Nyfiken nykter med Oddbirds alkoholfria drycker

Du behöver inte vara en del av sober curious-rörelsen för att vilja dricka gott utan alkohol, men det är en av flera faktorer som driver på produktutvecklingen. En producent som var tidigt ute med att satsa kvalitetsmedvetet på alkoholbefriat mousserande vin och senare också stilla vin är svenska Oddbird – vi tipsar om sex av deras alkoholfria drycker!

Anledningarna till att inte kunna dricka alkohol alls eller vilja begränsa sitt alkoholintag är många och ska aldrig behöva ifrågasättas och alltid respekteras. Men tiden då alternativen främst bestod av saft, läsk, juice eller vatten är sedan länge förbi och de alkoholfria drycker som erbjuds i dag blir lätt ett förstahandsval i sig, när man vet var guldkornen gömmer sig.

Yngre dricker mindre

Trenden att välja en livsstil med ingen eller mindre alkohol drivs främst av de unga i samhället även om alkoholkonsumtionen har minskat även i andra åldersgrupper upp till 65 år under 2004–2021. Det framgår av en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning framtagen på uppdrag av Systembolaget.

Under samma period ökade alkoholkonsumtionen i åldersgruppen 65–84 år med 30 procent, särskilt bland äldre kvinnor (från låga nivåer, bör tilläggas). Parallellt ökar både utbudet och försäljningen av alkoholfria drycker, där alkoholfri öl, cider och must är de största varugrupperna. Lågalkoholhaltiga drycker, färdigblandade mocktails och alkoholfri sprit är tre andra växande segment.

LÄS OCKSÅ: Så går det till att göra bra alkoholfritt vin och bubbel

Den alkoholfria dryckestrenden är tydlig över hela världen, till och med i världens näst största vinland Frankrike där konsumtionen av i synnerhet rött vin hos hela befolkningen har minskat med 32 procent jämfört med siffror från 2011, allra mest i åldersgruppen 19–35 år.

6 tips på alkoholfria drycker

Får det lov att vara ett glas rött, mousserande vitt eller mousserande rosévin? Allt ”liberated from alcohol” på svenska Oddbirds kompromisslösa vis med målet att skapa en ny socialt och miljömässigt hållbar dryckeskultur med smakfulla produkter som gör det enkelt att välja bort alkoholen vid alla tänkbara tillfällen.

1. Oddbird Spumante
nr 19019, 88 kr (säljs även i dagligvaruhandeln)

Detta italienska mousserande vita vin lanserades i mars 2020 och är gjort på proseccodruvan glera. Det är ungdomligt, torrt och elegant med livlig komplexitet. I glaset kan den tränade uppleva nyanser av nashipäron, gröna äpplen, fläder och grapefrukt. Vinet har lagrats i upp till 12 månader och försiktigt avalkoholiserats med hjälp av omvänd osmos. Servera vid cirka 8 grader som aperitif eller till fisk, skaldjur, lättare kötträtter och vegetarisk mat.

Tips!
Oddbird Spumante passar perfekt till en Tea Royal med svart te, blåbär och björnbär.

2. Oddbird Spumante Rosé
nr 11943, 88 kr

Proseccodruvan glera och pinot noir från italienska Treviso i Veneto lagras tillsammans på ståltank i upp till 12 månader innan alkoholen avlägsnas och vinet befrias från alkohol och buteljeras med pärlande bubblor. Smaken är fruktig med inslag av päron, grönt äpple, fläder, hallon, grapefrukt och jordgubbar. Servera vid 8–10 grader till alltifrån carpaccio och chèvre chaud till rätter av fisk, ljust kött eller sallader, gärna med getost.

3. Oddbird Organic Blanc de Blancs
nr 19041, 28 kr + pant

Vin på burk, både stilla och mousserande, är en snabbt växande produktkategori med allt högre kvalitet på innehållet. Det här ”burkbubblet” utan alkohol är gjort på 100 procent chardonnay från ekologiska odlingar i sydfranska Languedoc-Roussillon. Resultatet är ett friskt och fruktigt vin med smak av gröna äpplen, honung, lime och viss örtighet. Servera vid cirka 8 grader som sällskapsdryck eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.

LÄS OCKSÅ: Här är den mest klimatsmarta förpackningen för vin

Alkoholfritt i (hemma)baren

Medvetet drickande, mindful drinking, vinner allt större mark i västvärlden och i en trendrapport från 2021 spår Bacardi att kategorin ”no-and-low alcohol drinks” kommer att växa med uppemot 400 procent fram till 2024. I rapporten menar de att coronapandemin är en stark bidragande orsak till att folk har börjat experimenterat mer med alkoholfria drinkar i hemmet, vilket också har lett till ett större alkoholfritt fokus bland bartenders.

