Hellre soppa tillsammans än oxfilé ensam

Bjud cheap à la Cajsa Warg och låt soppkastrullen gå varm. För just olika slags soppor är billig bjudmat när du vill hosta en middag, men inte kan eller vill gräva ett alltför djupt hål i plånboken. Att soppor inte skulle vara matiga, mättande och festliga nog? Kolla in dessa nio recept med tips på toppings och tillbehör innan du går på den gamla, seglivade myten.

Många gånger räcker det med att ta en titt i kyl, frys och skafferi för att du ska få till en bra soppgrund, att du ”tager vad du haver”, för att citera husmamsell Cajsa Warg (nåja, nu var det inte exakt så hon skrev i sin framgångsrika kokbok ”Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber” från 1755, utan ”man tager, om man så hafva kan,” men det är vad omvärlden har rapporterat vidare och betydelsen är ju densamma).

SE OCKSÅ: Lär dig smaksäkra bästa året-runt-grödan kål – från vit till svartblå

En soppa går oftast att förbereda i god tid, är lätt att laga till många och bäst av allt – du kan toppa med en massa mumsigheter och servera andra godsaker till. Så när du ska bjuda hem gäster och inte vet vad du ska laga – tänk en matig, mättande soppa! Soppor passar inte minst när du vill hålla budgeten nere, utan att tumma på smaken. Vilken soppa väljer du?

9 matiga, mättande sopprecept

Det finns hur många soppor som helst att laga. Här är några av våra favoriter. När du klickar dig vidare till recepten ger vi förslag på matchande dryck. En nog så viktig festdetalj!

1. Gulaschsoppa på nötfärs med senapsyoghurt
Gulaschsoppa, gulaschgryta eller bara gulasch. Kalla det vad du vill, men få rätter är lika värmande och välkomnande som just denna. Med nötfärs i stället för hela köttbitar tar den minuter i stället för timmar att koka. Preppa soppan dagen innan, det vinner smakerna på!

Till receptet

Tips!
Låt tillbehören styra nivån av lyx på gulaschsoppan. Blandfärs är i regel billigare än nötfärs, och så klart går det också bra med vegofärs. Med smetana i stället för medelhavsyoghurt blir det en ”rikare” klick i soppan och med två sorters bröd blir det maxat värre. Särskilt om du serverar vispat brynt sojasmör med miso till brödet. Varför inte i form av en ”butter board”?

2. Fisksoppa med chipotle- och limeaioli
Fryst torsk i block eller torskrygg över disk? Frysta, skalade räkor eller färska räkor som du skalar själv? Blåmusslor med skal eller musslor på burk? Gör dina råvaruval utifrån vad din plånbok mäktar med, men skippa för guds skull inte saffran och den rökigt heta aiolin!

Till receptet

Tips!
Du måste inte köpa hem vin enkom för att ha i soppan, en skvätt vinäger går bra. Använd annars samma vin i soppan som du sedan serverar till! För en ännu festligare variant (där vinet ingår) – addera 1 tsk torkad timjan och rör i 2 dl vispad grädde strax före servering.

3. Kokosdoftande sötpotatissoppa
Soppa är det ultimata sättet att ta hand om grönsaker som riskerar att vissna i kylen. Byt därför sötpotatis mot morot eller pumpa, om det är vad du snarare har hemma. Tillsammans med kokosmjölk, habanero, fetaost och koriander blir det en smakbomb som heter duga!

Till receptet

Visste du att…
TABASCO® Habanero pepparsås är den näst hetaste i familjen av pepparsåser från den amerikanska södern, men den är så mycket mer än bara hetta. Den tillför även en skön syra och tropiska, fruktiga inslag av mango, papaya, tamarind och banan. Smaker som får solen att skina – åtminstone inombords! Prova i en het aioli till en grön currygryta med lax och räkor.

SE OCKSÅ: Bli chilistark i köket – utmana dig på Scoville-skalan

4. Tomatsoppa med Buffalo-yoghurt och vitlöksbröd
Tomater på burk är alltid i säsong! Så när du vill hålla hov – släng ihop en riktigt mustig tomatsoppa med kålrot, risoni och röda linser. Möt smakerna i soppan med en lagom het yoghurtklick och servera med varm baguette smaksatt med vitlök, smör och japansk soja.

Till receptet

Tips!
Du kanske tror att TABASCO® bara är en stark sås? TABASCO® Buffalo pepparsås ligger lågt på Scoville-skalan (som mäter den upplevda hettan), men bidrar med rik kryddighet och skön syra. Så det är inte för inte som den kallas för ”kockens ketchup” – för du kan ha den till allt.

5. Enkel rostad majssoppa med loaded nachos
Att något så prisvärt som majs kan smaka så ljuvligt! Tricket är att först rosta majsen tillsammans med potatis och vitlök. Den söta smaken balanserar du sedan med syrlig lime, het habanero och salta nachos gratinerade med salsa, crème fraiche och riven ost.

