Barbecuemästarens hetaste grilltips och årets grilltrender

Det har gått tio år sedan Holy Smoke BBQ var först ut i Sverige med äkta amerikansk barbecue. Mitt i den skånska myllan. Vi tog ett snack med måltidskonsulten och delägaren Johan Åkerberg för att summera åren som gått och be honom lista sina bästa grilltips. Och om någon är nyfiken på 2024 års grilltrender – scrolla längst ner för att se vad AI säger!

Den legendariska pulled pork-mackan finns kvar, men mycket annat har förändrats sedan den första containern landade på Krapperups kyrkoväg och Holy Smoke BBQ bokstavligt talat slog ner som en rökbomb i skånska Bräcke en halvmil norr om Höganäs.

– Det var Johan (Fritzell) som körde i gång allt själv. I stället för att 40-årskrisa och köpa en Ferrari, köpte han en jättesmoker, berättar Johan Åkerberg, kock och medgrundare.

LÄS OCKSÅ: Grilla något nytt i vår och sommar – 9 recept att inspireras av

Ingen rök utan kött

Den ruffa BBQ-restaurangen med grillade marshmallows till alla barn har kommit att bli en destination i sig att vallfärda till. Johan uppskattar att ungefär ett ton går in i rökarna varje dag under sommarsäsongen; bringa/brisket, short ribs, St Louis cut ribs, karréer, högrev, hemstoppad korv och kyckling. Verksamheten har utökats med catering, events, köttlådor med leverans ända upp till Åre, och en webbshop med det mesta som hör barbecue till.

– Det är många val som har lett oss hit och sättet vi lagar vår mat, där vi har valt att kopiera Texas på hur man gör till exempel bringa och short ribs. Vi jobbar med en fast meny med ett visst antal rätter/proteiner, några nyheter och alltid en ”veckans special”, fortsätter Johan.

Johan Åkerberg
Johan Åkerberg på Holy Smoke BBQ.

Holy Smoke BBQ är nu inne på sin tionde säsong. Den 17 juli blir det ett hejdundrande 10-årskalas, då restaurangen håller stängt. Och visionen framåt är tydlig:

– Ja, alltså, vi slår oss ju för bröstet och tycker att vi är bäst på barbecue, i dag är vi hyfsat spot on, men vi kan alltid bli ännu vassare. Vi vill också komma ut lite mer i världen och göra gästspel, det vore drömmen – att få inspirera andra som de har inspirerat oss!

Johan Åkerbergs bästa grilltips

1. Börja med bra råvaror

Välj proteinet du ska grilla eller BBQ:a med omsorg och prioritera kvalitet samt fettinsprängning. Plugga på hur du bäst tillreder råvaran och skippa det klassiska misstaget släng-den-i-nån-jävla-favoritmarinad-med-massa-salt-och-socker-som-drar-ut-all-vätska-och-sen-övergrilla-järnet.

På Holy Smoke BBQ jobbar vi mycket med bland annat fläsksida – guds gåva till grillen och barbecue! Men då ska det vara en fläsksida med en ordentlig mängd fett. Skiva och grilla direkt eller BBQ:a och gör ditt egna bacon. Får du inte tag på fläsksida, kör på fläskkarré eller entrecôte. Flapsteak är en annan favorit, en grövre kusin till flankstek som är lätt att lyckas med på grillen. Kör den gärna medium rare.

2. Krydda med tillbehören

Ju mer du har i din smaksättning till proteinet, desto mer riskerar det att bränna och ge dålig smak. Vi använder mest salt, peppar, torra rubs och rimmar kyckling innan för att den ska bli saftig och smakrik. I vårt fall kommer ju också mycket av smaken från det vi eldar med. Men i övrigt lägger vi hellre krutet på att smaksätta det vi serverar till i form av olika såser och sides.

Holy Smoke BBQ
Nyfiken på att lära dig mer om specifikt barbecue? Teknikerna, kulturen och recepten? Spana då in boken ”Holy Smoke BBQ” (Natur & Kultur). Fler recept från Holy Smoke BBQ hittar du här!

3. Satsa på ett bättre kol

Skippa grillkolen du köper på macken, den är oftast bara skit och smått krafs. Du vill ha kol i större bitar och ett riktigt bra kol ska du kunna grilla med flera gånger. Kolet ger smak, men vill du tillföra rök och ännu mer smak från olika träslag, testa dig fram och lär dig mer om en sort i taget.

4. Ta det lugnt och planera

Orka vänta på den rätta grillglöden och ha en plan när du ska grilla. Vår bringa tar tolv timmar att BBQ:a, därefter vilar vi ner den till rätt temperatur och sedan får den vila ytterligare nästan 20 timmar i värmeskåp. Visst, det är barbecue, det tar tid, men det är samma sak med vanlig grillning. Det är inget som går att stressa, så räkna in vilotiden för det du har grillat/BBQ:at, ungefär lika lång tid som det tog att tillreda det.

5. Använd locket på grillen

Få verkar ha fattat varför det kommer ett lock med klotgrillen. Nej, det är inget regnskydd! Det är din hjälp till att göra om grillen till en ugn/smoker. Med locket kan du tillaga maten långsamt på indirekt värme (bredvid kolbädden) för att sedan trycka till ytan på slutet på direkt värme (ovanför den glödande kolbädden), eller omvänt.

Pulled Pork Sandwich
Pulled pork-mackan som funnits med på Holy Smoke BBQ:s meny sedan starten 2014.

Grilltrender 2024 – enligt AI

Eftersom vi lever i en artificiellt intelligent tid blev vi nyfikna på vad en chatbot har att säga om årets trender inom grillning.

Det här är vad vi fick till svar:

  • Hållbara grillalternativ – till exempel solenergigrillar, grillar som drivs med biobränslen eller återvunna material och mer miljövänlig kol.
  • Växtbaserade grillrätter – allt från grillade grönsaker till vegetariska burgare och korvar.
  • Globala smaker – kryddor, marinader och recept från olika kulturer, däribland koreanska bbq-spett, brasiliansk churrasco eller marockanskt kryddade lammkotletter.
  • Teknologisk integration – smarta grillar som övervakas och styrs via appar för perfekt resultat. Är även en växande trend inom barbecuevärlden, inflikar Johan Åkerberg.
  • Utomhusmatlagning – utekök med integrerade grillar, stekhällar, vedeldade pizzaugnar och bekvämligheter som gör det enklare att laga mat utomhus året runt.
  • Grillning med långsam tillagning – rökning och långkok blir alltmer populärt (men se till att du använder styckningsdetaljer med gott om insprängt fett, tipsar Johan).

Källa: ChatGPT 4

På tal om att grilla – kolla här