Så öppnar du en flaska champagne eller annat bubbel

Hur ska en flaska champagne, crémant, cava, spumante eller annat mousserande vin egentligen öppnas? Det är faktiskt viktigare än du kanske tror att ha koll på. Inte bara för tjusig servering, utan även för säkerhetens skull. Här guidar vi till hur du gör!

Ingen vill ha en champagnekork rätt i ögat. Ändå är det den vanligaste orsaken till ögonskador i Frankrike. För när korken inte hålls på plats av grimma och metalltråd kan den nämligen, helt utan förvarning, skjuta i väg med en hastighet av 64 kilometer i timmen.

LÄS OCKSÅ: Roliga fakta om champagne att underhålla med på festen

Så kan det gå när kraften från i genomsnitt 49 miljoner bubblor släpps lös. Men öppnar du en flaska bubbel korrekt, slipper du oroa dig för både sjukhusbesök och onödigt spill.

Öppna en flaska bubbel på rätt sätt

Visst kan det kännas festligt att skjuta i väg en champagnekork och orsaka en mindre bubbelkaskad. Men det blir lätt kladdigt, är inte särskilt ekonomiskt och också farligt.

Gör i stället så här:

  1. Riv av foliehöljet (om sådant finns) längs perforeringen eller genom att dra i den lilla fliken som ofta finns, alternativt skär av det med en vass kniv.
  2. Lossa grimman, det vill säga metallkorgen runt korken, men låt den sitta kvar. Håll en hand runt flaskhalsen och tummen ovanpå grimman medan du lossar den. Släpp inte taget, för så fort korken är osäkrad går ingen och inget säkert.
  3. Ha kvar ena handen över kork och grimma och ta ett stadigt tag med andra handen under botten på flaskan. Rikta flaskan bort från dig själv och alla känsliga föremål.
  4. Vrid sakta flaskan så kommer korken långsamt glida ut. När korken nästan är ute håller du kvar den några sekunder för att utjämna trycket i flaskan.
Öppna en flaska bubbel
Skippa vaskningen och ha kontroll hela vägen när du öppnar en flaska bubbel. Korken ska snarare ”pysa” ut än ”poppa” då det bevarar bubblorna på bästa sätt.

Proffsen snabbaste kylknep

Glömde du att kyla bubblet? Ingen fara. Lägg flaskorna i frysen om du inte har tid att vänta på att kylen ska göra jobbet. Kommer gästerna om tio minuter? Fyll upp en bunke eller stor skål med vatten och is. Häll i rikligt med salt, cirka 2 msk salt per liter vatten. Rör om och lägg ner flaskorna. Vips, så sjunker temperaturen! Saltet får isen att smälta snabbare, och energin som krävs för att göra det tas från det varmare innehållet i flaskorna. Ren kemi alltså.

Tips på olika bubbel att öppna

Bollinger Special Cuvée Brut

649 kr

Läs mer

Langlois Crémant de Loire Brut Réserve

169 kr

Läs mer

Langlois Crémant de Loire Brut Rosé

229 kr (BS)

Läs mer

Mas Pere Selecció Brut

125 kr (BS)

Läs mer

Oddbird Spumante

88 kr

Läs mer

Oddbird Spumante Rosé

88 kr

Läs mer

Fortsätt vidare till fler festliga artiklar