Kaffedoftande guide till 15 av Sveriges bästa sommarcaféer

Sommaren är en otrolig tid att uppleva Sverige med vackra vyer över sjö och hav, grönskande parker och närhet till salta bad och solvarma klippor. Givetvis hör goda kakor, bakverk och välbryggt kaffe sommarens lata stunder till. Här är vår njutningsfulla guide till dryga dussinet sommarcaféer för kaffeälskaren – från Uddevalla i väst till Ljugarn i öst.

Oavsett om du letar efter något härligt och avkopplande att hitta på i sommar eller redan har dina sommarutflykter planerade, är ett trevligt sommarcafé aldrig en dålig idé – antingen som ett smakfullt stopp på vägen eller som ett resmål i sig.
 
Sommaren är caféernas högtid – särskilt de ställen där du kan sitta utomhus i friska luften, kanske i en populär sommarstad, i vacker slottsmiljö, en färgsprakande trädgård eller med en oändlig utsikt över böljande, blått vatten. Nedan listar vi ett flertal sådana sommarcaféer som alla garanterar vi en förträfflig fikastund med gott kaffe från Arvid Nordquist!

15 sommarcaféer värda en omväg

1. Stallgården Krog & Café, Uddevalla

Inta ett intensivt och kraftfullt 11-kaffe med lång och generös eftersmak i denna västsvenska lantidyll med vy över bildsköna Lanesundsviken. Närproducerade råvaror av högsta kvalitet och chark med kött från närliggande gårdar präglar menyn i övrigt. Inredningsintresserade gör rätt i att besöka den mysiga inredningsbutiken 2 Fröknar efter att magen har fått sitt.

2. Botaniska Paviljongen, Göteborg

Mitt i Göteborgs botaniska trädgård (en av Europas största!) ligger Paviljongen, där du serveras det färskmalda kaffet Señoras som kommer från odlingar drivna av kvinnor. Här finns ett brett, närodlat och säsongsanpassat utbud av spännande lunchalternativ och raw food-bakverk. Låt dig omfamnas av den vidsträckta grönskan medan du botaniserar i menyn.

3. Café Mignon, Varberg

Vad vore Sverige utan sommarstaden Varberg? Stilla javasuget på Café Mignon med färskmalet mörkrostat kaffe som bjuder på inslag av björnbär och orientaliska kryddor eller en välgjord kaffedrink som Espresso Martini. Beställ en generös frukost till morgonkaffet, sittandes i solen på uteserveringen, eller varför inte ta med kaffe och kaka ner till havet?

4. Åre Bageri med kväll, Åre

Sedan den 18 november 1984 har årebor och tillresta turister kunnat njuta av nybakat surdegsbröd till frukost tack vare detta välbesökta jämtländska bageri. Här hänger gäster från tidig morgon till sen kväll och provar sig igenom det digra sortimentet av bröd, bullar, bakverk, gelato, napolitansk pizza, pasta, risotto och mycket annat gott. Molnfria dagar har du fri sikt upp mot Åreskutan – blir det kanske en topptur efter påtåren?

Tips!
Missa inte Arvid Nordquists teer med skandinavisk twist på utvalda frukter, bär och kryddor. De serveras på Åre bageri med kväll och i dagligvaruhandeln ser sortimentet ut så här.

5. Varnhems klosterkafé, Varnhem

Mitt emellan Skövde och Skara, längs riksväg 49, ligger detta populära kafé där det enligt egen utsago ”finns något för alla; egna bakverk, fräscha sallader, lättluncher och självklart riktigt gott kaffe”. Klosterkafét är inrymt i ett vackert, vitt trähus nära klosterkyrkan. Har du vägarna förbi en söndag rekommenderar vi att du beställer en påse godsaker att ta med på din fortsatta utflykt. Fyll din egen termos med ett kraftfullt och kryddigt bryggkaffe eller låna med en utan extra kostnad, som du sedan lämnar tillbaka så klart. Bildkälla: @klosterkafet

6. Ryttmästaregården, Växjö

Drick en nybryggd kopp kaffe gjort på 100 procent hållbart certifierade arabicabönor och känn historiens vingslag från Kronobergs slottsruin. Vid en udde jämte Helgasjön finner du hemtrevliga Ryttmästaregården med sitt högt uppskattade sommarcafé och glassbar. Prova det berömda ”räkberget” eller något av alla bakverk som bakade av ägarnas året runt-öppna Skåres konditori – Växjös äldsta som har utnämnts till stans bästa konditori flera år i rad.

7. Tant Grön och Hela Härligheten, Vintrosa

Stig in i denna lugna, gröna oas till handelsträdgård mellan Örebro och Karlskoga och låt dig hänföras av praktfull grönska och hämta inspiration till trädgården. Njut sedan av fika och mat som är en fröjd för såväl ögat som smaklökarna. Egenbakat, egenlagat och egenodlat är ledorden och kaffet är givetvis 100 procent klimatkompenserat.

Tips!
Testa den omtalade ”slabangen” – beskriven av White Guide som ”en luftigt inverterad prinsesstårta med smak av mjölkchoklad, banan och nötkräm".

