Smakskalor guidar till skillnaden mellan olika kaffesorter

Ljus-, mellan- eller mörkrost? Djup och nötig smak med toner av mörka bär eller lätt och fruktigt med en frisk eftersmak av citrus? Ja, hur smakar olika kaffesorter egentligen – och vad skiljer dem åt? Marcus Burman, Quality Manager, förklarar smakskalorna på Arvid Nordquists nya kaffeförpackningar som hjälper dig att välja rätt sort i butikshyllan.

Man brukar säga att momentet som avgör smaken på ditt kaffe är när själva råvaran, kaffebönan eller råkaffet som det kallas på branschspråk, rostas. Typ av bönor, ursprung, kvalitet och hantering av bönorna efter skörd samt hur de sedan mals, doseras och bryggs spelar också stor roll för smaken av ett visst kaffe i den färdiga koppen.
 
LÄS OCKSÅ: Baristans bästa tips för godare kaffe hemma
 
Så hur kan man förmedla smaken av olika kaffesorter? På sina nya kaffeförpackningar har Arvid Nordquist valt att göra det med en kortare beskrivning följt av fyra smakskalor; en för rostningsgrad, en för fyllighet, en för intensitet och en för syrlighet.
 
– Smakskalorna är vår tanke om hur ett kaffe ska smaka och som visar hur olika kaffesorter i vårt sortiment skiljer sig åt, vilket vi hoppas ska förenkla för konsumenten att välja det kaffe man tycker är gott, säger Marcus Burman, Quality Manager på Arvid Nordquist Kafferosteri.

Smakskalor Arvid Nordquist Kafferosteri
Systembolaget jobbar med olika smakklockor för att beskriva ett vin utifrån exempelvis fruktsyra, sötma och fyllighet. På liknande sätt guidar de nya kaffeförpackningarna från Arvid Nordquist till hur olika kaffesorter i deras sortiment smakar, fast i form av olika smakskalor.

Förklaring av smakskalorna

Vi bad Marcus Burman gå igenom de fyra parametrar som anges på varsin skala graderad från ett till tio – uppifrån och ner som de visas på förpackningen.

Rostningsgrad (roasting)

Rostningsskalan beskriver hur pass ljust eller mörkt rostat kaffet är, där rostningen i sig påverkar de andra tre parametrarna. Generellt gäller att ju mörkare rostning desto mer framträder toner av exempelvis lakrits, kakao och nötter. Och tvärtom, ju ljusare rostat kaffet är desto mer syrliga, fruktiga och i vissa fall blommiga toner förstärks.

Fyllighet (body)

Kaffets fyllighet handlar inte om en specifik smak, utan snarare en munkänsla utifrån hur pass mycket kropp olika kaffesorter har. Denna parameter är delvis relaterad till rostningsskalan på så vis att mer mörkrostade kaffen ofta blir fylligare och därmed upplevs tyngre i munnen. Jämför med känslan att dricka mjölk kontra grädde. Fylligheten kan vägleda dig som gärna använder just mjölk eller en växtbaserad dryck i ditt kaffe, där ett tyngre kaffe klarar av att bära upp mjölken/växtdrycken lite bättre än ett mindre fylligt kaffe, men det är samtidigt individuellt och alla gör som de själva vill så klart.

Intensitet (intensity)

Vissa kaffesorter är mer subtila och andra mer uttrycksfulla i smaken, vilket främst har att göra med bönornas ursprung och rostningsprofilen. Ett kaffe med lägre intensitet handlar däremot inte om att det skulle ha låga eller sämre smaker lika lite som att ett kaffe med högre intensitet skulle ha höga eller finare smaker, utan denna skala beskriver intensiteten av den smakkaraktär ett visst kaffe har, hur mycket det smakar.

Syrlighet (acidity)

Smakskalan för syrlighet anger hur pass uttrycksfull syran är i ett kaffe, vilket är starkt kopplat till bönornas ursprung, deras kvalitet och hur blenden ser ut. Vissa ursprung och kvaliteter har mer naturlig syra i sig än andra och på samma sätt som mörkare kaffesorter i regel gör kaffet fylligare, tenderar ljusare kaffesorter att locka fram syrligheten. 

Annat förpackningen talar om

I Arvid Nordquists värld är varje kaffeböna alltid hållbart certifierad, fossilfritt rostad och bidrar till återplantering av träd i kaffeodlande länder. Det framgår också på förpackningen, liksom vikt, rekommenderad bryggmetod och varifrån bönorna till kaffet kommer.
 
– Vi köper endast in 100 procent arabicabönor från olika ursprung av höga kvaliteter, vilka vi sedan blandar till olika kaffesorter beroende på vad vi vill att de ska ha för egenskaper. Från ljus till extra mörkrost – det ska finnas ett kaffe för alla smaker och tillfällen, säger Marcus.
 
Det är viktigt att du följer doseringsanvisningen på förpackningen för ditt valda kaffe från Arvid Nordquist. Där står att du ska beräkna 7 gram malet kaffe per 1,25 deciliter vatten. Vattnet du brygger ditt kaffe med ska vara friskt och kallt. Optimal bryggningstemperatur är 92–96 grader, se gärna till att din kaffebryggare inte brygger kaffet varmare än så.
 
– Om kaffet bryggs vid för hög temperatur riskerar det att bli bränt och då kommer det inte att smaka gott trots att du utgick från ett gott kaffe. Och kom ihåg – ett kaffe av hög kvalitet ska smaka lika bra varmt som kallt. Själv föredrar jag att dricka mitt kaffe när det har svalnat lite för då känner man oftast kaffets karaktär bättre – smakskalorna i praktiken alltså!

Fler artiklar som handlar om kaffe