Fredagskockens okrångliga nyårsmeny med champagne i glaset

På nyårsafton är det garanterat dukat till fest hos ”Fredagskocken” Mattias Larsson. Inte enbart för att ett nytt år står för dörren – han fyller också år då. Dessutom har han precis gett ut en kokbok på temat lättlagad helgmat. Utifrån den har vi satt ihop en okrånglig nyårsmeny där Mattias lär dig preppa som en kock och föreslår champagne att dricka till.

Gör det inte svårare än vad det behöver vara och framförallt – lär dig preppa och laga lite mer som en kock. Det är Mattias ”Fredagskocken” Larssons främsta tips till hemmakocken som står i färd att styra en middagsbjudning, oavsett tillfälle. Nu är han aktuell med sin femte egna kokbok ”Lättlagade helgmenyer – festliga middagar utan krångel” (scrolla ner för att få förslag på en komplett nyårsmeny med recept från boken, inklusive dryckestips!).

Namn: Mattias ”Fredagskocken” Larsson
Född: 31 december 1974.
Familj: Gift med Cecilia som är bakboksförfattare och bakbloggare (spana in hennes Instagram-konto @homemade_by_cecilia för grym inspiration!), två utflugna döttrar från ett tidigare förhållande, tre barnbarn, väntar tillökning i januari 2021.
Bor: Vid Åkeröfjärden på Rådmansö.
Gör: Kock, kokboksförfattare, föreläsare och måltidsinspiratör.
Aktuell: Med sin femte egna kokbok ”Lättlagade helgmenyer – festliga middagar utan krångel” (Bokförlaget Semic).
Smaksättare jag inte kan vara utan: Citron, olivolja och smör.
Tre ord som beskriver mig: Glad, mat-/vinälskare och inspiratör.
Följ på: @fredagskocken och fredagskocken.se.

– Recepten i boken utgår från det vi själva brukar laga när vi vill bjuda våra gäster på något riktigt gott, men samtidigt vill göra det enkelt för oss, berättar han.

Boken är indelad i 16 menyförslag med för- och huvudrätter samt en handfull olika snacks och desserter att lägga till för den som önskar. Du får också tips på hur du kan smaksätta, förenkla eller lyxa till rätterna med tydliga anvisningar på vad du kan förbereda dagen före, innan gästerna kommer och strax före servering. Väntar du många gäster är det smart att välja recept som har få punkter i den sistnämnda kategorin, tipsar Mattias.

– Det går oftast att förbereda mer än vad många tror, och just delen på hur du kan preppa maten i olika steg har jag fått otroligt bra respons på, fortsätter Mattias.

Våga ta i – både upp och ner

I sitt kombinerade hem och matstudio, belägen intill vattnet på Rådmansö strax öster om Norrtälje, håller Mattias Larsson och hans team av medarbetare i olika matlagningskurser, konferenser och andra events. Han brinner för att lära ut alla sina kockknep.

– Ett annat av mina paradtips är att våga ta i när du lagar mat – åt bägge håll. Upp med temperaturen när du steker kött och ner med temperaturen när du ugnsbakar fisk. Våga salta ordentligt och jobba mer med syra, den glöms lätt bort, säger Mattias.

Så här ser kokboken ut som rymmer några av Mattias Larssons allra enklaste, men samtidigt godaste, recept på lättlagade förrätter, varmrätter, desserter och snacks före maten.

Vad önskar du mer att folk lär sig?
– Många tror att det är svårt att göra majonnäs från grunden. Så det brukar deltagarna på mina matlagningskurser få prova på. Jag mixar min, vilket gör den lite fastare, men har du i örter blir den på så vis också grönare. Folk blir förvånade över hur lätt det faktiskt är.

Vilket är ditt senast upptäckta kockknep?
– En sak jag ofta gör är aromatiska örtoljor. För att få dem härligt knallgröna mixar jag örter med varm olja, där olika örter kräver olika temperatur för att extraheras som bäst. Tidigare har jag silat örtoljan genom ett kaffefilter, men så fick jag tipset att röra ner gelatin i stället. Gelatin binder vatten, men inte fett, så efter en natt i kylen har gelatinet bildat en klump av allt grums, som du bara tar bort. Och vips, så har du en helt perfekt knalligt grön örtolja!