8. Dalmål Kafé & Hantverk, Tällberg

Tällberg mitt i den förtrollande vackra Siljansbygden är värt en resa i sig, men är du bara på genomresa gör du klokt i att pausa för en nygräddad våffla eller två. Varför inte först en salt, följt av en söt våffla till en kopp kaffe gjort på 100 procent arabicabönor från kaffeodlingar som drivs av kvinnor (våffelgräddandet har pågått sedan 1953!). Sommartid serveras även rykande varma pizzor från vedeldad ugn i trädgården. I butiken samsas lokalt mathantverk med krukor, linnedukar, smide och souvenirer. Bildkälla: @dalmalkafeochhantverk

9. Handelsträdgården Löfstad slott, Norrköping

Sväng av motorvägen och ta en välförtjänt paus du länge kommer att minnas vid vackra Löfstad slott söder om Norrköping. Besök den inspirerande handelsträdgården och lindra hunger eller sötsug i trädgårdscaféet. I köket och bageriet används ekologiska råvaror i största möjliga mån, där ett ekologiskt och fossilfritt rostat kaffe är en självklarhet.

10. Kanaans Trädgårdscafé, Bromma

Känn aromerna av kaffe, frestande mat och delikata bakverk från detta sekelskifteshus beläget intill Mälaren. Här finns något för alla smaker och under sommarhalvåret öppnar Trädgårdsbaren & Kanaans Pizza där du köper nygräddade pizzor och kall dryck. Utöver att äta och dricka kan du roa dig med olika aktiviteter, exempelvis live musikquiz och boule.

11. Slottsträdgården Ulriksdal, Solna

Träd in i ett paradis av gröna växter, blommor i allsköns färger och surrande bin i den välskötta slottsträdgården vid Ulriksdals slott. Efter en guidad slottstur eller självplock av blommor och grönsaker kan du äta av en dignande vegetarisk buffé i trädgårdscaféet (serveras endast på vardagar) eller följ kaffedoften till det mysiga fiket vid frilandet.

12. Värdshuset Koppartälten Café, Solna

Mitt i kungliga Hagaparken med sina många promenadstråk, knappa kilometern från Haga Slott där kronprinsessparet bor, ligger de tre byggnader som utgör de blågula Koppartälten. Caféet serverar frukost med nybryggt kaffe varje vardag från klockan 10 och har annars öppet alla dagar hela året, förutom på midsommarafton och julafton. Med ledorden ”närodlat, familjärt, personligt – alltid tillagat med kärlek” erbjuds något för alla smaker inklusive mycket glutenfritt i samarbete med Kea bageri. Bildkälla: @koppartalten

13. Glassmagasinet, Visby

Insup fläktar från kontinenten hos denna Gotlandspärla tillika Europas största glassbar med cirka 260 glassar uppe samtidigt på menyn. Caféets coffee shop samlar mat och bakverk med inspiration från hela världen, tillverkat av närproducerade råvaror. Icke att förglömma alla kaffealternativ med alltifrån krämig cappuccino till svalkande islatte. Köp med en fantastisk picknick eller sitt på caféets uteservering i bedårande Visby hamn med havet som granne.
 
Visste du att…
Glassmagasinet har filialer på Hästbacken i centrala Visby, vid Tofta Strand söder om Visby och i Pasadena, strax nordöst om Los Angeles, där det byter namn till Swedish Scoops.

14. Bruket Café & Butik, Lummelunda

Mjukglass, kulglass eller styckglass från glassbaren? Mat- eller efterrättsvåffla? Eller beställ en bit gotländsk saffranspannkaka med lättvispad grädde och salmbärssylt! Vid regn och blåst rekommenderar vi den luftiga inomhusserveringen i den gamla ladan från 1800-talet ett stenkast från Lummelundagrottan. Vid bra väder finns två trädgårdsserveringar för fika, lunch eller en slät kopp kaffe. Öppnar för säsongen i maj. Bildkälla: @bruketcafebutik

15. Ljugarns Strandcafé & Restaurang, Ljugarn

Strandhäng, fikaställe och krog i ett, kan det vara något? Denna magiska plats på östra Gotlands har anor som strandservering sedan 1920-talet och med start 1982 har Ljugarns Strandcafé & Restaurang byggts ut, utvecklats och drivits av en och samma ägarfamilj. Caféet lockar med hembakta kakor, kulglass, färskmalet bryggkaffe eller en intensivt fyllig espresso till toner av livemusik under after beachen. Bildkälla: @ljugarnsstrandcafe

Tips!
För ett antal år sedan utökades verksamheten med det gamla pensionatet Strandvillan. Efter en varsam totalrenovering håller det nu öppet för tillfälliga badgäster på besök.

Med reservation för ändringar.

Arvid Nordquist Sommar 2024
Årets sommarkaffe från Arvid Nordquist är mellanmörkt rostat med mjuka smaker av mjölkchoklad och friska toner av solmogna persikor.

Årets sommarkaffe från Arvid Nordquist

För tolfte året i rad lanserar Arvid Nordquist ett unikt bryggkaffe i begränsad upplaga för sommarens alla tillfällen att dricka gott kaffe.

– Årets unika smak hoppas vi ska skapa många härliga fikastunder och nya sommarminnen! Efterfrågan på vårt sommarkaffe ökar år efter år och vi ser att produkten tilltalar både den yngre och den äldre konsumenten, säger Rosemarie Zellquist, Nordic Brand Manager Coffee på Arvid Nordquist.

Arvid Nordquist Sommar 2024 är ett mellanmörkt rostat kaffe med smak av mjuk mjölkchoklad och toner av friska, solmogna persikor. Det är gjort på 100 procent hållbart certifierade arabicabönor i en sommarblommigt färgglad förpackning. Kaffet är också 100 procent klimatkompenserat och fossilfritt rostat. Finns i butik så länge lagret räcker.

Kaffe på andra sätt i koppen