Till receptet

6. Ribollita – toskansk bönsoppa
Förena kål, bönor och (gärna gammalt) bröd i en rustikt italiensk bjudsoppa! Ribollita betyder ”koka igen” då rätten traditionellt sett görs på gårdagens grönsakssoppa. Vi väljer att steka brödet till frasiga krutonger, som sedan får suga åt sig av alla härliga smaker.

Till receptet

7. Krämig blomkålssoppa med rostad rökig majs
Godaste smaken på din blomkålssoppa får du genom att koka upp rå blomkål tillsammans med gräddmjölk. Toppa med chipotlestekt majs och bjud med avokadotoast, bara den är en mindre smakfest i sig! Om inte avokado är ekonomiskt försvarbart, nöj dig med en osttoast.

Till receptet

Tips!
Ta tillvara blomkålsblasten genom att strimla den och pickla i en klassisk 1-2-3-lag eller Kikkoman Sushi-risvinäger (ersätter det förstnämnda). Det sötsyrliga krispiga bryter av fint mot den gräddiga blomkålssoppan och salta toasten. Och vem älskar inte mindre matsvinn?

Obegränsade möjligheter

En soppa kan vara snabblagad eller långkokt. Den kan vara kall, varm, slät eller med bitar. Buljongbaserad, gräddig, het eller svalkande. De flesta soppor vill bli lagade en eller ett par dagar i förväg, så smakerna verkligen hinner sätta sig.

Ingredienser rika på umami ger större smakdjup, exempelvis i form av rostad tomatpuré, japansk soja och alla sorters buljong, liksom det italienska tricket att låta den hårda delen av parmesanosten koka med. Vissa kockar fräser lite svamp just för att tillföra en dos umami, vilket betyder ungefär ”delikat smak”, och lagar du skaldjurssoppa – släng inte skalen, utan fräs och koka fond på dem.

8. Fransk löksoppa med gratinerat bröd
Ingen fransk löksoppa utan gratinerat bröd på toppen! Vi går all in på fransk ost och en riktigt bra dijonsenap från just Dijon i franska Bourgogne. Laga med eller utan en skvätt vitt vin – oavsett blir det en riktigt smakrik måltid. Vem bjuder du helst på en skål?

Till receptet

Tips!
Brödet blir om möjligt ännu godare om du först steker det i smör på båda sidor. För ännu mer smak kan du låta 1 paket bacon (à 140 g) eller fintärnat sidfläsk steka med löken.

9. Svampsoppa med vispad senapsgrädde
Gör som proffsen och briljera med att tillaga samma råvara på två olika sätt. Smörstek svamp med övriga ingredienser och mixa till själva soppan, men spara lite av den för att råmarinera till topping. Förgyll soppkalaset med vispad senapsgrädde och finskuren gräslök!

Till receptet

Toppa soppan

Soppor kan piffas på många sätt. Jobba med sådant som:

  • Bryter av i konsistens. Exempelvis krutonger, smörstekt panko, rostade nötter, olika slags frön, smulade grönkålschips, nachos, ostflarn, knaperstekt bacon eller rökt tofu. Du kan också råmarinera eller pickla skurna, rivna eller hyvlade grönsaker och lägga i.
  • Kontrasterar i temperatur. Addera en kall, krämig klick i varma soppor, särskilt om själva soppan är mejeribaserad. Satsa på yoghurtrippel (få till snyggt med en dressingflaska!), naturell eller smaksatt crème fraiche, gräddfil, vispad färskost med mera.
  • Balanserar smakerna. Möt salt med syrligt, syrligt med sött och så vidare. Och våga smaksätta! När du tänker att du har kryddat klart, addera någon form av syra och en extra nypa salt – det gör allt så mycket godare, enligt mästerkocken Sofia Henriksson.
  • Matar ögonen med färg. Enklast är att hacka och strö över färska örter, men en grön örtolja, små klickar av pesto eller varför inte en gremolata är andra alternativ.
  • Adderar extra protein. Orolig för att soppan inte ska vara matig nog? Toppa med kokt, hackat ägg eller kokta ägghalvor (gott till gröna, mixade soppor). Komplettera en slät morotssoppa med räkor, ärtsoppan med extra fläsk – och fokusera på tillbehören.

Servera till soppan

Ingen soppa utan bröd. Vi gillar det hembakta brödet, det hantverksmässiga surdegsbrödet, grovt rågbröd, filmjölkslimpa, alla slags kuvertbröd, varmt vitlöksbröd och gott knäckebröd, men också oststänger, grissini, varma mackor, fyllda bröd, pizzabullar, indiskt naan, pitabröd, tunnbröd, rostat libabröd, italiensk focaccia, quesadilla… Listan är lång, så vi stannar där.

Komplettera med smör (gärna vispat!) och ost, ja, kanske en mindre ostbricka, eller servera brödet med en god röra (hallå het hummus!), färskost, spread eller andra pålägg. Mätt nu?

Aktuellt i glaset (med eller utan alkohol)