Frida Lund – en vinhagga som gillar goda grejer

Hon kallar sig för vinsnobb, men skulle aldrig mästra. I gruppen Vinhaggorna på Facebook vill Frida Lund tvärtom inspirera fler kvinnor att våga tycka till och vara nördiga när det kommer till vin. På samma tillåtande sätt som hon lagar, pratar om och äter mat.

Tycker du som vi att mat- och vinlandet Sverige har blivit betydligt roligare, godare och mer lekfullt tack vare Frida Lund? Eller undrar du: Frida Lund, who’s that girl? Lugn, snart vet du.

Frida Lund är varken kock eller sommelier och har inte heller på något annat sätt en bakgrund inom mat och dryck. Fram tills november 2019 var hon föräldraledig från sitt jobb som projektledare på ett klädföretag. Numera ägnar hon sig på heltid åt Instagram-kontot @goda.grejer, en hobby som hon startade för några år sedan.

Namn: Frida Lund
Född: I december 1984.
Familj: Gift med Anders, sonen Florens.
Bor: Lägenhet i Bagarmossen.
Gör: Driver Instagram-konto, bloggar på Baaam, matpoddar med kocken Siri Barje och ger ut sin första kokbok "Goda grejer – plockmat, söndagsmiddag, vardag och dessert" (Mondial förlag) i september 2020.
Är en storätare av: Smör och ost.
Har en spänd relation till: Rödbetor! Det smakar bara jord.
Bästa vinupplevelse: Att få njuta av ett glas gott vin tillsammans med andra, den sociala biten är oerhört viktig. 
Senast upptäckta pangvin: En italiensk ekologisk barbera. 
Tre ord som beskriver mig: Peppad, svajig och snäll.
Följ mig på: @goda.grejer, fridalund.baaam.se och matpodden Margarinet (där poddar finns).

Sedan hösten 2019 livsstilsbloggar hon också på Baaam och med avsnitt som ”Har man inte ätit i duschen har man inte levt”, ”Kalla rostisar och räfflad gurka” och ”Levla upp din partymat" gör hon och kocken Siri Barje succé med matpodden Margarinet.

Sprider snäll matglädje

För Frida blev matlagningen den terapeutiska vägen ut ur en ätstörning som triggades av att en kille sa att hon hade en tjock rumpa. Efter flera år av självsvält och negativa kroppstankar bestämde hon att det fick vara nog och började laga mat i stället.

- Ju mer jag lagade, desto mer insåg jag att mat inte är ett dugg farligt, bara härligt – så ät! Det vill jag starkt förmedla till alla tjejer därute som kämpar med vikthets, säger Frida.

Hon upptäckte också att hon var rätt bra på att med enkla medel kombinera smaker. Att hon sedan har en skön personlig stil och kul sätt att uttrycka sig på, drar onekligen till sig följare.

- Jag älskar att jag har skapat ett litet community där ingen orkar lågtempa en fläskkarré i 48 timmar, utan man vill hellre slabba ihop en skål nudlar och sleva i sig. Det behöver inte vara det snyggaste eller det svåraste – bara ren och skär matlust, säger Frida.

Vänligen acceptera marknadsförings- och preferenscookies för att se videon

Ändra cookies-inställningar
En bubblig fransos, en lättsam italienare, en naturlig libanes och sist en söt sydafrikan. Häng med hem till Frida Lund och testa olika viner.

Vill slå in dörren till vinvärlden
Länge var maten Fridas trygga punkt i tillvaron och hennes allra största intresse. Tills för fem, sex år sedan då hennes man Anders korkade upp ett spanskt pinot noir-vin.

- Det var första gången jag drack ett vin och tänkte ”vad sjutton är det som händer?”. Alltså, det var sååå gott och sa bara pang – som en förälskelse, minns Frida.

Från det ögonblicket blev vin hennes nya grej. Hon plöjde boken ”Bli vinkännare på 10 veckor” av Håkan Larsson, började handla vin från småpartisläpp, ibland privatimportera och närmade sig sakta vinets stora vida värld. Men Frida upptäckte snabbt att vin var ett rätt låst intresse för folk som kan väldigt mycket om vin.

- Det finns ett mästrande inom vinvärlden som jag har svårt för. Där vill jag slå in dörren, för du behöver inte kunna ett skit för att tycka om goda viner och ha en åsikt om vin. Det är bara ett roligt sätt att utmana sig själv, säger hon.

Samtidigt sticker hon inte under stol med att hon är en vinsnobb. På så vis att hon noga läser på om vinerna hon köper, bryr sig om miljön och de som arbetar på vinodlingarna. Att dricka ett vin som är utvalt med omsorg beskriver Frida Lund som smått ceremoniellt.

- Nu ska jag verkligen smaka på det här vinet, brukar jag tänka. Så jag snurrar in luft i glaset, doftar och dricker. Har vinet mycket tanniner, är det mycket bär? Är det gott? Det kan verka töntigt, men för mig är det coolt att vara nördig när det kommer till vin.

Startade grupp för vinhaggor

Van som hon blivit vid att ha kontakt med många följare via Instagram, blogg och podd fick Frida Lund en plötslig idé. Med tio minuter kvar innan ett jobbmöte hann hon scrolla genom Facebook och tänka – ska jag starta en vingrupp för kvinnor?

- Jamen, jag gör’t! Så jag startade en grupp, döpte den till Vinhaggorna och postade om det på Instagram. Två timmar senare kom jag ut från mötet och va – 1 300 medlemmar redan?!

Hon beskriver en vinhagga som någon som tycker det är kul, gott och spännande med vin. I ordet ligger en ironi som Frida hoppas att de flesta förstår. Gruppen har nu en bit över 6 000 medlemmar och inläggen går varma. Medlemmar tipsar om vin till olika maträtter, vill själva ha tips på mat de ska laga till ett utvalt vin, listar sina favoritviner med mera.

Frida Lund lagar mat utan krusiduller. Här en enkel förrätt med salmalax och sojamajo som hon matchar med Langlois Crémant de Loire Brut.

- Det är en så himla mysig stämning i Vinhaggorna, men visst slinker det in en och annan vinsnobbig snubbe som tillrättavisar andra. Samtidigt vill jag inte stänga någon ute, så killar välkomna, men då får de slopa uppläxandet, säger Frida bestämt.

Definitivt en rödvinsdrickare
Ju mer Frida har lärt sig om vin, desto mer har hon blivit säker på sin egen vinstil. Mest gillar hon de lite lättare, röda vinerna. Tillbaka till det där pinot noir-vinet som en gång fick henne på fall alltså. Och att det är främst rött vin som gäller.

- Jag gillar hallonröda, smågrumliga röda viner med hög klunkabilitet. Viner som har en charkig och rökig smak som pinot noir-viner har, men också bärighet, förklarar hon.

LÄS MER: Här är Frida Lunds recept på salmalax med sojamajo och bubblig crémant

Att vinet måste passa exakt till den mat hon väljer att laga är inte så noga. Okej om hon går på finkrog och kör en avsmakningsmeny, men inte i sitt hemmakök.

- Det finns ju regler för hur man ska möta vinet med den mat man lagar, som att mycket syra eller fett i maten kräver ett vin med hög syra. Och det är intressant att se vad som händer i mötet mellan mat och dryck. Men man får göra precis som man vill, säger hon.

En sak som Frida däremot verkligen ogillar är för varma rödviner.

- I mitt hem är det förbjudet att servera rumsvarmt rödvin. Vinet ska vara runt 15–16 grader, inget annat! Släng in det i kylen en halvtimme innan du serverar det, tipsar hon.

Fördjupa dig inom vinets värld