Recept med kaffe – från dalgona coffee till minibiskvier

Kaffe är fantastiskt gott i olika drycker och bakverk. Beroende på vilken sorts kaffe du använder och på vilket sätt kan du skapa ett oändligt antal goda smakupplevelser, med kaffet som själva huvudingrediensen eller som lite mer subtil smaksättare. Här är några av våra favoriter baserade på ett mörkrostat kaffe som stöttar kvinnliga odlare.

Arvid Nordquist skapade sitt mörkrostade kaffe Amigas för att varje dag, året runt, kunna bidra till att långsiktigt förbättra kvinnors levnadsförhållanden och position inom kaffeodling. Självklart ligger fokus på att också kunna erbjuda ett gott kaffe för många olika tillfällen.
 
LÄS MER: Kaffet som gör skillnad för världens kvinnliga odlare 
 
Här tipsar vi om Amigas i ett antal drinkar och till bakning. Vad provar du först?

5 recept med mörkrostade Amigas

1. Dalgona coffee på bryggkaffe
Gör som kocken Tia Strandberg och basera din dalgona coffee på bryggkaffe i stället för mjölk och smaksätt det krämiga kaffeskummet med kanel. Next level för finsmakare!

Till receptet

Tips!

Smaksätt skummet med vanilj, kardemumma eller apelsinzest i stället för kanel. Varma dagar passar det fint att servera bryggkaffet med is för en dalgona iced coffee.

2. Moccachino på bryggkaffe
Till sin varma kaffedrink brygger baristan Tobias Palm mörkrostade Amigas och blandar sedan det nybryggda kaffet med en mörk choklad av liknande kaliber för bästa balans. På toppen har han lättvispad grädde, riven choklad och en nypa flingsalt. Visst låter det gott?

Till receptet

3. Amigas Coffee
Vår version av Irish Coffee gör du med fördel på ett mörkrostat kaffe. För ytterligare krydda – smaksätt med hemgjord kanelsirap! Den håller flera veckor i kylskåp och passar utmärkt till många andra kaffedrinkar (hallå igen, dalgona coffee!) eller att bara ringla över glass.

Till receptet

4. Japansk cheesecake med brynt kaffesmör
Japansk cheesecake är lättare och luftigare än den klassiskt amerikanska. Här får du prova att göra den med brynt smör som du först smaksätter med malda Amigas-bönor.

Till receptet

Visste du att…
Kaffet i det brynta smöret fungerar som en smakförstärkare som ger kakan mer djup, förhöjer och balanserar övriga smaker samt bidrar med en liten bitterhet. Du skulle lika väl kunna använda det i kombination med ugnsrostade grönsaker och ett stänk citron.

5. Minibiskvier med kaffekrisp
Kombinationen kaffe och choklad är en riktig höjdare! Dessa chokladtäckta minibiskvier är fyllda med en intensiv kaffesmörkräm och toppas med kaffekrisp för textur – och mersmak...

Till receptet

Tips!
Det går alldeles utmärkt att frysa in minibiskvierna och tina efter behov.

Arvid Nordquist Amigas

Amigas Grown by Women

Amigas är ett mörkrostat kaffe med frisk och nötig smak. Eftersmaken är lång och balanserad. Kaffet består av 100 procent hållbart certifierade arabicabönor från kooperativ som långsiktigt stöttar kvinnliga odlare. Det är dessutom ekologiskt, Fairtrade-märkt, 100 procent klimatkompenserat och fossilfritt rostat. Välj mellan malet kaffe eller hela bönor.

Kaffeläsning för finsmakare (och alla nyfikna!)