Beräkna dryck till festliga tillfällen – så gör du

Det är ingen konst att dela en flaska bubbel på tu man hand, men när det vankas fest, bröllop och olika slags middagsbjudningar kan det vara svårare att beräkna mängden dryck. Hur mycket går egentligen åt? Vi guidar till hur du tar reda på svaret.

Lättare plockmat, buffé eller trerättersmiddag? Inom- eller utomhus? Vilken tid på året, dygnet, geografisk plats och vilka är gästerna? Kommer de bli serverade drycken, förser de sig själva eller båda delar? Fundera först kring detta för att beräkna mängden på bästa sätt.

Heta sommardagar tenderar det att gå åt mer av det mesta i dryckesväg. Och ju längre festen pågår desto mer dryck bör du räkna med, inklusive vatten och alkoholfria alternativ.

SE ÄVEN: Så öppnar du en flaska champagne eller annat bubbel

Hur många glas på en flaska bubbel?

På en flaska champagne eller annat mousserande vin på 750 ml går det cirka sju glas som välkomstskål. Räkna med ett glas per person, men var flexibel och anpassa efter hur länge det är tänkt att minglet ska pågå. Extra maffigt blir det med ett lyxigt bubbel på magnumflaska. En sådan rymmer två standardflaskor och därmed cirka 14 glas.

Hur många glas på en flaska vin?

En flaska rött vin på 750 ml räcker till 5–6 glas, beroende på glasets storlek och hur mycket man häller i det, men 125–150 ml per glas är en vanlig riktlinje. Motsvarande mängd vitt vin eller rosévin räcker till 6–7 glas och starkvin, till exempelvis avec, cirka 12 glas.

Hur många glas på en box vin?

De flesta boxar innehåller tre liter vin, vilket motsvarar fyra standardflaskor à 750 ml, eller 20–24 glas. En box på två liter räcker då till 13–16 glas och en 1,5-litersbox till 10–12 glas.

Hur mycket vin (eller öl) per person?

Det går mest troligt åt mer dryck vid en större fest än en vanlig middagsbjudning. Men en tumregel är att räkna med minst en halv flaska vin per person och/eller två små flaskor öl à 330 milliliter. En 3-litersbox blir då lagom till åtta personer.

Till en trerättersmiddag rekommenderar Systembolaget att du räknar med antingen en liten flaska öl/cider eller ett glas vin/mousserande till förrätt, två små flaskor öl/cider eller två glas vin/mousserande till varmrätt och sedan ett litet glas dessertvin/mousserande till efterrätt.

Alltid alkoholfria alternativ

Erbjud ett varierat utbud av alkoholfria drycker och tänk längre än saft och läsk. Ett tips är att spana in det alkoholbefriade utbudet från det svenska vinhuset Oddbird, däribland det italienska mousserande vinet Oddbird Spumante (nr 19019, 88 kr) eller det mustiga röda vinet Domaine de la Prade (nr 19000, 89 kr) gjort på ekologiskt odlad merlot och shiraz från södra Frankrike. Och se till att det finns gott om vatten, gärna både stilla och kolsyrat.

Med ledning av ovan kan du nu beräkna mängden dryck till just din fest. Lycka till!

Hellre för mycket än för lite

Det är aldrig särskilt kul när drycken tar slut innan gästerna har gått hem. Då är det bra att veta att du kan lämna tillbaka drycker från Systembolaget inom två veckor från inköp. Gäller mot uppvisande av kvitto för obrutna förpackningar, även de flesta ordervaror.

6 drycker att servera på festen

Langlois Crémant de Loire Brut Réserve

169 kr

Läs mer

Alba Rhino Alvarinho

159 kr

Läs mer

Garzón Reserva Tannat

149 kr

Läs mer

Hållbart val! KWV Sauvignon Blanc (box)

249 kr

Läs mer

Hållbart val! Candidato Ecologico (box)

185 kr (BS)

Läs mer

Fuller´s London Pride

23,40 kr

Läs mer

Fler festrelaterade artiklar