I juni 2022 lanserades Oddbird 2097, en svensktillverkad botanisk gin helt befriad från alkohol. Drycken är gjord av vildväxande bär och växter från norra Sverige och går att uppleva på utvalda barer i Stockholm, däribland Tjoget och Cadierbaren på Grand Hotel.

En annan trend vi gärna slår ett slag för är te och kaffe som drinkbas i olika mocktails. Sparkling Tea är sedan en tid en egen produktkategori på Systembolaget, men du gör det enkelt själv. Andra tebaserade mocktails vi gillar är vår Tea Royal med svart te, blåbär och björnbär samt denna Tea & Tonic på örtte med lakritsrot och citronmeliss. Är du mer sugen på kaffe tycker vi du ska göra en läskande kaffe tonic eller en spännande Cold Brew Sour Mocktail, signerad ingen mindre än Tobias Palm, svensk baristamästare 2014.

 

4. Hållbart val! Domaine de la Prade
nr 19000, 89 kr

Historiskt sett har alkoholfria röda viner sällan smakat särskilt bra, men här ser du ett strålande undantag (just nu topprankat på vinbetyget.se!). Domaine de la Prade är ett mustigt ekologiskt rött vin gjort på silkeslen merlot och välbalanserad shiraz från södra Frankrike. Matcha vinets doft- och smaktoner av smörkola, svarta vinbär och syrliga körsbär till nöt, kalv, fågel, vegetariska rätter eller som aperitif. Servera vid 15–18 grader.

SE ÄVEN: Vad du dricker till sushi, tacos, köttfärssås, pizza och toast Skagen

5. Oddbird Blanc de Blancs
Säljs i dagligvaruhandeln, ca-pris 111 kr

Det var med detta alkoholbefriade premiumbubbel Oddbirds framgångssaga började. Du hittar det i Systembolagets ordinarie sortiment, i vanliga mataffärer och på flertalet krogar. Vinet är gjort på 100 procent chardonnay från några av Frankrikes främsta vingårdar. Det är ungdomligt och friskt med viss sötma. Gröna äpplen, honung och lime går igen i doft och smak. Servera vid cirka 8 grader som aperitif eller till fisk, skaldjur och sallader.

Tips!
Matcha Oddbirds flaggskeppsvin till den franska, krämiga osten Brillat Savarin (som sägs vara drottning Silvias favoritost, oavsett är det en grym kombination till det mousserande vinet).

6. Oddbird Sparkling Rosé
Säljs i dagligvaruhandeln, ca-pris 94 kr

Upplev ett härligt mousserande rosévin fritt från alkohol gjort på merparten chardonnay och en tiondel pinot noir från vingårdar i franska Languedoc. Vinet doftar av smultron, röda bär och citrus. Smaken är bärig, mycket frisk och aningen söt. Servera vid 8–10 grader som aperitif till salta snacks, till sallader (vi föreslår en ljummen rotfruktssallad med varmrökt lax och sauce verte) eller andra rätter av fisk och även kyckling.

Tips!
Fixa en fräsch alkoholfri drink genom att först skaka 5 cl persikopuré, 2 cl färskpressad citronjuice och ½ äggvita ca 30 sekunder i en shaker. Tillsätt ordentligt med is och fortsätt skaka ca 20 sekunder. Sila ner i ett cocktailglas. Toppa upp med Oddbird Sparkling Rosé.

Inte nykterist, men…

I januari väljer många att ”ta en vit månad” och det blir allt vanligare att införa helt vita perioder i livet, inte sällan påverkat av kampanjer som dry july och sober october. Vissa väljer hellre att anamma ett mer ”flexitariskt” och långsiktigt hållbart förhållningssätt till alkohol. Att leva livet nyfiken nykter, eller sober curious – en term som kan härledas från boken ”Sober Curious: The Blissful Sleep, Greater Focus, Limitless Presence, and Deep Connection Awaiting Us All on the Other Side of Alcohol” av Ruby Warrington.

Till skillnad från nykterismen handlar sober curious-rörelsen om att betrakta livet med nyktra ögon, men ändå kunna dricka en drink eller ett glas vin ibland. Att bli medveten om varje impuls, inbjudan eller förväntan att dricka alkohol och anpassa sina alkoholvanor därefter i stället för att slentrianmässigt sälla sig till den rådande dryckesnormen. Sober curious vänder sig till alla som av olika anledningar vill dra ner på sitt drickande för att få möjlighet att utforska de fysiska, mentala och sociala fördelarna med en nyktrare livsstil.

Mer att ta del av i början av året