Rapper’s delight (eller så blev Grey Poupon en statussymbol)

”Pardon me, would you have any Grey Poupon?” är frasen som i mångt och mycket bidrog till Grey Poupons segertåg i USA på 1980-talet. Lär dig mer om dijonsenapen med vitt vin i stället för vinäger som har citerats i flertalet hiphop-låtar för att signalera status, lyx och klass.

I östra Frankrike ligger Bourgogne, ett av världens mest klassiska vinområden. Du känner säkert till de vita, krispiga vinerna från Chablis gjorda på druvan chardonnay, eller området Côte d’Or som är indelat i nordliga Côte de Nuits, känt för dyrköpta röda bourgogneviner på druvan pinot noir, och sydliga Côte de Beaune, som gör både röda och vita toppviner.

Längs söderut i Bourgogne ligger Beaujolais, ett annat världsberömt vindistrikt. Här är det druvan gamay som dominerar vinodling och vinmakning. Men varför allt detta snack om Frankrike och vin? Jo, för det är två gemensamma nämnare för den populära smaksättare som det nu fortsatt ska handla om, nämligen dijonsenap.

Bourgogne, Frankrike
Dijon är både en stad och kommun i tidigare nämnda Côte d’Or. Staden är också huvudort för regionen Bourgogne-Franche-Comté. Foto: Shutterstock

Råvara som kom med romarna

Dijonsenapens historia börjar, föga förvånande, i trakterna kring staden Dijon i Bourgogne. Det var romarna som introducerade fransmännen för senapsfrön och på medeltiden klättrade senapsplantorna sida vid sida med frodiga vinrankor i det kulliga landskapet.

Bourgognes hertigar förgyllde sina pråliga 1300-talsmiddagar med senap som ett lyxigt och smakrikt tillbehör och på 1600-talet var Dijon centrum för Frankrikes senapstillverkning, men det var först på 1700-talet som dijonsenapen såg dagens ljus genom att juicen från omogna druvor ersattes med vinäger med en något mildare senap som resultat.

Oförändrat recept sedan 1777

I staden Dijon bodde senapsmakaren Maurice Grey. Han prisades för sin fina senapsmaskin och hade utvecklat ett hemligt recept på en stark senap gjord med vitt vin, men hade ont om pengar. Till hans undsättning kom finansiären Auguste Poupon och tillsammans grundade de Grey Poupon. År 1777 tog de fram sin första burk dijonsenap, med samma recept som i dag.

Dijonvinägrett
Vispa ihop ½ msk Grey Poupon dijonsenap, 1 msk vitvinsvinäger och ½ tsk flytande honung i en skål. Tillsätt 3 msk neutral rapsolja under vispning. Salta och peppra. Så lätt gör du en dijonvinägrett –som går lika bra att skaka direkt i en tom senapsburk!

Viktig smak- och kvalitetsmarkör

”It even has wine”, är en tidigare reklamslogan för Grey Poupon. Och ja, förutom en välavvägd blandning bruna och svarta senapsfrön, kryddor och örter är det just vitt vin som gör denna osötade dijonsenap unik på marknaden. Många andra sorter innehåller i stället vitvinsvinäger, som ger en betydligt mindre rund doft och smak, snarare frän och vass.

Grey Poupons dijonsenap kom till Sverige 1937 via familjeföretaget Arvid Nordquist som sedan 2000 äger både varumärket och receptet. Senapen produceras fortfarande i Dijon och i hjärtat av staden, på 32 Rue de Ia Liberté, kan du besöka Grey Poupon-byggnaden som blivit något av en helig plats för världens senapsälskare.

Favorittillbehör bland rappare

Att Maurice Grey och Auguste Poupon hade något stort på gång när de började sälja sin dijonsenap hade de säkert på känn. Men att den skulle bli en statussymbol inom amerikansk hiphopmusik hade de så klart inte en susning om.

Allt började 1981 med en reklamfilm där en Rolls Royce kör upp jämte en annan Rolls Royce. Passageraren i den ena bilen, en äldre herre, frågar ”Pardon me, would you have any Grey Poupon?” varpå passagaren i den andra bilen, en annan äldre herre, svarar ”But of course”.

Filmen följdes upp av liknade reklamkampanjer och i slutet av 1980-talet kunde i stort sett alla amerikaner frasen ” Ursäkta mig, har du någon Grey Poupon?” utantill.

Våren 1992 används namnet Grey Poupon i låten East Coast av hiphop-duon Das EFX och från det ögonblicket blev dijonsenapen ett populärt val för hiphopartister som ville få till ett bra rim som samtidigt symboliserade status, lyx och klass. Mellan 1992–2016 dyker namnet upp i hiphop-låtar nästan varje år – här kan du år för år se exakt vilka (totalt 118 stycken!).

På Spotify finns flera spellistor vigda åt olika Grey Poupon-låtar från artister som Kanye West, Ghostface Killah och Raekwon, exempelvis ”Grey Poupon, futons and croutons”. Vissa musikjournalister har beskrivit det som en av de märkligaste trenderna i modern tid.

Fransk klassiker i var mans kök

Att alltid ha en burk dijonsenap hemma ser vi som självklart för alla som älskar att laga god mat. Med sin särpräglade, lätt syrliga och distinkta smak har senapen en sällsam förmåga att förvandla en ordinär rätt till något alldeles extra. Vi skulle kunna exemplifiera med hemgjord majonnäs, där skillnaden mellan en god sådan och en jättegod sådan är just dijonsenap.

Grey Poupon dijonsenap
Den ”riktiga franska dijonsenapen” har ett härligt sting och syrlig karaktär. Senapen doftar milt av pepparrot, är ljusgul i färgen och har en slät, krämig konsistens. Använd i kalla och varma såser, majonnäs, marinad, dressing, grytor, coleslaw, köttfärssås, rätter med korv, svamp och ägg, sill- och strömmingsinläggningar eller som tillbehör precis som den är.

Grey Poupon Old Style dijonsenap
Med sin pikanta men ändå mjuka smak passar denna rustika, grovkorniga dijonsenap till många olika sorters maträtter. Doften är söt och syrlig och färgen brungul. Senapen är särskilt god till korvrätter, klassiska isterband, stuvad potatis, i dressingar, sillinläggningar, kalla såser eller varför inte i ett kryddsmör med parmesan och Kikkoman Original sojasås?

8 recept med dijonsenap

Ingen jättegod majonnäs utan en klick dijonsenap, har vi redan konstaterat. Ta för vana att klicka ner senapen i det mesta du lagar och märk smakskillnaden.

Här är åtta receptförslag:
1. Viltsauté med rotfruktsstomp och brynt sojasmör
2. Svampsoppa med vispad senapsgrädde
3. Senapsgravad strömming
4. Dijondipp med soja och sesam
5. Sparris, lax och ägg med senapsdressing
6. Dijonnaise med vitlök och persilja
7. Burratasallad med dijonvinägrett
8. Zucchinifritters med fetaostkräm

Smaksättare med evigt liv

En burk dijonsenap från Grey Poupon håller nästan hur länge som helst och du behöver inte ha den i kylen. Tack vare senapens antibakteriella egenskaper mår den bra i skafferiet utan att mögla eller bilda skadliga bakterier – förutsatt att du använder rena skedar att ta med.

Med tiden kan senapen tappa lite i styrka och kanske torka ut en smula. Tillsätt då bara en skvätt vitt vin eller vitvinsvinäger i burken och vips så får den liv igen.

Mer matig läsning för den som är hungrig