Bli expert på olika sorters soja – styr upp en sojaprovning

Vin, champagne, öl, whisky, choklad, ost, kaffe och ja, vad mer i mat- och dryckesväg kan du arrangera eller gå på en provning av? Du kanske har testat det mesta, men då har du nog inte varit med om en kikimi – alltså sojaprovning! Här förklarar vi hur en sådan går till.

En eller gärna flera olika sorters soja är ett smakmässigt måste i varje matälskares hem, om du frågar oss. Men hur ofta reflekterar du över hur sojasås smakar? Salt, absolut, vad mer? Rätt så mycket mer, vilket du kommer att upptäcka när du väl börjar reflektera.

Det du också kommer märka är att det är skillnad på soja och soja, både när det gäller smak, kvalitet och vad olika sorters soja passar till.

LÄS OCKSÅ: Hantverket bakom den japanska sojasåsen

Kaffebönan innehåller drygt 800 aromämnen och det sägs att det går att identifiera uppemot 400 olika aromer i vin. Men visste du att naturligt bryggd sojasås innehåller över 300 aromämnen? Inte så pjåkigt det heller!

Det sojan också har, som kaffe och vin saknar, är gott om umami – den femte grundsmaken som lyfter och förhöjer övriga smaker i maten.

Sojaprovning i fyra steg

Sojaprovning på japanska heter kikimi och är en seriös ceremoni. Under en kikimi bedöms sojans färg, konsistens, doft och smak. Ungefär som vid en vinprovning alltså. Det kan låta tufft att smaka på soja rakt upp och ner, men vi lovar, det räcker med en liten mängd.

Sojaprovning på TAK
Vidga dina vyer och begå en sojaprovning!

Färg och konsistens

Naturligt bryggd sojasås har en rödbrun färg med låg intensitet, den är med andra ord smått transparent, och lättflytande i konsistensen. Den går enkelt att snurra i ett glas, precis som ett vin, och sojan fastnar inte om du doppar ätpinnar i den. Ett klart kännetecken på kvalitet.

En kemiskt framställd sojasås känns ofta igen på den mörka ibland nästintill svarta färgen och att den är trögflytande, vilket gör att den klibbar fast vid ätpinnarnas spets.

Doft och smak

Snurra in luft i sojan du provar för att syresätta den. Det frigör alla dofter, återigen på samma sätt som vid vinprovning. Eller vänta, dofta först en gång innan du snurrar in luft i glaset för att uppleva hur aromerna förändras.

Du kan också röra om i sojasåsen en stund med en pinne. Håll sedan pinnen direkt under näsan och andas in djupt. Här kommer du märka att en sojasås som inte är naturligt bryggd har en intensiv doft som täcks över av en kemisk arom.

Då var det dags att smaka några droppar soja! Ta hjälp av en liten sked, om du inte känner för att ta en klunk vill säga. En kvalitetssoja som den naturligt bryggda har en rik, komplex karaktär och en fyllig, angenäm smak som soja av lägre kvalitet inte kan mäta sig med.

Naturligt bryggd sojasås
Ungefär så här ser en naturligt bryggd sojasås ut. Foto: Shutterstock

Prova olika sorters soja

Har du läst så här långt – varför inte bjuda in matroade vänner till en egen sojaprovning! Precis som du kan prova vin från olika länder eller ett och samma land, kan du tänka vid en sojaprovning.

Köp hem olika sorters japansk, kinesisk, koreansk och/eller indonesisk soja. Eller gör som här nedan och prova olika sorters japansk soja från Kikkoman. Häll upp i vinprovarglas eller små genomskinliga plastmuggar och börja prova – uppifrån och ner!

Kikkoman Original sojasås
En sojasås som är full av umami, den femte grundsmaken som betyder ”god smak” på japanska. Receptet är detsamma som när tillverkningen startade på 1600-talet i staden Noda strax norr om Tokyo. Välbalanserad och harmonisk arom. Intensiv och fyllig doft.

Kikkoman Less salt sojasås
Samma goda smak som originalsojan, men med 43 procent mindre salt – perfekt till rätter som redan har mycket sälta i sig, men som ändå vinner på en skvätt soja för såsens övriga fantastiska egenskaper. Mild och blommig doft.

Kikkoman Sushi & Sashimi sojasås
En sojasås speciellt utformad för att passa till sushi och sashimi. Mildare och lättare i smaken är originalsojan för att förhöja smaken av rå fisk, naturell precis som den är. Men den gör sig också utmärkt i glaze, dippsåser, marinader och mustiga buljonger.

Kikkoman Pokesås
Den rätta smaksättaren för din poké bowl. Denna trögflytande sås består av Kikkomans naturligt bryggda sojasås, rostad sesamolja, en nyans av citron och het chili. Prova den också som smaksättare i grytor, såser, marinader och till både råa och wokade grönsaker.

Kikkoman Ponzu Lemon
En färdigblandad ponzusås, baserad på Kikkomans naturligt bryggda sojasås. Såsen har en fräsch, fyllig och balanserad smak med djup sälta och mjuk citrussmak. Använd gärna som marinad till fisk och skaldjur, i en dressing, majonnäs eller dippsås.

Lär dig mer om andra populära smaksättare