, reds. anm.), förklarar Jeff Maisel.

– Våra bryggmästare investerar stor passion och hängivenhet, och ett bevis på det är att ölet kammade hem en guldmedalj i European Beer Star 2019. Härnäst siktar vi guld i World Beer Cup 2023 med både Bayreuther Hell och Maisel’s Weisse Original, fortsätter han stolt.

Bayersk bärs och andra öl att upptäcka

Fuller´s London Pride

23,40 kr

Läs mer

Fuller's London Porter

28,50 kr + pant

Läs mer

Annat smått och gott från vår värld