Vad dricker du helst till lite festligare mat?
– Jag vill verkligen slå ett slag för är champagne som måltidsdryck. Champagne är ett smakrikt, elegant och mångfacetterat vin med mycket struktur, vilket ger stora möjligheter i mötet med mat. Moussen fräschar upp munnen mellan tuggorna och gör den mottaglig för nya smaker och den framträdande syran hjälper till att balansera mellan vinet och maten. Så spara inte på den fina champagnen till 12-slaget – drick den under middagen!

Fredagskockens okrångliga nyårsmeny

Snacks, förrätt, varmrätt och dessert. Här är allt du behöver för årets sista festmåltid. Servera gärna champagne som genomgående måltidsdryck (förutom till desserten!).

Inled festen med baskiska tapas
Slå en Blanc de Blancs i glasen och välkomna gästerna med pintxos – små brödbitar med olika pålägg. Välj mellan rökt lax och pepparrotskräm eller getost, nötter och äpple. Om du inte vill göra båda sorter så klart – det är lätt fixat och smidigt att förbereda.

Recept: Två sorters pintxos

Hummer hjärta fänkål och ärter
Sötma från gröna ärter rundar av smakerna i denna hummerförrätt samtidigt som syra från citronmarinerad fänkål balanserar den krämiga risotton med sälta från parmesan. Möt upp med en aromatisk och välbalanserad champagne med hög syra och små, fina bubblor.

Recept: Hummerrisotto med marinerad fänkål och ärter

När det enkla är det goda(ste)
Vem älskar INTE brynt smör? Här åker det ner i en hemslagen hollandaise (våga prova!) till torskrygg, bakad kål, rostade hasselnötter och råpicklad rättika. Till det föreslår Mattias Larsson en kraftfull och mogen champagne med rejäl syra och toner av rostade nötter.

Recept: Torsk med bakad spetskål, brynt smör-hollandaise och råpicklad rättika

Tips från Fredagskocken:
Det är lätt att slå en hollandaise, men kanske inte första gången, så provlaga gärna såsen en eller två gånger. Ha en kastrull med varmt vatten bredvid. Ser det ut som att såsen börjar spricka? Ha i lite, lite av vattnet och vispa, så ska du se att den går ihop igen. Om det ändå går åt pipsvängen – ha en hemgjord aioli eller dillmajonnäs på lut i kylen, det blir nog så gott!

Barnsligt gott – som en hel godispåse
Så beskriver Mattias Larsson sin lena mjölkchokladpannacotta med fluffig vit chokladgrädde, rårörda hjortron och knapriga kaksmulor. Men det blir på tok för sött till champagne. Prova i stället ett (tillräckligt) sött österrikiskt dessertvin – eller en kopp nybryggt kaffe!

Recept: Mjölkchokladpannacotta med vit chokladgrädde, hjortron och kaksmulor

Bra att ha-prylar i ditt kök

I sin senaste kokbok listar Mattias Larsson fyra hjälpredor i köket som han har svårt att klara sig utan. Givetvis delar han med sig av dessa här:

Vassa knivar – gör det så mycket roligare att laga mat, och ger ett betydligt bättre resultat. Vårda dina knivar och slipa med jämna mellanrum. Förvara i ett knivställ eller på en knivlist och diska dem för hand.

Matberedare – till alla majonnäser, krämer och riktigt släta, goda puréer.

Mandolin – när du vill ha lövtunna grönsaksskivor. Du kan också först hyvla grönsaker på mandolinen för att sedan strimla med kniv.

Engångsspritspåsar – när du vill få maten att se snygg och proffsig ut på tallriken. Fyll med allt som kan spritsas, exempelvis majonnäs, krämer och mousse.

Lärorika lästips som vidgar dina smakvyer