Allt om tannat – druvan numero uno till grillat kött

Den är Uruguays mest odlade blå druva, har nationell temadag i mitten av april och namnet skvallrar om dess tanninrikedom. Vi pratar så klart om tannat som allt fler vindrickare får upp ögonen för. Men vad kännetecknar vin på tannat, hur doftar och smakar det, vilka ursprung finns och inte minst – vilken mat passar bäst att äta till?

Tannat har kallats för ”en av världens strävaste och bråkigaste druvor”, men rätt bemästrad ger druvan upphov till kraftfulla, eleganta och långlivade röda viner – överraskande prisvärda jämfört med vin av samma kaliber på mer kända druvsorter.

SE OCKSÅ: Spanien, Uruguay och Sydafrika – grilla med vin(land)et i fokus

Druvan har sitt ursprung i den franska delen av Baskien nära bergskedjan Pyréenerna och utgör ryggraden i viner från appellationen Madiran i sydvästra Frankrike. På 1870-talet tog den basiska immigranten Pascaul Harriague med sig vinrankan till Uruguay där tannat har kommit att bli den mest odlade druvsorten (tidigare under just namnet harriague) med en egen nationell temadag den 14 april varje år.

Tannat
Namnet tannat relaterar till det franska ordet för strävhet, tannin. Logiskt, eller hur?

Vad som kännetecknar tannat

Tannat är en blå druva med tjockt skal och extra många kärnor, vilket resulterar i mycket tanninrika och robusta viner med hög syra. Vin på tannat har ofta en mörkröd, tät färg.

I Madiran är det tillåtet att blanda tannat med cabernet sauvignon, cabernet franc och/eller den inhemska druvsorten fer för att mjuka upp strävheten från tanninerna. I exempelvis Uruguay kan pinot noir, merlot, syrah med flera sorter förekomma. Tannatviner ekfatslagras av samma skäl. Med hjälp av modern vinmakning och nya kloner kan fruktigheten framhävas mer, vilket gör att du kan dricka druvan ung, men annars lagra uppemot flera decennier.

Så doftar och smakar tannat

Systembolaget delar in tannatviner i smaktyperna stramt och nyanserat samt fruktigt och smakrikt. Förutom höga tanniner och en frisk syra kan du leta efter inslag av lakrits/anis, mörka bär som blåbär, björnbär och svarta vinbär, plommon, vanilj, mörk choklad, espresso och en viss rökighet jämte kryddor som kardemumma. Ju mer ekad, desto mer kryddighet. På motsvarande sätt gäller att ju längre skalkontakt, desto djupare färg och tanninpåslag.

Tannat från Uruguay är i regel varmare och något sötare i frukten än påtagligt stram tannat från Madiran som inte sällan drar åt det mer rödfruktiga med tydliga hallontoner.

Grillad lammfärsburgare
Grillad lammfärsburgare med fetaost, paprikasalsa och karamelliserad lök är en av många köttbetonade rätter med mycket smak som du gärna får kombinera med tannat i glaset.

Fler platser där tannat odlas

Mindre kända ursprung som odlar tannat i blygsam skala är Brasilien (Serra Gaúcha), Argentina, Peru, USA (Oregon, Kalifornien, Virginia, Illinois och Georgia), Kanada, Italien (Sicilien), Schweiz, Sydafrika, Australien och Japan, varav endast vissa når Sverige.

Mat som passar till tannat

För att förstå grejen med tannat behöver du ta med den in i köket. Satsa på smakrik mat med proteiner, fett och salt för att mjuka upp tanninerna och matcha vinets intensitet. Tänk rustika långkok, kraftiga rätter av nöt, lamm eller vilt – gärna från grillen, gräddiga gratänger, mustig rödvinssås, lagrad hårdost med hög sälta eller varför inte en bit mörk choklad?

Var däremot försiktig med het chili och andra starka kryddor, särskilt till tannatviner i kategorin stramt och nyanserat. Vinets strävhet förstärker nämligen hettan i maten och tvärtom, där hettan dessutom lätt kan få alkoholen att kännas som en brinnande eld i munnen när man har ätit en större del av måltiden. Så krydda lagom.

Tannat i två stilar från Uruguay

I den kustnära regionen Maldonado produceras högkvalitativa tannatviner tack vare ett gynnsamt klimat jämförbart med Bordeaux i Frankrike. Här hittar vi hållbart LEED-certifierade Bodega Garzón, ett framåtlutat vinhus som förfogar över 1 000 små vingårdar där varje druva odlas i sin rätta terroir med varierat solläge. Vinhuset kan stoltsera med att ha fått in de enda röda vinerna från Uruguay i Systembolagets ordinarie sortiment, på tannat så klart.

Garzón Reserva Tannat
nr 3210, 149 kr

Första gången Wine Spectator nämnde tannat på sin ”Top 100 Wines of the Year” var 2017, när årgång 2015 av detta mörkt blåröda vin kom på plats 41. Bara det gör det värt att prova även senare årgångar! Det är stramt och nyanserat med doft av plommon, skogshallon, blåbär, kakao och en fin kryddighet. Smaken är generöst fruktig med markerade men mogna tanniner och en ursprungstypisk mineralitet. Har lagrats på franska ekfat i 6–12 månader.

Garzón Tannat de Corte
nr 6455, 99 kr

Möt en mindre sträv och stram variant av reservavinet ovan gjort på 80 procent tannat, 10 procent marselan, 7 procent cabernet franc och 3 procent petit verdot. Det är smakrikt och fruktig med inslag av plommon, mörka körsbär, örter, svarta oliver och peppar. Efter jäsning i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar har vinet vilat på jästen fram till buteljering.