100 procent växtbaserat material i ny kaffeförpackning

But first coffee, lyder morgonmottot för många. Många vill också handla kaffe som är hållbart producerat. Men har du tänkt på vad förpackningen består av? Låt oss berätta mer om Arvid Nordquists grönare kaffeförpackning där mängden fossil olja som går åt för att tillverka plasten byts ut mot finsk tallolja genom en så kallad massbalanslösning.

Kaffeförpackningen må utgöra en liten del av Arvid Nordquists samlade klimatpåverkande utsläpp från odling till butikshylla, men är inte mindre viktig för det. Särskilt när det går att välja ett mer hållbart och miljövänligt alternativ till fossilbaserad plast.

– Vi tar ansvar och vill vara en ledande kraft för förändring. En klimatfrämjande åtgärd är att tillverka förpackningsmaterialet till allt vårt kaffe via en ISCC-certifierad massbalanslösning, säger Erica Bertilsson, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Arvid Nordquist.

Kaffekopp som det ryker ur
Massbalans är ett led i omställningen till fossilfria förpackningar. Allt fler företag efterfrågar denna lösning och förpackningsleverantörerna kan stegvis möta efterfrågan.

Varit en resa fram till 100 procent

Arvid Nordquist har länge arbetat på att få fram en mer hållbar förpackning och företaget har gjort noga avvägda och löpande justeringar i takt med utvecklingen. Så när man nu går från 90 till 100 procent växtbaserat material i alla kaffeförpackningar ingår även lim och färg.

– Tidigare har det inte heller funnits något 100 procent växtbaserat plastmaterial som klarat av att stänga ut kaffets värsta fiende – syre, men äntligen finns det, säger Erica Bertilsson.

Så hur funkar det där med massbalans egentligen? I grova drag går den ut på att förpackningsleverantören i sin generella produktion ersätter fossil olja mot finsk tallolja i tillverkningen av plasten. Den finska talloljan är i sin tur en restprodukt från skogsindustrin.

– Eftersom leverantören tillverkar andra förpackningar i samma anläggning kan vissa kaffeförpackningar innehålla mer plast från tallolja, medan andra innehåller mindre eller ingen alls. Men som konsument kan du känna dig trygg med att den totala mängden alltid motsvarar 100 procent av det växtbaserade plastmaterial som går åt, förtydligar Erica.

Sortera rätt och slut cirkeln

När du har druckit upp allt kaffe ska förpackningen sorteras som plast, så att den kan återvinnas och bli till nya plastprodukter av olika slag.

– Även om vår grönare kaffeförpackning tillverkas av 100 procent växtbaserat plastmaterial ska den inte hamna i naturen, så kom ihåg att källsortera, tipsar Erica Bertilsson.

Nyfiken på att veta mer om massbalanslösning, tredjepartscertifiering via ISCC eller varför det inte skulle gå lika bra med återvunnen plast? Klicka här för att få svar.

Visste du att…
Arvid Nordquists nya plastmaterial baserat på förnybar råvara halverar koldioxidutsläppet jämfört med liknande plastmaterial baserat på fossil olja. Därför kallar de det för en grönare kaffeförpackning. Mer hållbart även på utsidan, helt enkelt!

Fler artiklar inom hållbarhet